Follow us

Φρέσκο, χειροποίητο gelato στην Αθήνα

Πάθος για παγωτό; Οι must διευθύνσεις για αυθεντικό gelato, που φτιάχνεται καθημερινά με φρέσκα, αγνά υλικά και απέχει μακράν σε γεύση και ποιότητα από τα παγωτά όπως τα ξέρουμε. Μια δροσερή βόλτα στις αυθεντικές τζελατερίες της πόλης…

Φρέσκο, χειροποίητο gelato στην Αθήνα

Όσο ο καιρός ζεσταίνει, τόσο μας τραβάνε σαν μαγνήτης οι εντυπωσιακές βιτρίνες κάτω από την ταμπέλα "Gelateria", με προκλητικούς λόφους πολύχρωμων παγωτών. Ωστόσο, αν και στη χώρα μας συναντάς συχνά την ταμπέλα "Gelateria", λίγες είναι εκείνες που δημιουργούν αυθεντικό gelato artigianale, δηλαδή παγωτό με την ιδιαίτερη τεχνική του ιταλικού gelato, που γίνεται χειροποίητα, χωρίς τη χρήση έτοιμων μειγμάτων και χωρίς συντηρητικά, από φυσικές πρώτες ύλες, φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος και φρέσκα φρούτα εποχής. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό, τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ασχολούνται με το αντικείμενο, αφού φαίνεται να υπάρχει και προτίμηση του καταναλωτικού κοινού προς αυτό το νέο, πιο λαχταριστό και πιο ποιοτικό είδος παγωτού. Τα ιταλικά gelati έχουν λιγότερα λιπαρά και πιο συμπυκνωμένη γεύση, αφού έχουν ενσωματώσει κατά την παρασκευή τους και λιγότερο αέρα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Φρέσκο, χειροποίητο gelato στην Αθήνα
Gelato φουντούκι από το Solo Gelato

Κάναμε, λοιπόν, μια βόλτα στις gelaterie που φημίζονται για τα αγνά υλικά και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής χειροποίητου gelato, δοκιμάσαμε κλασικές, αλλά και πιο πρωτότυπες γεύσεις, μάθαμε τα μυστικά τους και σας τις παρουσιάζουμε, για να διευκολύνουμε την… αμαρτία σας. Το βέβαιο είναι, ότι όλες οι προτάσεις χαρακτηρίζονται για τα προϊόντα ανώτερης ποιότητας και φρεσκάδας, αφού παράγονται σε καθημερινή βάση και εναλλάσσονται, ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών.
Φύγαμε, για απολαυστικές γνωριμίες...

Cremino, για παγωτά με γάλα μικρών παραγωγών

Στο λιλιπούτειο μαγαζί της οδού Νίκης, η κυρία Αθανασία Καταλιάκου μας περιμένει με 10 διαφορετικές γεύσεις κάθε μέρα, σπιτικού, εντελώς χειροποίητου παγωτού, που φτιάχνει καθημερινά σε μικρές ποσότητες από γάλα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Ανάλογα με την εποχή και τη γεύση, χρησιμοποιεί αγελαδινό, γίδινο, ακόμα και βουβαλίσιο γάλα. Στο παλιομοδίτικο αλλά κλασικό ψυγείο συντήρησης παγωτού από την Ιταλία, βρίσκουμε εκτός από τις κλασικές γεύσεις, τώρα τον Μάιο (και μόνο) παγωτό τριαντάφυλλο, αλλά και τις νέες προτάσεις της με μπαχαρικά, όπως παγωτό κουρκουμά, ginger ή σοκολάτα με καρδάμωμο. Ακόμα, σοκολάτα με μπίρα! Όλα τα παγωτά είναι πάντοτε ημέρας, χωρίς τεχνητά αρώματα και χρωστικές και σύμφωνα με την αυθεντική τεχνική του ιταλικού παγωτού, αφού η ιδιοκτήτρια έχει παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια στη γειτονική χώρα. Το βράδυ, τα παγωτά γίνονται κοκτέιλ και μαζεύουν νέο κόσμο, όπως το martini bianco με λεμόνι, που σερβίρεται αυτή την εποχή.

Cremino, Νίκης 50α Σύνταγμα, τηλ. 6948430104.

