Follow us

Παγωτά στην Αθήνα: 12 προορισμοί απόλαυσης!

Πολλοί κάνουν παγωτό στην Αθήνα, πόσοι όμως χρησιμοποιούν φρέσκο ελληνικό γάλα, πραγματικά φρούτα, ποιοτική σοκολάτα, χωρίς έτοιμες σκόνες και χρωστικές για να πετύχουν δελεαστικά χρώματα; Αναζητήσαμε εργαστήρια και ζαχαροπλαστεία που δίνουν έμφαση στην επιλογή των πρώτων υλών τους, αλλά και στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, ώστε το παγωτό τους να είναι φυσικό και αγνό. Αυτό που διαπιστώσαμε από τη γευσιγνωσία που ακολούθησε, είναι ότι οι διαφορές στα αρώματα και στη γεύση είναι φανερές, γ

Παγωτά στην Αθήνα: 12 προορισμοί απόλαυσης!

Αγρόκτημα Διαμάντι

Δεν περιμένει κανείς να συναντήσει σε ένα θέμα για χειροποίητα παγωτά ένα αγρόκτημα, ωστόσο γνωρίζοντας ότι το παγωτό τους φτιάχνεται από βιολογικό πρόβειο γιαούρτι παραγωγής τους, δεν μπορούσαμε να μην το συμπεριλάβουμε στη γευσιγνωσία μας. Πρόκειται για ένα από πρώτα οικολογικά αγροκτήματα της χώρας, που λειτουργεί στο Μαραθώνα από το 1985.
(Θησέως 2 & Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα, τηλ. 22940 67866, www.agroktimadiamanti.gr)

Δοκιμάσαμε
«Παγωτό γιαούρτι – λεμόνι»: από βιολογικό στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι με ανθόγαλα, ζάχαρη άχνη και ξύσμα λεμονιού. Πραγματικά αισθάνεσαι τη γεύση του πρόβειου γιαουρτιού και ιδιαίτερα την παχειά επίγευση που έχουν τα παραδοσιακά γιαούρτια. Σ' αυτό, προσθέστε τη φινέτσα που του δίνει το άρωμα του λεμονιού από το ξύσμα. Ένα παγωτό πολύ γνήσιο, παραδοσιακό και πρωτότυπο μαζί.

Μέλισσα

Παγωτά στην Αθήνα: 12 προορισμοί απόλαυσης!

Έχει φανατικούς οπαδούς στην Αθήνα, μια και είναι από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία που χρησιμοποίησαν τη σοκολάτα Valrhona, το πράσινο τσάι μάτσα και άλλα ξεχωριστά υλικά, τα οποία στα χέρια του Γάλλου pasty chef του έγιναν αφορμή για υπέροχα γλυκίσματα. Δίνει προτεραιότητα στις βιολογικές πρώτες ύλες που αναδεικνύουν ξεχασμένα αρώματα.
(Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210 5711055, www.melisa.gr)

Δοκιμάσαμε:
«Βανίλια με καραμέλα και ξηρούς καρπούς»: μας θύμισε το καλό παγωτό βανίλια από τα παλιά, με πολύ καλή υφή και ποιοτική καραμέλα και ξηρούς καρπούς που το εμπλουτίζουν ευχάριστα.
«Σοκολάτα γάλακτος»: Αισθάνεσαι τη διαφορά της καλής σοκολάτας γάλακτος Valrhona που έχει χρησιμοποιηθεί, ενώ έχει ελαφριά υφή και ισορροπημένη γλυκύτητα, έτσι ώστε να μπορείς να καταναλώσεις περισσότερη ποσότητα, χωρίς να το πολυκαταλάβεις!

