Follow us

Nespresso: οι baristas, οι αρμονίες, τα coffee cocktails

Ισάξιος παίχτης με το κρασί αναδεικνύεται ο καφές, καθώς ολοένα και περισσότεροι είναι οι καταναλωτές που αναζητούν καφέδες με… σφραγίδα προέλευσης.

Nespresso: οι baristas, οι αρμονίες, τα coffee cocktails

O καφές είναι μια απολαυστική εμπειρία, με αρώματα και γεύσεις που μπορούν να ευχαριστήσουν κάθε ουρανίσκο, εξαιτίας των πολυάριθμων επιλογών. Τα ονομαζόμενα specialties του καφέ έρχονται να απογειώσουν την απόλαυση, ενώ σε συνδυασμό με έναν εκπαιδευμένο barista, το αποτέλεσμα μπορεί να φτάσει ακόμη και σε ένα coffee cocktail, ιδανικό digestif. Παράλληλα, το σωστό pairing του καφέ με το φαγητό αποτελεί σήμερα σημείο συζήτησης και έρευνας πολλών γνωστών σεφ, που διακαώς επιθυμούν να κάνουν ιδανικούς συνδυασμούς.

Ας αναφερθούμε τώρα στη Nespresso, το όνομα που έφερε στο σπίτι μας τον ποιοτικό espresso και έκανε προσιτή την εμπειρία. Και μόνο γι αυτόν τον λόγο, αξίζει κανείς να μάθει περισσότερα για την προσέγγισή της στο θέμα. Γιατί, οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε ότι, εκτός των άλλων, προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών και προϊόντων, που στόχο έχουν να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τον καφέ και τη σημασία που έχει η επαγγελματική του προσέγγιση. Με συνεχείς εκπαιδεύσεις, ειδικές αποστολές στα κεντρικά της Nespresso στη Λωζάνη, αλλά και συνεχή έρευνα στις ποικιλίες, η φίρμα αυτή αναδεικνύει τον καφέ σε όλο του το μεγαλείο, δημιουργώντας μαζί με εκπαιδευμένους barista και απαιτητικό κοινό.

Ο Κώδικας Καφέ

Nespresso: οι baristas, οι αρμονίες, τα coffee cocktails

Με βάση την υποστήριξη κορυφαίων chefs και sommeliers, η Nespresso ανέπτυξε προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για την καλύτερη κατανόηση του καφέ και του ρόλου που μπορεί να έχει σε μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία των πελατών τους. Πρόκειται για μία πλήρη μεθοδολογία γευστικής δοκιμής καφέ ποικιλιών Nespresso, που σχεδιάστηκαν από επαγγελματίες για επαγγελματίες.

Oι τέλειες αρμονίες καφέ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γευσιγνωσίας καφέ, που απευθύνεται σε επαγγελματίες sommeliers και ασχολείται με την εκμάθηση της εναρμόνισης του καφέ με άλλα γαστρονομικά προϊόντα όπως το φαγητό, το κρασί, η σοκολάτα, το νερό. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα το έχουν παρακολουθήσει περίπου 175 παγκοσμίου φήμης sommeliers. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Jean Charles Metayer, σεφ του εστιατορίου Premiere του InterContinental και μέλος του προγράμματος Nespresso Coffee Sommelier, για ένα πιάτο με αστακό: «Οι νότες των αποξηραμένων βοτάνων της ελληνικής φύσης ταιριάζουν ιδανικά με τον αστακό και τον καφέ, κάνοντας τη συνταγή αυτή ιδιαιτέρως δημοφιλή στο εστιατόριό μας». Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ποικιλίες καφέ της Nespresso, οι οποίες συνδυάζονται μοναδικά με μπισκότα ή σοκολατάκια. Στα ιδιαίτερα πετυχημένα παραδείγματα, σημειώνει τον ιδανικό συνδυασμό της ασύγκριτης έντασης του Kaazar με νότες μπαχαρικών, με τη γλυκύτητα του μπισκότου αμυγδάλου και σύκου, του εκφραστικού μπρίο του Cappriccio με τη λαχταριστή γεύση βουτύρου και την αλμύρα του αλατιού των Dolcetti Fleur de Sel.

Coffee Sommelier Program

Το Coffee Sommelier Program προσφέρεται από το επαγγελματικό τμήμα της Nespresso Hellas στον νικητή του ετήσιου διαγωνισμού «Καλύτερος 'Ελληνας Οινοχόος» και αφορά στην επίσκεψη του νικητή στο εργοστάσιο της Nespresso στην Ελβετία. Ο γνωστός sommelier Απόστολος Πλαχούρας, νικητής του τελευταίου διαγωνισμού, πραγματοποίησε αυτή την επίσκεψη και χαρακτηρίζει την εμπειρία «μοναδική, όχι μόνο για το budget της μεταφοράς, διαμονής, διατροφής και γευσιγνωσίας πολλών χαρμανιών καφέ» αλλά κυρίως επειδή «μπαίνεις στον μαγικό κόσμο του καφέ και μαθαίνεις χαρακτηριστικά πολλών terroir, τον συνδυασμό τους, τεχνικές παρασκευής και πολλά άλλα, με μόνη απαίτηση την καλή σου διάθεση και την περιέργεια...»

Παράλληλα, ο Απόστολος Πλαχούρας, επιλέχθηκε από την Nespresso να συμμετάσχει στο πρόγραμμα “expert to expert”. Εκεί, ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, συνέβαλε με τους γευστικούς πειραματισμούς του στον τομέα της έρευνας της εταιρείας. «Σε αυτό το υψηλού επιπέδου πρόγραμμα expert to expert, η ποσόστοση μεταξύ μεταφοράς θεματικού όγκου γνώσης από τη Nespresso και συνεισφοράς της ομάδας expert to expert στο κομμάτι της έρευνας είναι ανάλογη, καθώς τα στοιχεία που μας δίνονται κάθε φορά για να ολοκληρώσουμε την αποστολή που μας έχει ανατεθεί, είναι ισάξια με την ποιότητα των αποτελεσμάτων που παραχωρούμε στη Nespresso ως γευσιγνώστες.»

Τα νέα Coffee Cocktails

Μία νέα κατηγορία cocktails είναι αυτή που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια το επαγγελματικό τμήμα της Nespresso, σε συνεργασία με την Βar Solutions και τον γνωστό bartender Σπύρο Κερκύρα, όπου ο καφές έχει κυρίαρχο ρόλο. «Τα cocktail αυτά καταναλώνονται κυρίως πρωινές ή απογευματινές ώρες μετά το φαγητό και κατατάσσονται στην κατηγορία των aperitivo» θα σημειώσει ο Σπύρος Κερκύρας, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην εμπειρία του, όλο αυτό το διάστημα που τα έχει εντάξει στα καταστήματα που διατηρεί ή συνεργάζεται. «Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε μία δυσκολία να επιλέξουμε τι θα πιούμε. Δεν θέλουμε καφέ, αλλά ούτε και αλκοόλ. Τα coffee cocktails αποτελούν ιδανική πρόταση για κάποιες ώρες της ημέρας, ενώ γευστικά ανταγωνίζονται επάξια τα cocktail αποκλειστικά με αλκοόλ.»

Η λίστα των γεύσεων Nespresso

Η Nespresso, όπως θα ξέρετε, έχει τον δικό της «κατάλογο». Μία λίστα γεύσεων καφέ είναι κάτι δυσεύρετο στις μέρες μας. Εδώ, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις την γεύση του espresso που σου ταιριάζει, μέσα από μία επιλογή έντεκα διαφορετικών χαρμανιών και τριών Pure Origin Grand Cru ποικιλιών, κάθε μία με τον δικό της γευστικό χαρακτήρα. Όλες με τα δικά τους μοναδικά διακριτά αρώματα, γεύσεις και επίπεδα έντασης. Η σειρά αποτελείται από 3 Ristrettos, 3 Espressos, 3 Lungos και 2 καφέδες χωρίς καφεΐνη.

Ristretto Intenso

Εξαιρετικά έντονος και δυνατός. Ένα τολμηρό χαρμάνι με Robustas από τη Βραζιλία και τη Γουατεμάλα και καλοκαβουρδισμένους Arabica από τη Νότια Αμερική, ο Ristretto Intenso είναι ένας καφές μοναδικής έντασης. Η ισχυρή πικράδα και οι νότες πιπεριού, ισορροπούν με την πληρότητα της απαλής υφής του.
Περιοχή
Αυτό το μείγμα αποτελείται από τους καλύτερους Arabicas από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, όπως Κόστα Ρίκα και Κολομβία. Οι κόκκοι καφέ του υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους, για τη διατήρηση του φρουτώδους προφίλ τους.
Καβούρδισμα
Ο μέτριος βαθμός καβουρδίσματος αυξάνει τις νότες για κάθε τύπο καφέ: βύνη, κόκκινα φρούτα ή ανθικά αρώματα, που θυμίζουν κρασί.
Αρωματικό προφίλ
Αρμονικά καβουρδισμένες φρουτώδεις νότες. Μια πλούσια γεύση, που "μαλακώνει" με μια σταγόνα γάλακτος.

Ristretto Origin India

Έντονος και πικάντικος. Ο Ristretto Origin India αποτελεί το πάντρεμα των εκλεκτότερων Arabicas με μία ιδέα Robusta από τη Nότια Ινδία. Είναι ένας καφές με μεστό σώμα, δυνατό χαρακτήρα και νότες μπαχαρικών.
Περιοχή
Οι Arabica και Robusta ποικιλίες που έχουν επιλεγεί γι' αυτό το μείγμα είναι από τη νότια Ινδία και μεγαλώνουν στη σκιά των μεγάλων δέντρων, που παρέχουν επίσης καταφύγιο για την καλλιέργεια του πιπεριού και άλλων μπαχαρικών. Ο Robusta που χρησιμοποιούμε είναι μια ποικιλία με πολύ έντονη γεύση και ελαφρώς πικρή, που καλλιεργείται σε φυτείες με υψηλό υψόμετρο.
Καβούρδισμα
Οι Arabica είναι ελαφρώς καβουρδισμένοι για να διατηρήσουν τα λεπτά αρώματά τους, ενώ ο Robusta είναι καλοκαβουρδισμένος για να αποκαλύψει την έντασή του και να αναπτύξει ένα πλήρες σώμα. Μια πολύ λεπτή άλεση στηρίζει το σώμα και βελτιώνει τη γεύση αυτής της ποικιλίας.
Αρωματικό προφίλ
Ένα πικάντικο άρωμα που θυμίζει γαρύφαλλο, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, καθώς και νότες κακάο είναι τα χαρακτηριστικά αρώματα του Ristretto Origin India.

Ristretto

Μεστό σώμα και επίμονη γεύση. Οι αγνοί και σκουρόχρωμοι καβουρδισμένοι Arabicas Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής κάνουν τον Ristretto έναν καφέ με μεστό σώμα και ευδιάκριτες νότες κακάο.
Περιοχή
Μια επιλογή από τους καλύτερους Arabicas Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής.
Καβούρδισμα
Έντονο καβούρδισμα, που ενισχύει τις γεύσεις του. Η λεπτή άλεση δημιουργεί έναν γεμάτο καφέ.
Αρωματικό προφίλ
Έντονα καβουρδισμένες γεύσεις, μαζί με νότες κακάο και λεπτές νότες ξύλου.

Espresso Forte
Ολοκληρωμένη και ισορροπημένη γεύση. Φτιαγμένο αποκλειστικά από Arabicas Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, το περίπλοκο άρωμα αυτού του καλοκαβουρδισμένου espresso επιτυγχάνει μία ισορροπία από νότες έντονου καβουρδίσματος και φρούτων. Τον απολαμβάνετε πολύ δυνατό σε μικρή κούπα (40 ml) με ελάχιστο αφρό γάλακτος για μια ιδέα γλυκύτητας.
Περιοχή
Αυτό το μείγμα αποτελείται από τους καλύτερους Arabicas από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, όπως η Κόστα Ρίκα και η Κολομβία. Η κόκκοι του καφέ υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους για τη διατήρηση του φρουτώδους προφίλ του.
Καβούρδισμα
Ο μέτριος βαθμός καβουρδίσματος αυξάνει τις νότες για κάθε τύπο καφέ: βύνη, κόκκινα φρούτα ή ανθικά αρώματα που θυμίζουν κρασί.
Αρωματικό προφίλ
Αρμονικά καβουρδισμένες φρουτώδεις νότες. Μια πλούσια γεύση που μαλακώνει με μια σταγόνα γάλακτος.

Espresso Leggero

Ελαφρύς και αναζωογονητικός. Ένα εξαιρετικά γευστικό χαρμάνι Arabicas Νοτίου Αμερικής και Robusta, ο Esrpesso Leggero προσθέτει απαλές νότες κακάο και δημητριακών σε ένα καλά ισορροπημένο σώμα.
Περιοχή
Ο συνδυασμός των Robusta από τη Νότια Αμερική με τους Arabica από τη Βραζιλία δίνουν σε αυτό τον espresso έναν “απαλό” χαρακτήρα.
Καβούρδισμα
Το ελαφρύ καβούρδισμα δημιουργεί μια πλούσια γεύση και διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την οξύτητά του.
Αρωματικό προφίλ
Μία γεύση πικρότητας με ελαφριά οξύτητα και ήπιες καβουρδισμένες νότες κακάο δημητριακά δημητριακών.

Espresso Origin Brazil

Γλυκός και βελούδινα απαλός. Ο Espresso Origin Brazil είναι μία εκλεκτή ποικιλία Pure Origin, που επιλέχθηκε με προσοχή από τους σπεσιαλίστες της Nespresso. 100% Arabica από τη Βραζιλία, συνδυάζει δύο γκουρμέ ποικιλίες: τους γλυκούς, ήπιους κόκκινους και κίτρινους Bourbon Arabica, και τον μη πλυμένο Cerrado Arabica που προσθέτει χαρακτηριστικές νότες δημητριακών και καβουρδίσματος.
Περιοχή
Arabicas από τη Βραζιλία, Cerrado και ημι-πλυμένα κεράσια καφέ Bourbon, δίνουν σε αυτόν τον espresso μια χαρακτηριστική γλυκιά γεύση δημητριακών και απαλή υφή.
Καβούρδισμα
Τα κεράσια καφέ Cerrado υφίστανται ένα σύντομο και ελαφρύ ψήσιμο για να επιτευχθεί μια κυκλικότητα στον ουρανίσκο και να φέρει τη χαρακτηριστική γεύση των δημητριακών. Οι κόκκοι Bourbon ψήνονται περισσότερο, για να αποκτήσουν τη διακριτική, γλυκιά και ήπια αρωματική γεύση τους.
Αρωματικό προφίλ
Ελαφρά φρυγανισμένο σιτάρι.

Lungo Leggero

Αναζωογονητικές νότες λουλουδιών. Ένα φίνο χαρμάνι ελαφρώς καβουρδισμένων Arabicas Ανατολικής Αφρικής, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Ο Lungo Leggero είναι ένας αρωματικός καφές με ήπιες νότες γιασεμιού.
Περιοχή
Ένα μείγμα από τις πιο ευγενής ποικιλίες Arabica από την Ανατολική Αφρική και την Νότια και Κεντρική Αμερική.
Καβούρδισμα
Ελαφρύ καβούρδισμα που αποκαλύπτει πλήρως τα λεπτά αρώματα.
Αρωματικό προφίλ
Τυπικά λουλουδένιο άρωμα που θυμίζει γιασεμί, άνθη πορτοκαλιάς και νότες περγαμόντου.

Lungo Οrigin Guatemala

Τολμηρός και βελούδινος. Ένα χαρμάνι από Arabica και πλυμένους Gourmet Robusta, ο Lungo Origin Guatemala αποτελεί ένα βελούδινο και ισορροπημένο χαρμάνι με έντονες νότες αποξηραμένων δημητριακών με γεύση βύνης, που τονίζουν τον δυνατό του χαρακτήρα.
Περιοχή
Ο εκλεπτυσμένος Arabica από τη Guatemala βγάζει μια ευαίσθητη ισορροπία, “πληθωρική” πολυπλοκότητα και μεταξένια υφή σε αυτόν τον lungo, ενώ ο ιδιότυπος πλυμένος Robusta που υπόκειται σε ενδελεχή επεξεργασία, χαρίζει δομή στη γεύση και βελούδινη αίσθηση. Ο τελευταίος, επίσης, αποκαλύπτει τη γνωστή γεύση δημητριακών του Robusta καθαρή, αλλά όχι επιθετική.
Καβούρδισμα
Το σύντομο και σκούρο καβούρδισμα ενισχύει τα τολμηρά χαρακτηριστικά και την αρωματική πολυπλοκότητά του.
Αρωματικό προφίλ
Έντονες νότες αποξηραμένων δημητριακών με γεύση βύνης.

Lungo Forte

Εκλεπτυσμένη και καλοκαβουρδισμένη γεύση. Ένα πολύπλοκο χαρμάνι Arabicas Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, ο Lungo Forte συνδυάζει νότες έντονου καβουρδίσματος με μία λεπτή ιδέα φρούτων.
Περιοχή
Πολύπλοκος συνδυασμός από τους καλύτερους Arabicas Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του ελαφρώς όξινου χαρακτήρα των ποικιλιών της Γουατεμάλα και της Κόστα Ρίκα.
Καβούρδισμα
Έντονα καβουρδισμένες νότες βύνης σε συνδυασμό με φρουτώδη αρώματα.
Αρωματικό προφίλ
Έντονα καβουρδισμένη γεύση, με νότες κόκκινων φρούτων.

Lungo Decaffeinato

Βελούδινος και αρωματικός. Ένα χαρμάνι χωρίς καφεΐνη από Arabicas και Robusta Νοτίου Αμερικής, ο καφές αυτός έχει μια γεύση κόκκινων φρούτων σε τέλεια αναλογία με γλυκές νότες δημητριακών.
Περιοχή
Η φρεσκάδα των νοτιοαφρικάνικων Arabicas με μια ιδέα από Robusta, αποκαλύπτουν το έντονο σώμα και τον χαρακτήρα αυτού του καφέ.
Καβούρδισμα
Ελαφρύ και αργό καβούρδισμα, για τη διατήρηση του αρωματικού προφίλ της κάθε ποικιλίας.
Αρωματικό Προφίλ
Άρωμα από κόκκινα φρούτα και δημητριακά.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.