Atayef bil Ashta (λιβανέζικο γλύκισμα)

Συνταγή

Atayef bil Ashta (λιβανέζικο γλύκισμα)
Υλικά

Για την κρέμα (k)ashta:
6 φέτες λευκό ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα
1 φλ. γάλα σε σκόνη με χαμηλά λιπαρά
2 κ.σ. κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό
1 κ.σ. ανθόνερο
1 κ.σ. ροδόνερο
2 κ.σ. λευκή ζάχαρη, αν θέλουμε
2 φλ. νερό κρύο
Για τις κρέπες:
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 γερή πρέζα ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού
1 ¾ φλ. γάλα
Για το σιρόπι
1 ¼ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. νερό
1 ½ κ.γ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. ροδόνερο
1 κ.γ. ανθόνερο
Για γαρνιτούρα
¼ φλ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης τριμμένα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα (k)ashta: κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το γάλα σκόνη, τα 2 φλιτζάνια κρύο νερό, το κορνφλάουρ και την ζάχαρη. Ρίχνουμε και το ψωμί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Αν η κρέμα φαίνεται πολύ αραιή προσθέτουμε 1 κ.σ. κορνφλάουρ αραιωμένο σε λίγο κρύο νερό ή γάλα. Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε το ανθόνερο. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Ετοιμάζουμε τις κρέπες: ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη να αναμειχθούν καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1 ώρα. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αλείφουμε με βούτυρο. Ρίχνουμε 2 κουταλιές από το χυλό σχηματίζοντας μικρούς δίσκους -θα πρέπει να απλωθούν μόνοι τους. Ψήνουμε τις κρεπούλες μόνο από τη μια μεριά –είναι έτοιμες όταν εμφανιστούν φουσκίτσες στην επιφάνεια, και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ανακατεύοντας πού και πού. Όταν το μείγμα γίνει διαφανές, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 4 -5 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ροδόνερο και το ανθόνερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολογούμε το γλυκό: τοποθετούμε μία –μία κρεπούλα με την άψητη πλευρά προς τα πάνω και την τυλίγουμε πιέζοντας τις άκρες να σχηματισθεί ένα χωνάκι. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη χτυπάμε να αφρατέψει. Την βάζουμε σε ένα κορνέ και γεμίζουμε τις κρεπούλες (αν δεν έχουμε κορνέ, την βάζουμε μέσα στις κρεπούλες σπρώχνοντάς την με το χερούλι από ένα κουταλάκι του γλυκού. Ακουμπάμε το κάθε atayef στο τριμμένο φιστίκι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα ή σε ατομικά πιατάκια. Τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Διατηρούνται στο ψυγείο πριν τα περιχύσουμε με το σιρόπι, για μια μέρα.


Α.Τ.


Γλυκό

Γλυκά

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος