Follow us

10 γλυκές προτάσεις με άρωμα κεράσι!

Ήρθαν να φέρουν το καλοκαίρι, αλλά δεν θα μείνουν για πολύ. Φυσικά, τα απολαμβάνουμε ατόφια ωμά, αλλά μην πείτε όχι και σ΄ ένα γλύκισμα, που απογειώνεται με τη ζουμερή τους υφή και το μοναδικό άρωμα…

10 γλυκές προτάσεις με άρωμα κεράσι!

Λίγα φρούτα έχουν απομείνει που μπορείς να τα χαρείς μόνο στην εποχή τους και τα κεράσια ανήκουν σ' αυτά. Για ένα σκάρτο δίμηνο θα τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες (Βοδενών, Πιερίας, πετροκέρασα, Εδέσσης…) και θα τα τρώμε μετά μανίας, γιατί αρέσουν σε όλους. Αρκετά γλυκό για φρούτο, χωρίς ενοχλητική οξύτητα, αρωματικό, με μόνο 4 θερμίδες (ένα μεσαίο) αλλά πολύτιμες βιταμίνες Α και C, ενδείκνυται για δίαιτες και αποτοξίνωση. Ωμά είναι αξεπέραστα, όταν έχουν τη σωστή ωρίμανση. Γίνονται όμως και υπέροχη μαρμελάδα (αν σας περισσεύουν, βέβαια), φτιάχνουν και γλυκά σχετικά εύκολα, όπως το κλασικό γαλλικό πανεύκολο κλαφουτί, στολίζουν κρέμες και παγωτά, τσίζκεϊκ και ό,τι άλλο φανταστείτε, συνοδεύουν ακόμα και φρέσκα τυριά με ήπια ή γλυκιά γεύση.

10 γλυκές προτάσεις με άρωμα κεράσι!

Η καταγωγή τους είναι από τον μακρινό Καύκασο, -κατ' άλλους από τη Μικρά Ασία- και πόλεις σαν την Κερασούντα έχουν πάρει το όνομά τους από αυτά. Θα λέγαμε ότι το δημοφιλές κεράσι εύκολα δανείζει τ’ όνομά του σε τοπωνύμια, αν θυμηθούμε Κερασιές και Κερασίτσες, αλλά και τη Βλαχοκερασιά κι ένα σωρό άλλα στην Ελλάδα… Στα μείον η ακριβή τιμή τους, που συνήθως πάει παρέα με την ποιότητα.
Αρκετές διεθνείς ποικιλίες έχουν εισαχθεί και προσαρμοστεί πολύ καλά στο κλίμα της χώρας μας, ωστόσο υπάρχουν και μια σειρά από τοπικές ποικιλίες, με ιδιαίτερη νοστιμιά όπως τα Κόκκινα Αναστασιάς, το Τραγανό Κοµοτηνής, το Μαύρο Τριπόλεως, η Φράουλα Βόλου, η Καραµέλα Τριπόλεως, το Πετροκέρασο Αχαΐας, το Μοσχάτο Ευβοίας, κ.λπ.

Η πιο γνωστή ποικιλία απ’ όλες, τα Τραγανά Έδεσσας, δηλαδή τα πασίγνωστα Κεράσια Βοδενών (κερασιά Ρουπκόβου) δίνει κεράσια σκούρου κόκκινου χρώματος, με τραγανή σάρκα, μεγάλου μεγέθους και βαθιάς νοστιμιάς και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες. Άλλη φημισμένη ποικιλία, τα Μπακιρτζέικα, έχουν πεπλατυσμένο καρπό, λαμπερού κόκκινου χρώματος και μεγάλου μεγέθους. Η σάρκα τους είναι πολύ τραγανή, με πλούσια, ιδιαίτερη γεύση. Τελευταία και πιο αργοπορημένα απ΄όλα, βγαίνουν τα πετροκέρασα, με την κιτρινορόδινη σάρκα, την ήπια γλυκιά γεύση και τα φίνα αρώματα.
Τα κεράσια διατηρούνται φρέσκα στο ψυγείο, για περίπου 4-5 ημέρες. Δεν τα πλένουμε πριν τα βάλουμε στο ψυγείο και όταν πρόκειται να τα πλύνουμε χρησιμοποιούμε πιάτο και όχι σουρωτήρι, για να μην τα στριμώξουμε. Τα πιο γλυκά είναι και εκείνα που χαλάνε πιο γρήγορα, οπότε φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα.

Updated: 17/05/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 30/05/19

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.