Ποιο είναι το καλύτερο ελληνικό εκλέρ για το 2019;

Ένας ακόμη απολαυστικός διαγωνισμός της Πρεσβείας της Γαλλίας

Εύη Σκλατινιώτη 20/03/2019

Όλα όσα έγιναν στον τελικό του διαγωνισμού «MaziChef» για το «καλύτερο ελληνικό εκλέρ 2019», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πρεσβεία της Γαλλίας…

Μετά τον περσινό διαγωνισμό «MaziChef» για το «καλύτερο ελληνικό μακαρόν, ήρθε φέτος η σειρά του «MaziChef» για το «καλύτερο ελληνικό εκλέρ».  Η επιτυχημένη ιδέα της γαλλικής Πρεσβείας, με επικεφαλής τον chef Jean-Marie Hoffmann και ένθερμο υποστηρικτή τον Γάλλο Πρέσβη Christophe Chantepy, συνεχίστηκε και φέτος, με ένα ακόμη εμβληματικό γαλλικό γλυκό, το οποίο οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να φτιάξουν και να παραπέμπει σε Ελλάδα. Και τις δύο χρονιές, οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «Goût de France – Good France», μια πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να διαδώσει την κουζίνα και τα προϊόντα της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο.

Πρώτο εκλέρ αναδείχθηκε αυτό της Λίζας Μάτσα από την Αθήνα, δευτεροετούς φοιτήτριας της μαγειρικής σχολής Le Monde, που είχε γεύση ρυζόγαλο, μαστίχα και μανταρίνι και εκτός των άλλων βραβείων θα έχει και την τιμή να είναι το επίσημο εκλέρ της Πρεσβείας της Γαλλίας στα κοκτέιλ που θα παραθέτει. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Τσενεκίδης από τη Θεσσαλονίκη με το εκλέρ του με γιαούρτι, φιστίκι Αιγίνης και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Παναγιώτης Κατάκης από την Κρήτη με το εκλέρ με λευκή σοκολάτα, αβγοτάραχο κα τζελ λεμονιού. Την τέταρτη θέση πήρε ο Λάζαρος Πολίτης από την Πάτρα με το εκλέρ του με φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο και ζελέ μαυροδάφνης.

Η διαδικασία έχει ως εξής: μετά από τους 4 ημιτελικούς, με συνολικά 70 υποψήφιους, που διεξήχθησαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, οι 4 φιναλίστ παρουσίασαν τα εκλέρ τους σε μια εκδήλωση με γιορτινή ατμόσφαιρα, στο όμορφο κτίριο της Πρεσβείας της Γαλλίας. Οι διαγωνιζόμενοι ετοίμασαν 600 μίνι εκλέρ ο καθένας στις κουζίνες της Πρεσβείας, υπό την επίβλεψη των σεφ της κριτικής επιτροπής του τελικού. Το κοινό, αφού δοκίμαζε και τα 4 υποψήφια εκλέρ ψήφιζε το αγαπημένο του, ενώ οι κριτές είχαν στη διάθεσή τους 50 πόντους βαθμολόγησης τους οποίους μοίρασαν μεταξύ των υποψηφίων.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, με πρόεδρο τον chef της γαλλικής Πρεσβείας Jean Marie Hoffmann, περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της ζαχαροπλαστικής και της μαγειρικής, όπως τον Δημήτρη Χρονόπουλο, τον Στέλιο Παρλιάρο, την Ντίνα Νικολάου, τον Νικόλα Νικολακόπουλο, την Πόπη Χρυσανθίδου, αλλά και γνωστά γαλλικά ονόματα, όπως του Arnaud Bignon, του Francois Daubinet ή του Stéphane Glacier. Eπίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής, ο chef patissier του Μεγάρου των Ηλυσίων στο Παρίσι, Fabien Cocheteux.
Όλες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού στο https://gr.ambafrance.org
Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος