Follow us

Samba Café, με στάμπα ελληνική

Μια βιωματική εμπειρία, πριν από λίγον καιρό, οδήγησε στη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα έχουμε και εξαιρετικές εταιρείες coffee roasters... και αναφέρομαι στη Samba Café.

Samba Café, με στάμπα ελληνική

Η εμπειρία

Βρεθήκαμε στο ιδιαίτερα cosy και ατμοσφαιρικό Qahwa, στο Αιγάλεω, ένα αμιγές coffee bar, και ανάμεσα σε μαξιλάρες φτιαγμένες από σάκους καφέ και γουστόζικες ξύλινες λεπτομέρειες, δοκιμάσαμε χαρμάνια από χώρες, όπου παράγεται εκλεκτός καφές, καβουρδισμένα από τη Samba. O πρώτος που ήρθε στο μικρό φλιτζανάκι, καταγόταν από τη Βραζιλία. Αμέσως μοσχοβόλησαν αρώματα φουντουκιού, πραλίνας και αλμυρής καραμέλας. Ακολούθησε ο μαύρος από την Αιθιοπία, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά εξίσου ιντριγκαδόρικος, με απρόσμενα αρώματα περγαμόντου και φράουλας. Ο επόμενος, με την ονομασία brewgold, ήταν μια πραγματική ανακάλυψη. Πρόκειται για καφέ φίλτρου, όπου η εκχύλιση γίνεται με παγωμένο νερό και όχι με ζεστό όπως είναι το σύνηθες. Το αποτέλεσμα είναι πρωτότυπο, με ωραία οξύτητα, έντονο σώμα και νότες ροδάκινου και καραμέλας. Πρόκειται για μια τάση σερβιρίσματος που έχει ξεκινήσει στην Αμερική, χρειάζεται παραμονή 7 με 8 ώρες στο ψυγείο και έρχεται σε μπουκαλάκι μαζί με ένα ποτήρι με πάγο. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν και το φινάλε, στο χαριτωμένο μπαρ του Qahwa, που παραπέμπει σε καντίνα. Εκεί, γευτήκαμε το νικητήριο cocktail Irish Coffee, με καφέ samba και ουίσκι Bushmills, (από το παγκόσμιο πρωτάθλημα Coffee in Good Spirits 2015 στη Σουηδία), δια χειρός του νικητή barista Γιώργου Κουτσουμπάρδη.

Tα μοναδικά χαρμάνια της Samba

Samba Café, με στάμπα ελληνική
Κώστας Καλαφατάς, Ιδιοκτήτης της Samba Café Coffee Roasters

Η Samba πρωτοπορεί στις ειδικές μίξεις και εξελίσσει την εμπειρία και την παράδοση που διαχειρίζεται από το 1979, έτος ίδρυσης από τον δραστήριο Στέφανο Καλαφατά. Σήμερα, διανύει μια καινούργια περίοδο ανάπτυξης, έχοντας στα ηνία τον έμπειρο Κώστα Καλαφατά. Το team διαλέγει και συγκεντρώνει από τις καλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου, όπως είναι η Βραζιλία, η Γουαταμέλα, η Αιθιοπία, εκλεκτές ποικιλίες καφέδων σε κόκκους, τους οποία εν συνεχεία επεξεργάζεται σε μοναδικά χαρμάνια ελληνικού καφέ, espresso, φίλτρου καθώς και σε διάφορα νόστιμα ροφήματα. Η επεξεργασία πραγματοποιείται σε μια κουκλίστικη και μαζί υπερσύγχρονη μονάδα, που έχει δημιουργήσει η Samba στην Αττική. Στον ίδιο χώρο, που είναι ιδιαίτερα νοικοκυρεμένος και ευωδιάζει καφέ, λειτουργεί παράλληλα κέντρο εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών με πιστοποιημένα μαθήματα και γευσιγνωσίες καφέ και barista. Η ξενάγηση στο χώρο είναι επίσης πρόκληση. Ζεις όλη τη διαδικασία. Πιάνεις στα χέρια σου τους ανεπεξέργαστους κόκκους, τους μυρίζεις και μετά, αφού καβουρδιστούν και δουλευτούν τα χαρμάνια, τεστάρεις τη διαφορά. Υπάρχουν ξεχωριστά, ανάλογα με την καταγωγή τους, τα καβουρδισμένα δείγματα καφέ. Το πάθος του Κώστα με τον καφέ είναι τόσο μεγάλο, που έχει αναπτύξει απευθείας σχέσεις με παραγωγούς από μικρές φάρμες και συμμετέχει ακόμα και στο επίπεδο επεξεργασίας, στις φάρμες.

Focus στον ελληνικό καφέ

Στα επόμενα σχέδιά της, η Samba κάνει focus στον ελληνικό καφέ, με τη δημιουργία νέων τύπων από καφέδες ανώτερης ποιότητας και specialties. Ειδικά, όσον αφορά τον ελληνικό καφέ, ο Κώστας Καλαφατάς τόνισε: « στην Ελλάδα, η τάση για αναζήτηση εμπειρίας καφέ είναι συνεχώς αυξανόμενη και συγκρίνεται πλέον με αυτή του φαγητού και του κρασιού. Ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, επενδύουμε στη δημιουργία νέων γεύσεων ελληνικού καφέ. Θέλουμε να επενδύσουμε στην παράδοσή μας και να κάνουμε τον ελληνικό καφέ παγκόσμια τάση. Στόχος μας είναι η δημιουργία ποιοτικότερου πανελλαδικού δικτύου ελληνικού καφέ». Επιπλέον, σχεδιάζουν για το νέο έτος το opening ενός εξειδικευμένου καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, με χαρμάνια samba, όπου οι φίλοι του καφέ θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές και ολοκληρωμένες εμπειρίες καφέ. Και ετοιμάζουν και άλλα, που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε…

36η οδός 1Α,ΒΙΟ.ΠΑ, Άνω Λιόσια, Τηλ.:210 5745786, www.sambacafe.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.