Νανά Γιώτη

Ζαχαροπλαστείο που δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς τα «γλυκά από σπίτι» είναι γνωστά σε όσους αγαπούν το καλό γλυκό. Η ιδέα της Αθηνάς Γιώτη για γλυκά με τη σπιτική λογική, δηλαδή λίγες συνταγές, μικρές ποσότητες, παρασκευή στο χέρι ή σε μικρό μίξερ, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη. Μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις γεύσεις παγωτού τους με το "καλάθι" από μπισκότο της φωτογραφίας, που περιέχει πολλές διαφορετικές μπάλες παγωτού.
(Ψυχάρη 1, Ψυχικό, τηλ. 210 6772064 και σε Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Γέρακα, Ερυθραία, www.nanayoti.gr)

Δοκιμάσαμε
«Φυστίκι»: από ελληνικό γάλα και φιστίκι Αιγίνης. Στα συν του η προσθήκη κομματιών φιστικιού Αιγίνης μέσα στο παγωτό που έχει και αυτό καλό άρωμα φιστικιού.
«Σοκολάτα»: Καλή αίσθηση σοκολάτας γάλακτος, με πολύ ελαφριά υφή και γλυκύτητα που δεν σε λιγώνει.

Ραβάνης

Το παγωτό Ραβάνη φτιάχνεται από το 1952 στη Μουσουνίτσα Φωκίδας, πάντα με φρέσκο, πρόβειο γάλα της περιοχής. Με την πάροδο των χρόνων, το εργαστήρι εκσυγχρονίστηκε, οι γεύσεις πολλαπλασιάστηκαν και τα παγωτά φτάνουν καθημερινά στο κατάστημα της Αργυρούπολης για τους Αθηναίους πιστούς αυτής της αφοπλιστικά αγνής γεύσης.
(Αλ. Παναγούλη 4, ΑΓ.Μαρίνα Ηλιούπολης , τηλ. 210 9756219, www.icecream.com.gr)

Δοκιμάσαμε
«Βανίλια»: το ξεχωρίσαμε για την πολύ καλή γεύση γάλακτος που διατηρείται ως το τέλος και το διακριτικό άρωμα βανίλιας. Η λιπαρότητά του είναι ισορροπημένη.
«Σοκολάτα»: για τους φαν του κλασικού σοκολατένιου παγωτού, που πλησιάζει περισσότερο τη σοκολάτα γάλακτος.

Σοκολάτα

Ένα ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 2008 στο Χαϊδάρι δίνοντας έμφαση στα γλυκά της γαλλικής patisserie, προσαρμοσμένα όσο το δυνατόν στα ελληνικά δεδομένα. Το όνομα του μαγαζιού προέκυψε από τη συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία σοκολάτας Valhrona, ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στα σοκολατένια γλυκά. Χαρακτηρίζεται για την υψηλή ποιότητα των υλικών του, που το έχει κάνει να ξεχωρίσει στην περιοχή. Όσο για τα παγωτά, διαθέτει 18 διαφορετικές γεύσεις, οι οποίες εναλλάσσονται.
(Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 76 Χαϊδάρι, τηλ. 210 5810780)

Δοκιμάσαμε:
«Καϊμάκι»: πλούσια γεύση αγελαδινού γάλακτος που ισορροπεί με τη μαστίχα και το σαλέπι σε ένα αρμονικό, γνήσιτα σύνολο. Στο στόμα είναι ευχάριστα παχύ, με καλή επίγευση. Ένα πολύ καλό παγωτό.
«Πραλίνα φουντουκιού»: το απολαύσαμε για την καλή αίσθηση φουντουκιού, που εμπλουτίζεται με ολόκληρα τραγανά, καραμελωμένα φουντούκια. Πλούσιο στο στόμα, με βελούδινη υφή και μετρημένη γλυκύτητα, εξαιτίας του φουντουκιού που κυριαρχεί στην επίγευση.

