(Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο σταφύλι θέλετε, αλλά το μαύρο μοσχάτο θα κάνει αυτό το κέικ πιο μυρωδάτο κι εντυπωσιακό)
2 φλ.τσ. ρώγες από σταφύλι που δεν έχει ή έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια (προβλέψτε και λίγο περισσότερες)
1 1/3 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη+2 κ.σ.
1/2 φλ.τσ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 φλ. τσ. γάλα
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 λεμόνι, το ξύσμα
μερικές σταγόνες απόσταγμα βανίλιας
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
για την καραμέλα:
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. μέλι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC, με τη σχάρα στη μέση. Φτιάχνουμε την καραμέλα: Ανακατεύουμε σε ένα τηγανάκι ζάχαρη, μέλι και βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό μπεζ-καφέ χρώμα, περίπου 3'. Την χύνουμε αμέσως σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, γέρνοντας το ώστε να καλυφθεί με την καραμέλα όλος ο πάτος ομοιόμορφα. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σκληρύνει η καραμέλα. Όταν γίνει αυτό, βουτυρώνουμε τα πλαϊνά του σκεύους και απλώνουμε μέσα τις ρώγες σε μια σειρά πλάι-πλάι, έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το γάλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε τον χυλό αυτόν στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε μαλακά με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε κατόπιν το μείγμα προσεκτικά επάνω στα σταφύλια και βάζουμε το γλυκό στο φούρνο για 25' περίπου. Αν βυθίσουμε μια λάμα μαχαιριού θα πρέπει να βγεί ελαφρώς υγρή αλλά όχι σκεπασμένη με χυλό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει 5' και κατόπιν περνάμε γύρω-γύρω στα τοιχώματα του σκεύους τη λάμα ενός μαχαιριού και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.