Da Vinci Artisan Gelato επί 4

Από τη Μύκονο στο Μοναστηράκι, έπειτα στη Βάρκιζα (μέσα στην πλαζ YaBanaki) και προσεχώς στην Πλάκα. Τέσσερα σημεία με πραγματικό artisan gelato, που παράγεται καθημερινά από φρέσκες πρώτες ύλες, σαν το γάλα που προμηθεύονται από τον Κουκάκη. Παράγουν προϊόντα χωρίς συντηρητικά, ούτε χρωστικές, με χαμηλά λιπαρά και λιγότερη διόγκωση από τα υπόλοιπα, οπότε καταναλώνεται λιγότερος αέρας και περισσότερη γεύση. Μερικές από τις γεύσεις τους, που δεν θα βρούμε αλλού, είναι το Fit gelato με αυξημένη πρωτεΐνη (8,5%) και μόνο 2% λιπαρά όπου κάθε μπάλα έχει μόνο 130 θερμίδες και το προτιμούν οι αθλητές, το Rafaelo, που βασίζεται στο ομώνυμο διάσημο ιταλικό σοκολατάκι από λευκή σοκολάτα, το White brownie και εκείνο με την αργεντίνικη καραμέλα. Επίσης, εδώ θα βρούμε gelato βανίλια χωρίς γάλα, με 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, ενώ διαθέτουν και πολλές επιλογές σε toppings. Συνολικά παράγουν 200 γεύσεις, που εναλλάσσονται και δικαίως έχουν γραφτεί γι’ αυτούς θετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο.

Da Vinci, Αδριανού 50, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3253863, www.davincigelato.gr

Fatto a mano, όπως λέμε «χειροποίητο»

Από το ιταλικό όνομά του, που σημαίνει «χειροποίητο, φτιαγμένο με το χέρι», δημιουργήθηκε αυτή η gelateria στο Περιστέρι, με έμφαση στο προϊόν μικρής παραγωγής, που φτιάχνεται με πάθος, μεράκι και αγνά υλικά και σε κάνει να χαμογελάς. Οι προμήθειες των πρώτων υλών γίνονται πάντα με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές της ομάδας του Fatto a mano, η οποία επενδύει διαρκώς σε συστήματα διασφάλισης και διαχείρισης ποιότητας σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και στη δημιουργία νέων προϊόντων. Σέβονται την εποχικότητα των προϊόντων και τα παγωτά τους χαρακτηρίζονται για την πλούσια γεύση και το άρωμά τους, για τη βελούδινη υφή και την αγνότητά τους. Μερικές από τις πιο ιδιαίτερες νέες αφίξεις στις γεύσεις είναι το παγωτό με φυσική καρύδα που γίνεται Straciatella με σοκολάτα γάλακτος Valrhona και μια σειρά από παγωτά Λουκούμι (τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μαστίχα). Εκείνο, όμως, που δεν έχει αντίστοιχό του σε καμία άλλη gelateria είναι το παγωτό Μαρία (ροδοπέταλο), που παράγεται με μια πολύπλοκη διαδικασία 5 ημερών από πραγματικά ροδοπέταλα από την Κοζάνη και κομμάτια ζαχαρωμένου τριαντάφυλλου που εισάγουν από τη Γαλλία.

Fatto a mano, Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210 5777407,www.fattoamano.com.gr

Le Greche: η ιταλική τέχνη στα χέρια «των Ελληνίδων»

Όσο βρισκόταν στην Ιταλία, η Εύη Παπαδοπούλου έμαθε τα μυστικά του αυθεντικού, χειροποίητου ιταλικού gelato, το συνδύασε με ελληνικές πρώτες ύλες και έμπνευση και πριν δυο καλοκαίρια άνοιξε μια gelateria στο Σύνταγμα. Εδώ, δεν γίνονται εκπτώσεις ούτε στην ποιότητα των πρώτων υλών, ούτε στον τρόπο παρασκευής, ούτε στον τρόπο συντήρησης, αφού δεν συναντάμε τις κλασικές βιτρίνες με τους λόφους των παγωτών, αλλά το παλιό ψυγείο με τα καπάκια, που το κρύβουν τελείως. Αυτό το κλασικό παλιομοδίτικο ψυγείο είναι που διατηρεί το gelato σε σταθερή θερμοκρασία, που εξασφαλίζει εκείνη τη βελούδινη υφή, που λιώνει στο στόμα, χωρίς να δημιουργούνται οι ανεπιθύμητοι κρύσταλλοι, κάτι που νιώσαμε κι εμείς δοκιμάζοντάς το. Στα top τους είναι το φιστίκι με πρώτη ύλη από τη Σικελία, το φουντούκι και το αμύγδαλο, ενώ best seller είναι και το μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα Καλαμάτας και Μοσχάτο Λήμνου. Μια από τις νέες γεύσεις τους είναι το λεμόνι με δυόσμο, κάτι σαν μοχίτο χωρίς αλκοόλ, ενώ στη βιτρίνα τους πάντα υπάρχουν και παγωμένα γλυκίσματα, όπως τα ταρτάκια semifreddo σοκολάτας, τα κανόλι semifreddo ανθότυρο και υπέροχες τούρτες παγωτό.