Φύσις

Ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο με μότο το «γλυκά με ήθος», αφού οι αδερφοί Νταλιάνη δημιουργούν γλυκά όλο άρωμα και γεύση, αλλά με τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη, λίγα λιπαρά και μόνο γνήσια υλικά, κυρίως βιολογικά. Χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων μαύρη, ακατέργαστη ζάχαρη και σε ορισμένες περιπτώσεις αντί ζάχαρης χυμό μπλε αγαύης.
(Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, www.fisis.eu)

Δοκιμάσαμε:
«Φύσις» (Μπισκότο): με ακατέργαστο βιολογικό κακάο, σοκολάτα υγείας και τριμμένα μπισκότα σοκολάτας. Σου βγάζει μια αίσθηση από λεμονάτη γεύση, με κομμάτια τραγανού μπισκότου. Έχει ελαφριά υφή, που παραπέμπει στα χαμηλά λιπαρά του, γι’ αυτό τρώγεται πιο εύκολα.
«Millefeuille»: με ελαφρώς καραμελωμένο φύλλο mille-feuille και φυσική βανίλια από το Κονγκό. Ωραία γεύση βανίλιας και κρέμα που θυμίζει πολύ το κλασικό γλύκισμα. Μας άρεσε για την ελαφριά και καλή επίγευση.

Estelle Κανάκης

Η γλυκιά ιστορία του εργαστηρίου ξεκινά το 1960 στην Καβάλα από τον κ. Κανάκη Κόντο και συνεχίζεται όταν κατεβαίνει στην Αθήνα και ανοίγει στην Καλλιθέα με μόνο εφόδιο το μεράκι και τη γνώση του καλού παραδοσιακού παγωτού. Από το 2012 τα ηνία έχει αναλάβει ο Κώστας Τσαπατώρης, συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό τη δημιουργία τουλάχιστον 60 διαφορετικών γεύσεων παγωτού, όλα με αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες.
(Κρέμου 138, Καλλιθέα, τηλ. 210 9567002)

Δοκιμάσαμε
«Εκμέκ καταΐφι»: καλό παγωτό μαστίχα με τη γνωστή μαστιχωτή υφή και σιροπιασμένο καταϊφι σε καλή αναλογία με το παγωτό. Από τα παγωτά της δοκιμής που εξαφανίστηκαν αμέσως...
«Γιαούρτι- αγριοκέρασο»: ωραία γεύση γιαουρτιού, ελαφρώς υπόξινη και το αγριοκέρασο σε σωστή δόση, του δίνει ωραίο άρωμα και μια πιο γλυκιά νότα.
«Black Forest»: Αν σας αρέσει η ομώνυμη τούρτα, αυτό το παγωτό θα σας τη θυμίσει αρκετά. Ωραίο το βύσσινο που περιέχει, με τις νότες της σοκολάτας να είναι πιο διακριτικές.

Fatto a mano

Όπως προδίδει και το όνομά του («χειροποίητο» στα ιταλικά) μιλάμε για μια Gelateria με χειροποίητο παγωτό σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, κλασικές αλλά και πιο προχωρημένες (π.χ. ρακόμελο!), με έμφαση στις καλές πρώτες ύλες. Χρησιμοποιούν φρέσκα φρούτα, γάλα από τη φάρμα Κουκάκη, σοκολάτες Valhrona, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο, συντηρητικό ή χημικό, γι’ αυτό και διαλαλούν ότι είναι 100% φυσικά.
(Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 210 5777407, www.fattoamano.com.gr)

