Υλικά
3 μεγάλα αχλάδια Υλικά
1 ½ λευκό ξηρό κρασί
½ φλ. νερό
½ φλ. μέλι
1 λοβό βανίλιας (αν θέλουμε)
2 ξυλάκια κανέλας
1 πρέζα κρόκος (σαφράν)
6-8 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι ή 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Γαρνιτούρα (αν θέλουμε)
1 φούχτα καρυδόψιχα κομμένη σε χοντρά κομμάτια
½ φλ. φρέσκα φύλλα μέντας (ή δυόσμου)
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος και αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα.
Τα αλείφουμε με λεμόνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα της μέντας.
Βάζουμε το κρασί, το νερό, το μέλι, την κανέλα, το μπαχάρι και τον κρόκο σε μια κατσαρόλα που να χωράει τα αχλάδια σε μια στρώση και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα αχλάδια.
Βράζουμε γύρω στα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Προσθέτουμε τα καρύδια, αν χρησιμοποιήσουμε, στο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα και βράζουμε γύρω στα 5 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει το σιρόπι.
Αφαιρούμε την κανέλα και το μπαχάρι και το ρίχνουμε μαζί με τα καρύδια επάνω στα αχλάδια.
Σερβίρουμε τα φρούτα πασπαλισμένα με τα φύλλα μέντας.
A.T.