Follow us

Αβγά-καλλιτεχνήματα, τσουρέκια και πανετόνε στα top ζαχαροπλαστεία της πόλης

Οι βιτρίνες των επώνυμων pastry chefs πληθαίνουν και οι προτάσεις τους για το Πάσχα γίνονται όλο και πιο ελκυστικές, ενώ το πολίτικο τσουρέκι παραμένει κλασική αξία…

Αβγά-καλλιτεχνήματα, τσουρέκια και πανετόνε στα top ζαχαροπλαστεία της πόλης

Οι βιτρίνες των επώνυμων pastry chefs πληθαίνουν και οι προτάσεις τους για το Πάσχα γίνονται όλο και πιο ελκυστικές, ενώ το πολίτικο τσουρέκι παραμένει κλασική αξία…

Η λαμπάδα και το σοκολατένιο αβγό της νονάς είναι από τις πρώιμες αναμνήσεις, που έχουν σφραγίσει τις μαγικές μέρες της Μεγαλοβδομάδας των παιδικών μας χρόνων. Ίσως αυτός είναι ο λόγος, που ένα σοκολατένιο αβγό δεν θα πάψει ποτέ να μας συγκινεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πιο δημοφιλές σύμβολο του Πάσχα, που έγινε πολύτιμο έργο τέχνης από τον Ρώσο χρυσοχόο Φαμπερζέ, εξακολουθεί να δίνει έμπνευση στους σύγχρονους pastry chefs να δημιουργούν σοκολατένια αβγά που… απλά δεν θέλεις να τα «χαλάσεις»! Πέρα, λοιπόν, από τα γνωστά και μη εξαιρετέα αβγά, τα τυλιγμένα σε πλουμιστό περιτύλιγμα, που κρύβουν “δωράκια” για τα παιδιά, υπάρχουν και τα άλλα, τα σοφιστικέ, τα δουλεμένα με τέχνη και φαντασία, αλλά και υλικά άλλου επιπέδου και ποιότητας: τα αβγά-δώρα για μεγάλα παιδιά! Το απλό τσουρέκι, πάλι, προβιβάζεται σε γεμισμένο ή ντυμένο με διάφορα υλικά. Συχνά η έμπνευση ξεφεύγει και μιλάμε πλέον για άλλο γλύκισμα, με μια βάση που ίσως θυμίζει τσουρέκι. Ένα σαφάρι στα εργαστήρια γνωστών για την ποιότητά τους ζαχαροπλαστείων της πόλης αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρον…

Αβγά-καλλιτεχνήματα, τσουρέκια και πανετόνε στα top ζαχαροπλαστεία της πόλης
Τα καλλιτεχνικά αβγά του Dimitris Economides

Ο αρτίστας Dimitris Economides είναι γνωστός για τα καλλιτεχνικά σοκολατένια αβγά του, για απαιτητικά γούστα. Φέτος, δούλεψε πάνω σε δυο σχέδια του διάσημου «γλύπτη» της σοκολάτας Sasha Nogueira, το The Cubist Egg με σοκολάτα γάλακτος Santo Domingo 46% σε συνδυασμό με σοκολάτα Inspirations framboise και το εντυπωσιακό Tourbillon, με κουβερτούρα Equateur 75% και praliné noisette amande. Υπάρχει, ακόμα, το Egg Trinity που περιλαμβάνει 3 ατομικά αβγά γεμιστά με praliné. Παράλληλα, θα βρείτε το κλασικό του τσουρέκι βουτύρου (Λεωφ. Κηφισίας 340 Ν.Ψυχικό τηλ. 21 0675 5000).

Το εντυπωσιακό αβγό του Ourse

Στο Ourse της Γλυφάδας, ο chef patissier Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του ετοίμασαν ένα πρωτότυπο «ντουέτο» από ένα σοκολάτενιο αβγό που αποκαλύπτει μέσα του ένα μικρότερο χρυσαφένιο από σοκολάτα γάλακτος, γεμιστό με πραλίνα από τραγανό ρύζι και καραμελωμένη λευκή σοκολάτα με ανθό αλατιού. Το πασχαλινό «τσουρέκι» τους είναι πλούσιο, γεμιστό με πραλίνα σοκολάτας gianduja και φουντούκια, ενώ θα βρείτε και το κλασικό (Μυστρά 39 Α. Γλυφάδα τηλ. 212 10670190).