Δοκιμάσαμε
«Ρακόμελο» μία αποκλειστικότητα του μαγαζιού με δική τους, κατοχυρωμένη συνταγή με κρητική τσικουδιά και θυμαρίσιο μέλι από τον Μυλοπόταμο. Πολύ ιδιαίτερο παγωτό, που σου θυμίζει αμέσως τη γεύση του ρακόμελου, με το αλκοόλ να κάνει αισθητή την παρουσία του και το μέλι να του δίνει ωραία γλυκύτητα. Καταλαβαίνεις το καλό γάλα που περιέχει, ιδίως στην επίγευση.
«Σοκολάτα – Caramelia» με την Caramelia, σοκολάτα της Valhrona. Μας άρεσε πολύ για την παχιά και κρεμώδη υφή που γρήγορα όμως ελαφραίνει και για τη γεύση καλής σοκολάτας με έντονη την καραμέλα στο φόντο.
«Σορμπέ φράουλα». Δυνατή γεύση φρέσκιας φράουλας με ισορροπημένη οξύτητα. Σαν να το έφτιαξες στο σπίτι, με φρέσκες φράουλες. Από τα καλύτερα σορμπέ της δοκιμής. Μας άρεσε πολύ και το σορμπέ μπανάνας αλλά ακόμη περισσότερο το λεμόνι.

Ivoire

Δεν έχει συμπληρώσει ούτε ένα χρόνο λειτουργίας το ζαχαροπλαστείο του δημιουργικότατου Διονύση Αλέρτα, που είναι γνωστός για τις γκουρμέ δημιουργίες του στο Gaspar, και ήδη έχει γίνει talk of the town. Γνωρίζει καλά τη γαλλική ζαχαροπλαστική και τις σοκολάτες της Valhrona, αφού έχει κάνει και ανάλογες σπουδές, ενώ δεν σταματά να πειραματίζεται, δημιουργώντας διαρκώς νέες προτάσεις. Αυτό που δεν βρίσκεις σε άλλα μαγαζιά του είδους, είναι η ιδιαίτερη γωνιά που απευθύνεται σε ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες, απ’ όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί εξαιρετικές πρώτες ύλες για να φτιάξει τα δικά του γλυκά στο σπίτι.
(Παπανικολή 56-58, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6748447)

Δοκιμάσαμε
«Σορμπέ αχλάδι»: μας ενθουσίασε για την καθαρή γεύση αχλαδιού με ελαφρές νότες γνήσιας βανίλιας. Σου βγάζει μια τελείως φυσική αίσθηση που θυμίζει το πραγματικό φρούτο, όπως όταν ψήνεται στο φούρνο. Κομψό και με πολύ καλή επίγευση, είναι από τα σορμπέ που θα θέλαμε σίγουρα να ξαναδοκιμάσουμε μέσα στο καλοκαίρι.
«Σορμπέ φράουλα»:
ωραία η αίσθηση της σχετικά ώριμης φράουλας, που δεν είναι τόσο όξινη όσο θα περίμενε κανείς.
«Παγωτό με σοκολάτα Dulcey Valrhona και μείγμα από passion fruit, μάνγκο και ανανά»: σίγουρα πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου η σοκολάτα έχει μια καραμελένια γεύση και το passion fruit υπερτερεί γευστικά. Ωστόσο, η παρουσία του γάλακτος είναι καλή και στο σύνολο αυτό το εξωτικό παγωτό μας άρεσε πολύ.

Louisa Pastry Boutique

Η λιλιπούτεια boutique γλυκών της Λουίζας Ζωγράφου στην Κηφισιά με γαλλικές και γνήσιες ανατολίτικες γλυκές δημιουργίες, φημίζεται για τα εξαιρετικά γλυκά σε προσιτές τιμές. Από πολύχρωμα μακαρόν και ανάλαφρες τούρτες μέχρι ατομικά γλυκάκια σε γυάλινα ποτήρια, αλλά και σπιτικούς παραδοσιακούς συμπυκνωμένους χυμούς. Τα παγωτά με φρέσκο γάλα και αυθεντικές συνταγές κάνουν θραύση.
(Αγ. Τρύφωνος 8, Κηφισιά, τηλ. 210 8014101, www.louisa.gr)

Δοκιμάσαμε
«Γιαούρτι με φρούτα του δάσους»: με άπαχο γιαούρτι και πουρέ από φρέσκα φρούτα του δάσους. Πολύ καλή γεύση γιαουρτιού με υπόξινη γεύση, που γλυκαίνει από την παρουσία των φρούτων. Η υφή κρεμώδης και η επίγευση γαλακτική.
«Cookies»: με παγωτό Oreo, ολόκληρα κομμάτια μπισκότου και βανίλια. Για τους λάτρεις των μπισκότων Oreo, αφού είναι έντονη η παρουσία τους, ενώ είναι πλούσια και η αίσθηση της βανίλιας, που σου μένει ως το τέλος. Μας άρεσε πολύ.