Le Greche,, Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 216 7006458, www.legreche.gr
Εργαστήριο: Απ. Παύλου 2, Αγία Παρασκευή, τηλ 216 7006416

Mucca: gelato artigianale και στο Νέο Ψυχικό

Άνοιξε πριν ένα χρόνο στην Κηφισίας, στη δημοφιλή πιάτσα του Νέου Ψυχικού και φέρνει κάθε πρωί φρέσκο παγωτό από τη διάσημη "μαμά" Mucca της Νέας Ερυθραίας, φτιαγμένο από ναπολιτάνο τεχνίτη. Γνήσιο ιταλικό gelato artigianale, πάντοτε χωρίς αβγά, με φρέσκο γάλα Όλυμπος, φρέσκα φρούτα, εκλεκτή σοκολάτα, βανίλια Μαδαγασκάρης και, να μην πολυλογούμε, όλα τα υλικά ατόφια και ποιοτικά. Τραγανό χωνάκι από νόστιμο μπισκότο υποδέχεται τις μπάλες από 42 γεύσεις, που εναλλάσσονται καθημερινά, με μερικά στάνταρ, βέβαια. Μεγάλα hit το Mucca Nera, με κρέμα, σοκολάτα, μπισκότο, φουντούκι, καραμέλα, το πολύ πετυχημένο Gianduja, με ωραία αίσθηση σοκολάτας και φουντουκιού, η κρέμα βανίλια, μια γεύση από τα παλιά, που αφήνει ωραία επίγευση φρέσκου γάλακτος, η Bomba Calabra με ανθόγαλα και μπισκότο oreo, το φοβερό Μπισκότο, με άρωμα και γεύση φρεσκοψημένου μπισκότου. Το Αργίτικο Πεπόνι, που μας άρεσε πολύ, θυμίζει πραγματικά φρεσκοκομμένο πεπόνι, ενώ το Φυστίκι Αιγίνης έχει γνήσια, φίνα γεύση. Τα παγωτά έχουν πολύ κρεμώδη υφή, που απλώνεται και λυώνει απολαυστικά στο στόμα. Όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Νέγρης, το πιο "παλιό" παγωτό της βιτρίνας έχει ζωή 5 ωρών… Στη χαριτωμένη gelateria του Ψυχικού, θα βρείτε και μικρές βάφλες-μπουκιές, που ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας και σερβίρονται με ό,τι θελήσετε, σε ωραίο take away κουτί και πολύ καλό καφέ.

Mucca, Λ. Κηφισίας 242 (Φάρος) Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6773693

Solo Gelato: στο Χαλάνδρι για βραβευμένο gelato

Με ιστορία στην παραγωγή παγωτού και γλυκών από το 1951, στο ίδιο κεντρικό σημείο του Χαλανδρίου, όπου χρησιμοποιήθηκε και η πρώτη ηλεκτρική παγωτομηχανή, το 2006 το ζαχαροπλαστείο μετατράπηκε σε gelateria. Το παγωτό συνδύασε τον ιταλικό τρόπο βιοτεχνικής παραγωγής (gelato artigianale, που δίνει έμφαση στη μικρή παραγωγή, στο χειροποίητο προϊόν, με λιγότερα λιπαρά, είναι φρέσκο και με γνήσια υλικά) με την ελληνική παράδοση. Σημαντικό, επίσης, συστατικό της επιτυχίας είναι το γεγονός ότι το εργαστήριό τους βρίσκεται στο ίδιο σημείο και τα εδέσματα δεν μεταφέρονται από άλλο χώρο. Μάλιστα, το 2012 προϊόν τους κατέκτησε την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό παγωτού, ξεπερνώντας ακόμη και τα ιταλικά. Άλλο προσόν, η κάθετη παραγωγή που έχουν εξασφαλίσει, ώστε όλα τα επιπλέον συστατικά των παγωτών τους να παράγονται από τους ίδιους. Δημοφιλείς τους γεύσεις το φιστίκι Σικελίας, για το οποίο χρησιμοποιείται το περίφημο φιστίκι του Bronte αλλά και Αιγίνης κι όταν το δοκιμάζεις νιώθεις πραγματικά έντονη την αίσθηση του καλού ξηρού καρπού, το φουντούκι του Piemonte, η αυθεντική βανίλια Μαδαγασκάρης, η "σοκολάτα βενετσιάνα" με παλαιωμένο μαύρο ρούμι και κομμάτια σοκολάτας, αλλά και το καϊμάκι, με παραδοσιακή συνταγή του ’51 με μαστίχα και σαλέπι, αλλά προσαρμοσμένο στον τρόπο παρασκευής του italian gelato. Ακόμη, φτιάχνουν παγωτά χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το sorbet τους σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη και γάλα, από κακάο της εκλεπτυσμένης και ακριβής ποικιλίας Criollo από τη Βενεζουέλα.

Solo Gelato, Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6813622, www.sologelato.gr

Waffle House, για χειροποίητο παγωτό στον δροσερό κήπο

Ξεκίνησε με χειροποίητα παγωτά και βάφλες από τη Νάξο και αργότερα ήρθε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη. Πέρσι, άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στην Πεντέλη, σε έναν πολύ ωραίο χώρο, που θυμίζει γραφική μονοκατοικία με δροσερό, πράσινο κήπο. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η διαρκής προσπάθεια να χρησιμοποιούν τα αγνότερα υλικά, χωρίς καμμία χρήση συντηρητικών, ενώ μεταξύ άλλων συνεργάζονται και με την Ένωση Φιστικοπαραγωγών Αίγινας. Μερικές από τις νέες γεύσεις τους που αρέσουν πολύ είναι το παγωτό "apple caramel cheesecake", το "ξανθιά σοκολάτα φουντουκιού", ενώ εδώ βρίσκουμε και παιδικό μενού, αλλά και cocktail παγωτού για τις βραδινές ώρες. Κάτι άλλο ενδιαφέρονβ είναι τα waffins, μικρά μπαλάκια από βάφλα, που σερβίρονται είτε με παγωτό και ζεστή σοκολάτα, είτε γεμιστά με σοκολάτα φουντουκιού.

Waffle House, Λ. Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8961227,
Λ. Πεντέλης & Αγ. Γεωργίου 1, τηλ. 210 8101767.

Zillion’s ice cream bar στην Κηφισιά

Τα τελευταία εννέα χρόνια, το Zillion's, που βρίσκεται μεταξύ Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας είναι παραίτητο πέρασμα των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο- για τα παγωτά του, που φτιάχνονται καθημερινά με αγνά υλικά, καλή ποιότητα σοκολάτας και γνήσια βανίλια Μαδαγασκάρης. Εδώ, βρίσκουμε περισσότερες από 35 γεύσεις, από ποικιλία σε σοκολάτες (fondente, ferrero, σοκολάτα – φουντούκι, σοκολάτα – μπανάνα, bianca, αλλά και κλασική γάλακτος και sorbet σοκολάτα), ποικιλία σε χωνάκια, κλασικά ή πιο προχωρημένα, βάφλες που φτιάχνονται με αυθεντική συνταγή (χωρίς χρήση έτοιμων μειγμάτων) και κάποια ακόμα γλυκίσματα. Δημοφιλείς γεύσεις τους η Oreo, Pavlova, Nutrella-Mascarpone, αλλά και τα sorbet τους, όπως το Raspberry, Mango και Μύρτιλο.

Zillion’s, Διονύσου 70, Κηφισιά, τηλ. 210 6201211

Zuccherino: gelato με φαντασία

Με παράδοση στο χώρο του γλυκού από το 1988, η φίρμα Zuccherino άνοιξε και δύο gelaterie, τη μία το 2004 στο Παλαιό Φάληρο και την άλλη στη Νέα Σμύρνη. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το φρέσκο γάλα και η κρέμα που χρησιμοποιούν, η φαντασία τους που γεννά πρωτότυπες γεύσεις και η καθημερινή παραγωγή, που είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του καλού παγωτού. Φετινές γεύσεις, που έχουν συζητηθεί, είναι το φυστικοβούτυρο με ολόκληρα peanuts, το death by chocolate με τρεις σοκολάτες (λευκή, γάλακτος, bitter), η μηλόπιτα και η nutella, όμως οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες αφού μετρούν τις 200 σε σύνολο, που εναλλάσσονται. Και στους δύο χώρους υπάρχει και καθιστικό, όπου σερβίρονται εκτός των παγωτών, βάφλες και κρέπες, αλλά και γλυκά πιάτου a la minute, όπως σουφλέ και cheesecake.

Zuccherino, Αγ. Αλεξάνδρου & Ναϊάδων, Π.Φάληρο, τηλ. 210 9830049,
2ας Μαΐου 12, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9357590,
www.zuccherino.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.