Follow us

Η νηστεία μπορεί να είναι πολύ γλυκιά!

Όταν μπήκε η ιδέα να κάνουμε μια γευσιγνωσία νηστίσιμων γλυκών, στο μυαλό μας είχαμε σιμιγδαλένιους χαλβάδες, σκαλτσούνια και αμυγδαλωτά. Επικοινωνήσαμε με μερικά ζαχαροπλαστεία και εργαστήρια της Αθήνας που είναι γνωστά για τέτοιου είδους γλυκά για να μας στείλουν τα φετινά τους νηστίσιμα. Αυτό που ακολούθησε δεν το περιμέναμε με τίποτα! Τα γραφεία του umami.gr γέμισαν με δεκάδες κουτιά που περιλάμβαναν ακόμα και είδη που δεν φανταζόμασταν ότι είναι νηστίσιμα: σοκολατένιες πάστες, μ

Η νηστεία μπορεί να είναι πολύ γλυκιά!

Είναι τελικά ευχάριστο που τα είδη των νηστίσιμων λιχουδιών όλο και αυξάνονται, αφού όπως φαίνεται πολλαπλασιάζεται και ο κόσμος που τα αναζητά. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι απαλλαγμένα από ζωικά λιπαρά, κρέμες γάλακτος, βούτυρο και άλλες… παχυντικές ύλες, άρα, ίσως κάποια από αυτά τα είδη να μπορούν να σταθούν και ως μια πιο light και υγιεινή εκδοχή, που θα μπορεί κανείς να επιλέξει για όλο το χρόνο. Εμείς σίγουρα κάποια από αυτά θα θέλαμε να τα ξανααπολαύσουμε και εκτός Σαρακοστής…!

Τα γλυκά της δοκιμής

Σκαλτσούνια

Η νηστεία μπορεί να είναι πολύ γλυκιά!

Σίγουρα είναι από τα πρώτα γλυκά που σου έρχονται στο μυαλό την περίοδο της νηστείας. Δοκιμάσαμε αρκετές εκδοχές, κλασικά αλλά και αρκετά διαφοροποιημένα.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Κλασική και καλή εκδοχή με αρκετά παχιά και τραγανή ζύμη, ωραίο άρωμα κανέλας και καλής ποιότητας γέμιση από γλυκά και ξηρούς καρπούς με έμφαση στο καρύδι. Πολύ καλό.


Fresh

Εδώ βρήκαμε δύο διαφορετικές βερσιόν για το γνωστό γλυκό. Η πρώτη, τα ψημένα σκαλτσούνια, όπως τα αποκαλούν, θυμίζει την κλασική συνταγή, έχουν ισορροπημένη γλύκα και γέμιση γλυκού περγαμόντου και πορτοκαλιού σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς. Η δεύτερη εκδοχή είναι τα σκαλτσούνια με αμυγδαλόπαστα που βγάζει ευχάριστα τη γεύση του πικραμύγδαλου και γέμιση βατόμουρου και καρυδιού. Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα.

Κωνσταντινίδης

Σκαλτσούνια που έχουν τραγανή υφή και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή στη γέμιση, που περιλαμβάνει κεράσι, κυδώνι και αχλάδι, με το κεράσι να είναι περισσότερο αισθητό από τα υπόλοιπα. Φέτος στα γνωστά ζαχαροπλαστεία βρίσκει κανείς και σκαλτσούνια που αντί για την κλασική ζάχαρη άχνη και κανέλα έχουν επικάλυψη σοκολάτας και είναι επίσης νηστίσιμα.

Νανά Γιώτη
Τα μικροσκοπικά αυτά σκαλτσουνάκια είναι πρωτότυπη και ιδιαίτερη εκδοχή που φαίνεται και από την εμφάνιση, αφού δεν είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και η ζύμη τους έχει ένα πρασινωπό χρώμα. Αυτό εξηγείται από το ότι δημιουργείται από ένα συνδυασμό αμυγδαλόπαστας και πάστας φιστικιού Αιγίνης. Το εσωτερικό τους έχει εκτός από μαρμελάδες δικής τους παραγωγής και δαμάσκηνο.

Φύσις
Η ζύμη τους είναι μαλακή, νόστιμη και έχει και αμυγδαλόπαστα. Η γέμισή τους είναι μια καλή εκδοχή της κλασικής, με το καρύδι να είναι αρκετά αισθητό. Καλό κλασικό σκαλτσούνι.

Χαλβάς

Fresh

Καλός ο σιμιγδαλένιος τους χαλβάς σε ατομική μερίδα με ήπια γεύση, ελαφρύ καβούρδισμα και ζουμερή υφή. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκός. Μας άρεσε και ο "μακεδονικός" τους χαλβάς από ταχίνι, με άρωμα πορτοκαλιού και ψιλοκομμένο αμύγδαλο.

