Follow us

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Δεκαεπτά υπέροχα, πρωτότυπα επιδόρπια δημιούργησαν οι Θεσσαλονικείς σεφ, όσα και τα εστιατόρια που πήραν μέρος στο event “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”…

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Άνθρωπος-κλειδί σε όλη αυτήν την καταπληκτική γαστρονομική δεκαπενθήμερη διαδρομή που οργάνωσε το αθηνόραμα στα πλαίσια του θεσμού “Ημέρες Μακεδονικής Σύγχρονης Κουζίνας”, που ανέβασε θεαματικά το επίπεδο της ελληνικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Σπουδαίος εκπρόσωπος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς της Αγιορείτικης Κουζίνας και συγγραφέας του πολυμεταφρασμένου βιβλίου “Μαγειρική του Αγίου Όρους”. Από τις συνταγές αυτού του βιβλίου άντλησαν έμπνευση οι σεφ και αφηγήθηκαν τη δική τους σύγχρονη γαστρονομική ιστορία, με μενού 3 ή 4 πιάτων συν ένα επιδόρπιο. Μόνο που το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου δεν περιλαμβάνει επιδόρπια. Έτσι οι σεφ, κατέφυγαν αποκλειστικά στις δικές τους μνήμες, στις δικές τους γευστικές αγάπες, στις δικές τους ιδέες για το “πώς και το τί” της σημερινής γευστικής και πολιτιστικής περιπέτειας στην οποία έχει ριχτεί η ελληνική κουζίνα, για να δημιουργήσουν τα επιδόρπια των μενού.

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Σχεδόν όλα τα γλυκά είναι νηστίσιμα. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, που εξηγείται αφενός από το ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν τη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής -και το event έγινε μέσα στη Σαρακοστή-, και αφετέρου από σεβασμό προς την αγιορείτικη κουζίνα όπου αναφερόταν η όλη εκδήλωση.
Όπως θα δείτε, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το ταχίνι, τα γλυκά ταψιού (γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, ρεβανί), το παγωτό καϊμάκι, η μπουγάτσα, ενέπνευσαν τους περισσότερους σεφ -στη Βόρεια Ελλάδα βρισκόμαστε. Η σοκολάτα δεν έλειψε βεβαίως, αλλά δεν βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις. Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι συνταγές των σεφ είναι εύκολα υλοποιήσιμες και για εμάς, τους οικιακούς μάγειρες. Όλα τα γλυκά, μπορούν να βρουν τη θέση τους στα τραπέζια μας ολόκληρο τον χρόνο και σίγουρα θα αγαπηθούν από το μικρό ή μεγάλο κοινό που μαζεύεται στα σπίτια μας.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.