Follow us

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα (pumpkin pie)

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα  (pumpkin pie)

Υλικά

Για τo φύλλο
1 ¼ φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
6 κ.σ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 γερή πρέζα ζάχαρη
3-4 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
1 ¾ φλ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
1 φλ. γάλα σκόνη
2/3 φλ. ζάχαρη
½ φλ. νερό
3 κ.σ λιωμένο βούτυρο
4 αβγά
2 κ.σ. pumpkin pie spices**
1 γερή πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Βάζουμε σε μεταλλικό ή πήλινο βαρύ μπολ ή επάνω στο τραπέζι το αλεύρι σε ένα βουναλάκι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι. Τρίβουμε γρήγορα με τα δάχτυλα μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος να γίνει σαν χοντρή άμμος. Ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και δουλεύουμε γρήγορα με ένα πιρούνι που έχουμε αφήσει στο ψυγείο. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και τη σφίγγουμε. Αν δεν μείνει ενωμένη, ραντίζουμε πάλι με λίγο παγωμένο νερό -1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το πιρούνι και ξαναδοκιμάζουμε σφίγγοντας λίγη ζύμη για να δούμε αν είναι έτοιμη. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα σφαίρας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 4 -5 χιλ. και διάμετρο 33 εκ.. Στρώνουμε το φύλλο σε ταψάκι διαμέτρου 23 εκ. έτσι, ώστε να κρέμεται έξω από τα χείλη της φόρμας. Γυρίζουμε τη ζύμη που περισσεύει προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι και κάνουμε επάνω σχέδια, για παράδειγμα πιέζοντας γύρω -γύρω το κορδόνι με τα δάχτυλα. Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για μισή ώρα.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: Χτυπάμε στο μπλέντερ τη σκόνη γάλακτος, τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο να γίνουν ένα απολύτως λείο και ομοιογενές μείγμα. Ανακατεύουμε σε μπολ τον πουρέ κολοκύθας, τα αβγά, το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών, προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά. Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο, ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C 45 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά από κάτω και να ροδίσει η επιφάνεια (αν χρειασθεί σκεπάζουμε μετά τα 45 λεπτά με αλουμινόχαρτο και ξεσπεπάζουμε μόνο τα τελευταία 10 λεπτά για να πάρει χρώμα). Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε με σαντιγί.
Σημείωση. Αυτή η τραγανή ζύμη, είναι πολύ νόστιμη, αλλά χρειάζεται τον τρόπο της. Η ζωή μας θα γίνει πιο εύκολη αν όλα τα υλικά και τα σκεύη τα έχουμε βάλει μια ώρα πριν αρχίσουμε στο ψυγείο (και το αλεύρι και το μπολ και το πιρούνι και ο,τιδήποτε άλλο χρησιμοποιήσουμε για τη φτιάξουμε). Επίσης, όσο πιο κρύος είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο. Βεβαίως, μπορούμε να εγκαταλείψουμε εντελώς το χειροποίητο και να πάμε στο έτοιμο κατεψυγμένο φύλλο, κατά προτίμηση ζύμη κουρού.
*Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι, να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό, θα την βάλουμε σε μια άδεια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει επάνω στο μάτι να κάψει αδειανή και θα την ανακατέψουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.

**Αν δεν βρούμε τα κλασικά μπαχαρικά για την αμερικάνικη κολοκυθόπιτα (pumpkin pie spices), η συνταγή είναι η εξής: 1 κ.σ. τριμμένη κανέλα +2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ + ½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι + ½ κ.γ.τριμμένο γαρύφαλλο + ½ κ.γ. τριμμένο mace + ½ κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε και τα φυλάμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς. Αλλιώς, πιο απλά αναμειγνύουμε 1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη +½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο +1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο.

A.T.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.