22 συνταγές με σύκα και σταφύλια!

Αφιέρωμα στα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής

Ντίνα Γκρουμούτη 28/08/2018

Στον απόηχο του καλοκαιριού, βασιλεύουν τα σύκα και τα σταφύλια, φρούτα-σύμβολα της ελληνικής φύσης. Φρούτα με μικρή διάρκεια, που πρέπει να τα χαρούμε τώρα, ωμά αλλά και σε μια σειρά γλυκισμάτων κάθε είδους και για κάθε γούστο…

Ο Σεπτέμβρης έρχεται πάντα γλυκόπικρος. Η ενασχόληση με τα φρούτα της εποχής είναι ένας καλός τρόπος να γλιστρήσουμε πιο ευχάριστα και γλυκά στην καθημερινότητα...

Σύκα από άνυδρες συκιές απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας. Ο ήλιος και η ξηρασία της ζεστής εποχής που προηγήθηκε, συμπύκνωσαν τους χυμούς τους και τους έδωσαν σάρκα γλυκιά και μεστή, με μοναδικά αρώματα.  Το σύκο δεν διατηρείται όταν κοπεί από το δέντρο και είναι φρούτο αυστηρά εποχικό. Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα σοφίστηκαν τρόπους να τα χαίρονται όλο το χρόνο -αποξηραμένα σύκα με ξηρούς καρπούς, παστελαρίες, μαρμελάδες, τσάτνεϊς για τα κρέατα του χειμώνα, είναι μερικοί τρόποι να διατηρήσετε τα σύκα σας. Ωστόσο, το φρέσκο σύκο έχει ακαταμάχητη γεύση και τώρα είναι η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε γλυκά ξεχωριστά, χωρίς να ξεχνάμε πόσο κομψά συνοδεύει εκλεκτά αλλαντικά και τυριά.
Πάντως, το πιο απλό και σίγουρα αγαπημένο είναι η μαρμελάδα σύκου. Ωριμα και ζουμερά σύκα, ζάχαρη και λίγη υπομονή επάνω από την κατσαρόλα, που σκορπίζει γλυκειές μυρωδιές...Το φτιάξιμο της μαρμελάδας είναι ήδη μια απόλαυση.


Όσο για το σταφύλι, όλοι, λίγο πολύ, έχουμε αναμνήσεις από τρύγους που συνοδεύονταν με τη μουσταλευριά στην κατσαρόλα, το πετιμέζι, τα μουστοκούλουρα. Θα τα δοκιμάσουμε φρέσκα, σε γλυκά ξενόφερτα αλλά πολύ πετυχημένα, όπως το κραμπλ και τα μάφιν, με ολόκληρες τις ρώγες τους, αλλά και σε κέικ και σε κρέμες. Θα φτιάξουμε κι ένα γλυκό του κουταλιού, αν θέλουμε.

Η λεπτή μεμβράνη της ρώγας σπάει στο δάγκωμα, απλώνοντας τους γενναιόδωρους χυμούς της στο στόμα. Αυτό γίνεται ακόμα κι αν το σταφύλι έχει ψηθεί μέσα σε κέικ, πολύ περισσότερο αν έχει προστεθεί σε μια απαλή κρέμα και, βέβαια, σε μια φρουτοσαλάτα. Οι χυμοί του σταφυλιού με την ευχάριστη οξύτητα σπάνε τη γλυκύτητα και δίνουν ενδιαφέρον στο έδεσμα, προσθέτοντας τη δροσιά και τη φρεσκάδα του φρούτου,  και μια παιχνιδιάρικη εναλλαγή υφών. Για ευκολία, χρησιμοποιούμε σταφύλι χωρίς κουκούτσια, κυρίως σταφίδα. Όμως, περισσότερο ενδιαφέρον έχει το μοσχάτο (ιδιαίτερα το μοσχάτο Αμβούργου) ή η ποικιλία φράουλα. Εδώ, βέβαια, πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Το σταφύλι ταιριάζει και με φαγητά με εξαιρετικό αποτέλεσμα (διαβάστε συνταγές εδώ).

Updated: 28/8/2018
Ημερομηνία α'δημοσίευσης: 29/8/2016
Συνταγές
Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος