25 γλυκίσματα με άρωμα φράουλας

Πώς θα χαρούμε το απόλυτο φρούτο της άνοιξης

Ντίνα Γκρουμούτη 06/05/2019

Έχει εμπνεύσει μοναδικά γλυκίσματα, σαν την Πάβλοβα ή τη fraisalia, ταιριάζει και με κρέμες και με σοκολάτα, αγαπάει όπως πιστεύουν πολλοί τη σαμπάνια, αλλά είναι και ταπεινή, αφού της αρκεί λίγη σαντιγί για να μαγέψει τον ουρανίσκο μας...

Η φράουλα είναι φρούτο φτιαγμένο για γλυκό, είναι από μόνο του γλυκό (απλά πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη, στο ψυγείο, μέχρι ν' αφήσει εκείνο το μαυλιστικό ροζ σιρόπι της). Έχει εμπνεύσει μοναδικά γλυκίσματα, σαν την Πάβλοβα ή τη fraisalia, ταιριάζει και με κρέμες και με σοκολάτα, αγαπάει όπως πιστεύουν πολλοί τη σαμπάνια, αλλά είναι και ταπεινή, αφού της αρκεί λίγη σαντιγί για να μαγέψει τον ουρανίσκο μας…

Αν βρούμε μικρές τις προτιμάμε, είναι νοστιμότερες. Τις θέλουμε ώριμες, αλλά όχι υπερώριμες -για να τις διατηρήσουμε δυο-τρεις μέρες στο ψυγείο-, κρουστές και γιαλιστερές, με έντονη μυρωδιά. Αν τις αγοράσουμε συσκευασμένες σε πλαστικό κουτάκι, προσέχουμε να είναι γερές αυτές που βρίσκονται στον πάτο. Δεν τις καθαρίζουμε, παρά μόνο τη στιγμή της κατανάλωσης ή της χρήσης σε γλυκό ή για να τις βάλουμε σ' ένα μπολ με ζάχαρη (ίσως και με κάποιο ποτό). Πρωταγωνιστούν σε πολλά γλυκά: τάρτα, σαρλότ, τσίζκεϊκ, επιδόρπιο σε ποτήρι… Φράουλες σε σαλάτα; Ταιριάζουν πολύ με πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, εσκαρόλ…) και το βαλσαμικό ξίδι αναδεικνύει τη γεύση τους.

Οι φράουλες είναι καλής ποιότητας, όταν είναι “παχουλές», στρογγυλεμένες, με μία φυσική λάμψη και πλούσιο κόκκινο χρώμα, χωρίς λευκά ή πράσινα μέρη ή εξογκώματα. Τα κοτσανάκια τους πρέπει να είναι λαμπερά πράσινα και φρέσκα και να μυρίζουν όμορφα και έντονα, με το χαρακτηριστικό άρωμά τους. Μπορεί οι μεγάλες φράουλες να είναι ωραιότερες, αλλά συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοορμόνες για να γίνουν τόσο μεγάλες. Οι φράουλες δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους. Επομένως, διαλέγουμε φράουλες πολύ κόκκινες και αφήνουμε στην άκρη όσες είναι άσπρες στην κορυφή ή γύρω από το κοτσανάκι τους. Όταν τις φέρουμε στο σπίτι, τις εξετάζουμε προσεκτικά μία προς μία και πετάμε όποια δεν είναι καλή (ή κόβουμε το χαλασμένο κομμάτι), αφού μια χαλασμένη φράουλα, μπορεί να χαλάσει όλες τις άλλες. Εκτός από την ηδονική γεύση τους, οι  φρέσκες φράουλες είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C –ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περισσότερη βιταμίνη C απ' όση είναι απαραίτητη καθημερινά για την υγεία του οργανισμού μας.

Μερικά μυστικά για να τις συντηρήσουμε: οι φράουλες είναι πολύ εύθραυστες και ευαίσθητες. Μπορεί να χάσουν την τραγανή τους υφή και  να λιώσουν μέσα σε 24 ώρες. Τις αποθηκεύουμε λοιπόν το πολύ για 1–2 ημέρες στο ψυγείο, μέσα σ' ένα αεροστεγές σκεύος, επάνω σε χαρτί κουζίνας, σε μία σειρά. Τις πλένουμε με κρύο νερό, λίγο πριν τις φάμε, διότι το νερό αφαιρεί το φυσικό προστατευτικό εξωτερικό τους περίβλημα και έτσι χαλάνε γρήγορα. Βγάζουμε τα  κοτσανάκια τους, στρίβοντάς τα ελαφρά ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, μόνον  αφού τις πλύνουμε, διότι αλλιώς «μουλιάζουν» με το νερό και η γεύση τους ατονεί. Οι φράουλες μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρες ή κομμένες σε φέτες και να διατηρηθούν στην κατάψυξη 8-12 μήνες.

Updated: 6/5/2019
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 17/4/2017

Συνταγές
Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος