Follow us

Ντάμπλινγκς γεμιστά με φρούτα

Ντάμπλινγκς γεμιστά με φρούτα

Ένα ασυνήθιστο γλυκό για την Ελλάδα, αλλά πολύ εύγευστο και εύκολο, είναι τα ντάμπλινγκς με φρούτα. Τα ντάμπλινγκς είναι κομματάκια ζύμης από αλεύρι (ή πατάτα) γεμισμένα με κάποια αλμυρή ή γλυκιά γέμιση και μαγειρεμένα στο τηγάνι, στον ατμό ή βρασμένα σε αλατισμένο νερό. Οι περισσότεροι τα ξέρουμε στην αλμυρή τους εκδοχή από τα κινέζικα εστιατόρια, που τα φτιάχνουν στον ατμό ή τηγανητά και τα γεμίζουν με γαρίδες ή χοιρινό. Υπάρχουν όμως με τη μια ή την άλλη μορφή στις κουζίνες σχεδόν ολόκληρου του κόσμου, από την Αφρική και την Ινδία μέχρι την Ασία και την Ευρώπη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Στη "γειτονιά" μας, δηλαδή στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, οι Πολωνοί με τα πιερόγκι, οι Τσέχοι με τα κλούτσκι και τα κοπίτκα, οι Ουκρανοί με τα βαρένικι, οι Ρώσοι με τα πελμένι, οι Ουγγαρέζοι με τα κνόντελ, έχουν μερικά από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ντάμπλινγκς, αλμυρά και γλυκά. Αν και τα ντάμπλινγκς γίνονται σε διάφορα σχήματα -στρογγυλά, σαν μισοφέγγαρο, σαν τορτελίνι-, και από διάφορα αλεύρια εκτός από το σιτάλευρο (κριθαράλευρο, φαγόπυρο) εδώ, προτείνουμε ορισμένες γλυκές συνταγές για ντάμπλινγκς, όλες φτιαγμένες με σιταράλευρο εκτός από μία, που είναι φτιαγμένη με ζύμη από πατάτα και όλες για ντάμπλινγκς γεμιστά με φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα για άρωμα και χρώμα, που ταιριάζουν στην εποχή. Επίσης, προτιμήσαμε συνταγές που φτιάχνονται στην κατσαρόλα διότι αυτός ο τρόπος παράγει πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και είναι πιο εύκολος από το τηγάνι και τον ατμό, που ίσως χρειάζεται μια ιδιαίτερη συσκευή που δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια.

Updated: 07/06/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/07/19

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.