The Sweet Spot

Μαμά και κόρη βρίσκονται πίσω από αυτό το γλυκό εργαστήριο που έχει δημιουργήσει και δύο κουκλίστικα καταστήματα. Η Μαίρη και η Ζωή Βιδάλη έγιναν γνωστές αρχικά για τα cupcakes, τα cakepops και τα μπισκότα με τα περίτεχνα σχέδια, όμως φτιάχνουν και εντυπωσιακές τούρτες, αλλά και on the spot desserts, δηλαδή γλυκά που τελειοποιούνται και καταναλώνονται επί τόπου. Τελευταία τους προσθήκη τα σπιτικά παγωτά με αγνά υλικά, φρέσκο ελληνικό γάλα και γιαούρτι, χωρίς χρωστικές
(Εργαστήριο: Γ. Μπάκου 42 & Μαντζουράκη, Νέα Φιλοθέη, τηλ. 210 6990590 και καταστήματα σε Χαλάνδρι και Κηφισιά, www.thesweetspot.gr)

Δοκιμάσαμε
«Salted caramel»: Μας άρεσε για την έντονη γεύση καραμέλας και τις αλμυρές νότες που ισορροπούν ικανοποιητικά με τη γλυκύτητα. Η αίσθηση του γάλακτος είναι εμφανής και στο τελείωμα.
«Mexican chocolate» Με εμφανή την παρουσία καλής bitter σοκολάτας και άρωμα από φλούδα εσπεριδοειδών. Πλούσιο στο στόμα, κρεμώδες και με μια ελαφρώς πιπεράτη νότα που το κάνει πολύ ιδιαίτερο.

Waffle House

Το Waffle House με τα χειροποίητα παγωτά και τις βάφλες ξεκίνησε από τη Νάξο, ωστόσο δεν μπορούσε να αφήσει την Αθήνα παραπονεμένη γι’ αυτό μερικά χρόνια αργότερα άνοιξε κατάστημα και στη Βουλιαγμένη. Φιλοσοφίας τους η ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της: υλικά, πρώτες ύλες, μηχανήματα, εξοπλισμός, διαδικασίες παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν. Για τα παγωτά τους χρησιμοποιούν φρέσκο ελληνικό γάλα και κρέμα γάλακτος της φάρμας Κουκάκη, ενώ συνεργάζονται και με τη σοκολατοποιία Valrhona.
(Λεωφ. Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8961227, www.wafflehouse.gr)

Δοκιμάσαμε

«Σοκολάτα 3 νησιά» με σοκολάτα Valrhona, αποστάγματα μαστίχας Χίου και κίτρου Νάξου και φιστίκι Αιγίνης, εξ ού και το όνομα. Ένα πρωτότυπο γευστικό σύνολο, στο οποίο υπερτερεί το άρωμα της μαστίχας και η σοκολάτα, η οποία πραγματικά είναι πολύ καλή. Το κίτρο είναι σχετικά υποτονισμένο και αφήνει μόνο μερικές πικρές νότες.
«Σοκολάτα Vinsanto» με σοκολάτα Valrhona, κρασί Vinsanto (Σαντορίνη), σπιτική καραμέλα βουτύρου και καραμελωμένα αμύγδαλα. Εδώ η παρουσία του Vinsanto τονίζει τη γεύση της σοκολάτας, χωρίς ωστόσο να είναι διακριτό από μόνο του. Είναι πιο εμφανής η καλή σοκολάτα που περιέχει παρά η καραμέλα και τα αμύγδαλα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.