Ivoire

Σε ατομικές μερίδες και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς δια χειρός Διονύση Αλέρτα, σε δύο παραλλαγές: πολύ νόστιμος ο κλασικός, με σταφίδα, κανέλα, αμύγδαλο, χοντρόκοκκος και αφράτος, με σωστό καβούρδισμα, ενώ μας άρεσε πολύ και ο χαλβάς με καρύδα, ο οποίος είναι ιδιαίτερος με εμφανή τη γεύση της καρύδας, που δεν αλλάζει όμως το είδος του γλυκού.

Νανά Γιώτη

Ο χαλβάς αυτός σιμιγδαλιού σε στρογγυλή φόρμα με εξαιρετική εμφάνιση έχει καλή υφή, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκός και έχει διακριτικά αρώματα.

Φύσις

Ο σιμιγδαλένιος αυτός χαλβάς είναι έντονα μυρωδάτος, έχει πολύ καλή υφή, σωστό καβούρδισμα, είναι ζουμερός, με σωστή γλυκύτητα, δυνατή κανέλα και σταφίδα και μας άρεσε πάρα πολύ. Είναι αυτός που μας θύμισε περισσότερο απ' όλους εκείνον μιας καλής μαγείρισσας -ή της μικρασιάτισας γιαγιάς μας.

Αμυγδαλωτά

Αφοί Ασημακόπουλοι
Μπαλάκια από ευγενική και όχι πολύ γλυκιά αμυγδαλόπαστα, καλυμμένη από τέλεια καβουρδισμένο ολόκληρο αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης.

Νανά Γιώτη

Το"μανταρινάκι", μίνι σφαιρικά αμυγδαλωτά με μανταρίνι ήταν από τα ωραιότερα γλυκά της δοκιμής, με έντονο το άρωμα και τη γεύση της φλούδας μανταρινιού, τραγανά εξωτερικά και με μαλακό και πολύ ζουμερό εσωτερικό.

Παπαπαρασκευάς

Ροδίνια, δηλαδή κυλινδρικά ρολάκια από αμυγδαλόπαστα με άρωμα πικραμύγδαλου και γέμιση με φυτική σαντιγί και ένα ολόκληρο βύσσινο στο κέντρο, αλλά και πολλά ακόμη νηστίσιμα κεράσματα όπως μπαντέμ εσμέ (με αμυγδαλόψιχα με άρωμα πικραμύγδαλου), μπαντέμ αμύγδαλο (αμυγδαλόψιχα με ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο, βουτηγμένη σε μαύρη σοκολάτα), μπαντέμ πραλίνας (με πραλίνα αμυγδάλου στο κέντρο).

Φλωρεντίνες

Αφοί Ασημακόπουλοι
Πολύ γευστικές, με πολύ καλή τραγανή υφή, καλό αμύγδαλο και ωραία καραμέλα. Σε κλασικό τρίγωνο σχήμα, ήταν από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει.

Fresh

Οι δικές του φλωρεντίνες είναι μια ξεχωριστή πρόταση, αφού αντί για αμύγδαλο καλύπτονται από σουσάμι, θυμίζοντας παστέλι. Πολύ καλές, τραγανές αλλά όχι σκληρές, με καλής ποιότητας μέλι. Εθιστικές!

Κέικ - Τάρτες - Κορμοί

Αφοί Ασημακόπουλοι
Το κέικ αυτό είναι πλούσιο σε καρύδια, αμύγδαλα, σοκολάτα, κανέλα, γαρίφαλο. Αν και έχει πυκνή υφή είναι αρκετά ζουμερό και αφράτο, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα νόστιμο, με καλή αίσθηση των ξηρών καρπών.

Fresh
Το νηστίσιμο τους κέικ έχει πυκνή υφή, ωραίο άρωμα πορτοκαλιού και κομμάτια σοκολάτας, σταφίδες και ταχίνι. Μια καλή συντροφιά για τον καφέ ή το τσάι μας.

Ivoire

Το νηστίσιμο κέικ του Αλέρτα μας άρεσε πολύ, με εξαιρετικά αρώματα που θυμίζουν το γαλλικό pain d' epices. Eίναι ιδιαίτερα αφράτο για το είδος του, με πορτοκαλένια γεύση και ωραία αρώματα από μπαχαρικά, σταφίδες και καρύδια.

Νανά Γιώτη

Η τάρτα μήλου είναι ένα κομψότατο σε εμφάνιση γλυκό, με λεπτοκομμένες φέτες μήλου στην επιφάνεια. Έχει ωραία αίσθηση φρέσκου φρούτου, σωστά ψημένου και τον ευχάριστο υπόξινο χαρακτήρα από το μήλο. Η πολύ λεπτή σφολιατένια ζύμη της ίσως την αδικεί.

Palet

Η μηλόπιτα που δοκιμάσαμε έχει στο εσωτερικό της λιωμένο, αρκετά γλυκό μήλο με καρύδια, ενώ η ζύμη της είναι αρκετά μαλακή και τριφτή και έχει στην επιφάνειά της ζάχαρη άχνη.

