Follow us

Καλό παγωτό στους… “-14”!

Επισκεφθήκαμε το ολοκαίνουριο κατάστημα στο Μοναστηράκι, της ομώνυμης οικογενειακής βιοτεχνίας παγωτού…

Καλό παγωτό στους… “-14”!

Η περιοχή της πλατείας Αγίας Ειρήνης στο Μοναστηράκι, δημοφιλής προορισμός διασκέδασης, κυρίως για τα bar της, αλλά και για τις ψαγμένες γευστικές της διευθύνσεις, απέκτησε έναν ακόμη γλυκό λόγο για βόλτα ως εκεί.

Το “-14” είναι ένα χαριτωμένο μαγαζί στην οδό Αθηναΐδος, πολύ κοντά στην Αιόλου, που άνοιξε πριν από περίπου δύο μήνες, για να μας κάνει να αγαπήσουμε το καλό παγωτό και να το βάλουμε στη ζωή μας όλο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι. Εδώ, βρίσκουμε τα παγωτά της ομώνυμης βιοτεχνίας, που δραστηριοποιείται από το 2004 και μέχρι στιγμής πωλούσε μόνο σε χονδρική το παγωτό της, σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, catering. Με αυτό το κατάστημα, θέλησαν να συστήσουν το παγωτό τους στο ευρύ κοινό, που μπορεί πλέον να το πάρει στο χέρι, είτε σε πακέτο για το σπίτι, ή να το απολαύσει επιτόπου, στα λίγα τραπεζάκια του.

Καλό παγωτό στους… “-14”!

Τα παγωτά –14

Όλα τους τα προϊόντα είναι απολύτως χειροποίητα, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου έτοιμα μείγματα, σκόνες και συντηρητικά και φτιάχνονται μόνο από φρέσκες πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, το γάλα τους είναι φρέσκο μικρών παραγωγών από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τα φρούτα πάντα της εποχής, οι ξηροί καρποί φρεσκοκαβουρδισμένοι και το κακάο τους καλής ποιότητας από την Ολλανδία. Συνολικά, παράγουν 33 γεύσεις παγωτού, οι οποίες εναλλάσσονται καθημερινά στις 18 θέσεις που έχει η βιτρίνα παγωτού, που δεσπόζει στο κατάστημα στο Μοναστηράκι.

Δοκίμασα εντυπωσιακό σορμπέ σοκολάτα με πλούσια γεύση κακάο (που δεν περιέχει γάλα και μπορεί να καταναλωθεί όπως όλα τα σορμπέ φρούτων και από vegans και από όσους νηστεύουν αυτή την περίοδο της Σαρακοστής), το καϊμάκι με την έντονη αίσθηση μαστίχας και πρόβειου γάλακτος, την ξεχωριστή και αρωματική κανέλα, το αράπικο φιστίκι που βγάζει έντονη τη γεύση καλού ξηρού καρπού, τη φινετσάτη βανίλια Μαδαγασκάρης. Όλα έχουν ωραία υφή, που λιώνει απαλά στο στόμα κι αν κανείς επιλέξει να τα απολαύσει εκεί, μπορεί να τα συνδυάσει και με υπέροχα γλυκά.

Για παράδειγμα, σερβίρουν παγωτό κανέλα και το σκεπάζουν με ζεστό σιμιγδαλένιο χαλβά, φτιάχνουν προφιτερόλ και το ταιριάζουν με σορμπέ σοκολάτα και τριμμένο παστέλι για γαρνιτούρα, ενώ το παγωτό σερβίρεται και πάνω σε φωλιά από καταΐφι ή μαζί με pancakes. Όσο φτιάχνει ο καιρός, η ανάγκη μας για ένα λαχταριστό παγωτό θα γίνεται όλο και πιο έντονη, οπότε σίγουρα θα επανέλθω για να δοκιμάσω ακόμη περισσότερα…

Λίγα λόγια για τη βιοτεχνία

Ο Μάριος Απέργης έμαθε στην Ιταλία την τέχνη του παγωτού και γυρίζοντας το 2004 στην Ελλάδα πειραματίστηκε αρκετά για να προσαρμόσει τις γνώσεις του με τον τρόπο που απολαμβάνουμε εδώ το παγωτό, αλλά και να βάλει τη δική του πινελιά, χρησιμοποιώντας πρωτότυπα –για το είδος- ελληνικά υλικά, όπως το σουσάμι, το αράπικο φιστίκι και άλλα. Ένα χρόνο μετά, άνοιξαν τη βιοτεχνία παγωτού “-14” σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Σπάτα, με την εγγύηση της πιστοποίησης HACCP, που διασφαλίζει την υγιεινή και την ποιότητα των προϊόντων και σε συνδυασμό με το μεράκι και τις γνώσεις τους, φτιάχνουν παγωτό “από το μηδέν”. Από την αρχή κιόλας στην επιχείρηση μπήκε και ο αδερφός Γιάννης Απέργης κι εκείνος ήταν που με υποδέχθηκε στο κατάστημα για να με ξεναγήσει.

Παγωτό -14, Αθηναΐδος 3, Αθήνα, τηλ. 2130889072, http://pagoto-14.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.