Follow us

Ο μαγεμένος κορμός!

Χειμωνιάτικο δάσος, χιονισμένο, στολισμένο, μαγικό. Και η όψη του μόνο, σε εμπνέει. Μην σας φοβίζει, λίγη υπομονή θέλει μόνο...

Ο μαγεμένος κορμός!

Η όψη κιόλας ενός σοκολατένιου κορμού, "χιονισμένου" με άχνη ή ενός καλυμμένου με πάλευκη σαν χιόνι σαντιγύ, μας ταξιδεύει σε χειμωνιάτικο παραμυθένιο δάσος με μαγικούς συνειρμούς. Κάπως έτσι είναι: έθιμο που ξεκίνησε από τη Γαλλία, με καταγωγή από τα βάθη του Μεσαίωνα, όταν ένας τεράστιος κορμός από μεγάλο (κατά προτίμηση οπωροφόρο) δέντρο έμπαινε στην εστία του σπιτιού τα Χριστούγεννα και σιγοκαιγόταν μέρες πολλές, ιδανικά μέχρι τη πρωτοχρονιά! Τον ραντίζανε με κρασί για να πάει καλά ο τρύγος της χρονιάς, με αλάτι για να μην πλησιάζουν οι μάγισσες, κράταγαν τη στάχτη του όλο το χρόνο γιατί προστάτευε το σπίτι από τους κεραυνούς και το κακό πνεύμα κι ένα σωρό άλλα έθιμα γύρω από το μαγικό κούτσουρο. Κάποτε, τα μεγάλα δέντρα εξαφανίστηκαν και η ανάμνηση του κορμού (buche), έμεινε στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε και γιατί. Η αλήθεια είναι ότι από τον 19ο αιώνα υπήρχε στην Ευρώπη ένα γλύκισμα τυλιγμένο σαν ρολό που θύμιζε αυτό που ονομάζουμε κορμό.

Ο μαγεμένος κορμός!

Ο κορμός-γλυκό κρατάει λίγη από τη μεσαιωνική μαγεία του, ίσως λόγω του σχήματος και της διακόσμησης. Βασικά υλικά του ένα αφράτο παντεσπάνι λεπτό και ελαστικό, που τυλίγει μέσα του κρέμα βουτύρου με βάση τη σοκολάτα ή τον καφέ ή μια κρέμα κάστανου ενώ τελευταία συμμετέχουν και φρούτα. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ και εμπλουτίζεται με καβουρδισμένα ή καραμελωμένα αμύγδαλα και φουντούκια. Απαραίτητα τα "αυλάκια" στην κρέμα που τον καλύπτει, που μιμούνται τον κορμό και όποια άλλη χειμωνιάτικη διακόσμηση υπάρχει: μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, ξυσμένη σοκολάτα πασπαλισμένη με άχνη, σαντιγύ. Αν χρειάζεται κάπου προσοχή, είναι στο ψήσιμο του παντεσπανιού, που πρέπει να βγει ελαστικό για να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει. Γι' αυτό, μια δοκιμή την προηγούμενη μέρα είναι απαραίτητη.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.