Rita's Cookies

Η ταχινόπιτα της Ρίτας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση κέικ. Το καλό ταχίνι, της έχει δώσει μια μεστή σουσαμένια νοστιμιά και μια "πυκνή" υφή χωρίς να είναι σκληρή. Ένα εξαιρετικό νηστίσιμο γλύκισμα (άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχει φανατικούς οπαδούς όλο το χρόνο).

Κουλουράκια

Αφοί Ασημακόπουλοι

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι πολύ λεπτά και τραγανά, με άρωμα κανέλας και όχι πολύ γλυκιά γεύση, για να τα απολαύσουμε μαζί με τον καφέ ή το τσάι μας.

Ivoire

Τα μικροσκοπικά κουλουράκια κρασιού με σουσάμι είναι σχετικά άγλυκα, κατάλληλα για όλους τους συνδυασμούς, ακόμα και για αυτό μπορούν να συνοδεύσουν ωραία κίτρινα τυριά αλλά και κρασί.

Νανά Γιώτη

Τα cookies με κουάκερ και μαύρη ζάχαρη είναι πολύ τραγανά και νόστιμα, με μια μικρή αίσθηση αλατιού που τους ταιριάζει πολύ.

Palet

Μας άρεσαν πολύ τα πρωτότυπα ταχινοκουλουράκια του που είναι τριφτά, με ευχάριστη γεύση ταχινιού και ψιλοκομμένο αμύγδαλο, και θυμίζουν μαλακό κουραμπιέ. Λιώνουν στο στόμα, χωρίς να δημιουργούν δυσάρεστη αίθηση.

Με σοκολάτα

Fresh
Η πάστα με γεύση bitter σοκολάτας ήταν πολύ αφράτη, με καλή σοκολάτα και ωραία υφή. Μας άρεσε πολύ.

Νανά Γιώτη

Η μπάρα δημητριακών με bitter σοκολάτα και αμύγδαλα που δοκιμάσαμε μας θύμισε περισσότερο γλυκό παρά μπάρα δημητριακών, με την πικρή σοκολάτα να κυριαρχεί και μια καλή αίσθηση κακάο. Πολύ καλή.

Παπαπαρασκευάς

Μας άρεσαν τα νηστίσιμα ανώμαλα για την καλή αίσθηση σοκολάτας και τον καλό, ψιλοκομμένο και καραμελωμένο αμύγδαλο. Εξίσου καλές και οι νηστίσιμες καριόκες, που δεν υπολείπονται σε τίποτα από τις κλασικές που είναι το σήμα κατατεθέν του ξανθιώτικου ζαχαροπλαστείου. Ιδιαίτερα και τα σοκολατένια παστάκια με ταχίνι και μέλι που έχουν μέσα ολόκληρο καλά καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Palet

Tο μωσαϊκό με ταχίνι που έχει τη μορφή σοκολατένιου κορμού και κόβεται σε φέτες, είναι καλό, με καραμελωμένο αμύγδαλο στο εσωτερικό του και έντονη την αίσθηση του ταχινιού.

Φύσις

Η σοκολατένια πάστα έχει τόσο καλή αίσθηση σοκολάτας, τόσο αφράτη κρέμα και τόσο ωραία βάση σοκολάτας που δεν μπορείς να φανταστείς ότι το γλυκό είναι νηστίσιμο. Έχει ισορροπημένη γλύκα γι’ αυτό και μας άρεσε ιδιαίτερα. Πολύ καλή και η σοκολατένια μους σε ποτήρι, που μας θύμισε αυτή την ωραία σος που χρησιμοποιείται στα προφιτερόλ.

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων:

Αφοί Ασημακόπουλοι: Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 210 3610092, asimakopouloi.com
Fresh: Κριεζώτου 12, Κολωνάκι, τηλ. 210 3642948 (και πολλά ακόμη καταστήματα σε όλη την Αθήνα, www.wearefresh.gr)
Ivoire: Παπανικολή 56-58, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6748447.
Ζαχαροπλαστείον Παπαπαρασκευά: Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980220, www.papaparaskevas.gr
Κωνσταντινίδης: Λεωφ. Μεσογείων 86, Γουδί, τηλ. 210 7711644 (και άλλα καταστήματα, www.konstandinidis.gr)
Νανά Γιώτη: Αίαντος 6, Βριλήσσια, τηλ. 210 6855122, Ψυχάρη 1, Ν.Ψυχικό, τηλ. 210 6772064, www.nanayoti.gr
Palet: Καλαμακίου 16, Άλιμος, 210 9828154, www.palet.gr
Rita’s Cookies: Δομοκού 40 Α1, Π. Κοκκινιά, τηλ. 210 4912323 (εργαστήριο), www.ritascookies.gr
Φύσις: Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, www.fisis.eu

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…