Το τσουρέκι “à la Tropézienne” του Bon Bon Fait Maison

Στο Bon Bon fait maison ο Κρίτων Μηνάς Πουλής επαναλαμβάνει την περσινή του επιτυχία, το τσουρέκι «à la Tropézienne», εμπνευσμένο από την τάρτα Tropézienne, γλυκό που λανσαρίστηκε στο St. Tropez των 60’s, και μάλιστα υπήρξε αδυναμία της Brigitte Bardot. Πρόκειται για αφράτο τσουρέκι γεμισμένο με ανάλαφρη κρέμα βανίλιας, σε συνδυασμό με μασκαρπόνε (Πετράκη 30, Κέντρο, τηλ. 210 3318703).

Οι καταξιωμένοι pastry chefs Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας της φίρμας Noble, στο ghost ζαχαροπλαστείο-εργαστήρι τους Madame Fraise προτείνουν το διάσημο panettone τους σε πασχαλινή edition-αναφορά στο τσουρέκι, με αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα, βανίλια Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι confit, που προσφέρεται σε κομψή hexagon συσκευασία του 1kg (Λ. Υμηττού 225 Παγκράτι-Μετς τηλ. 211 4186086).

Το panettone του Aντώνη Σελέκου

Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος, επίσηςγνωστός για τα panettone του, μας προσκαλεί στο εργαστήρι του στο Παγκράτι για ένα κλασικό τσουρέκι αρωματισμένο με μανταρίνι ή ένα γεμιστό με σοκολάτα gianduja και εξωτερικά αλμυρή καραμέλα, ανθό αλατιού και cubes gianduja. Δεν θα λείπει βέβαια η σπεσιαλιτέ του, το panettone, που για το Πάσχα προτείνεται σε αρώματα από μαστίχα, μαχλέπι, μανταρίνι και on top μανταρίνι, λευκή σοκολάτα και λάιμ. Με παραγγελίες στο 210 7248888 (Εριφύλης 2, Παγκράτι).

Και για κλασικό πολίτικο τσουρέκι…
- Στο Σουit by babis zidilis του Π. Φαλήρου, ο patissier Μπάμπης Ζιντίλης μιλάει φέτος το Πάσχα “κλασικά” και φέρνει σε αποκλειστικότητα το διάσημο πολίτικο τσουρέκι του ιστορικού μικρασιάτικου ζαχαροπλαστείου “Τα Γιούλια” της Νέας Ιωνίας…(Σουit Τερψιθέας 47 Π.Φάληρο, 21 0988 6192, “Τα Γιούλια”, Αλ. Παναγούλη 74 στη Ν.Ιωνία τηλ. 21 0279 8351).
- Στο ζαχαροπλαστείο Riviera του Παλαιού Φαλήρου διατηρείται μια πολίτικη παράδοση στα γλυκά, που μετράει πάνω από 4 δεκαετίες. Από εκεί αγοράζουν τα τσουρέκια τους οι Κωνσταντινουπολίτες της περιοχής… (Τρίτωνος 119 Π.Φάληρο 210 9826670). Παρόμοια ισχύουν και για το επίσης πολίτικο τσουρέκι του Rio, είναι θέμα προτίμησης… (Rio, Πρωτέως 4-8 Π. Φάληρο, 21 0983 1892).
- Στο Maxim Patisserie της Νέας Σμύρνης, ο Κωνσταντινουπολίτης Κώστας Αντωνιάδης διατηρεί την παράδοση της γενέτειράς του και φτιάχνει ένα από τα πιο αυθεντικά και δημοφιλή τσουρέκια της πόλης μας…(Τσακίρογλου 23 Ν. Σμύρνη, 210 9324603)
- Στο Le Votre Pirée, ο Στέφανος Διαμαντόπουλος εκτός από το κλασικό του μαστιχωτό τσουρέκι φτιάχνει και τσουρέκια vegan ή νηστίσιμα, με προζύμι από ρεβύθι, αλεύρι χωρίς γλουτένη, ζάχαρη καρύδας, αβοκάντο, μπανάνες, χυμό πορτοκαλιού, αρωματισμένα με μαστίχα και μαχλέπι (Κουντουριώτου 166 Πειραιάς, 21 0412 2577).
- Κι επειδή αρκετοί κατοικούν και στα βόρεια ή στο κέντρο, το επίσης πολίτικο Pelit έρχεται να σώσει την κατάσταση με το απολαυστικά λαστιχωτό και μυρωδάτο τσουρέκι του… (Ρόδου 9 & Μιλτιάδου Μαρούσι, 210 8068696, Σπάρτης και Λευκωσίας 1 Πλ.Αμερικής). Η Εύη στα Ιλίσια ακολουθεί επίσης την πολίτικη τεχνική κι έχει φανατικούς πελάτες (Ιλισίων 2 & Νυμφαίου Ιλίσια, 210 7227762).

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.