Follow us

Η γλυκιά ιστορία του "Μελισσουργείου"

Τα ελληνικά προϊόντα που δρέπουν δάφνες στο εξωτερικό κρύβουν δουλειά, μεράκι και πάθος. Η ιστορία του "Μελισσουργείου" είναι ένα παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί.

Η γλυκιά ιστορία του "Μελισσουργείου"

Η θέση που μας αξίζει

Μια θέση στην έγκυρη λίστα των "50 καλύτερων τροφίμων και ποτών" του Guilt of Fine Food, που κυκλοφορούν στο εμπόριο εκλεκτών τροφίμων της Μ.Βρετανίας και της Ιρλανδίας ("the definitive list of the greatest food and drink", όπως αυτοπροσδιορίζεται) και τρία αστέρια από τα Great Taste Awards 2012-2013, είναι βέβαιο ότι αξίζουν αρκετά ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Για φέτος, η τιμή ανήκει σε ένα θυμαρίσιο μέλι από την Εύβοια, με εξαιρετική γεύση και ποιότητα, ένα μέλι μικρής παραγωγής από δύο νέους μελισσουργούς, άγνωστο στους περισσότερους. Αξίζει να γνωρίσουμε το "Μελισσουργείον" και να το δούμε σαν "μέτρο" των δυνατοτήτων που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί.

Από τα τρία "μελισσάκια" στα τρία αστέρια

Αν ψάξετε για επιτυχημένους επαγγελματίες κάθε κατηγορίας, θα συναντήσετε ανθρώπους που έχουν δουλέψει με αφοσίωση, πίστη, πάθος και χωρίς συμβιβασμούς πάνω σε ένα αντικείμενο.
Όταν ο Κώστας Αργύρης γνώρισε τη μελισσοκομία, μέσα από ένα σεμινάριο στο Ι.Γ.Ε. στο κτήμα Συγγρού πριν τέσσερα χρόνια, θεώρησε ότι βρήκε με τι θα ήθελε να ασχοληθεί σε όλη του τη ζωή. Άλλωστε, η μελισσοκομία είναι έρωτας, όπως διαπιστώνει όποιος γνωρίζει μελισσοκόμους. Τρεις κυψέλες δοκιμαστικά στην αρχή, στο χωριό του Κώστα, τις Κονίστρες Κύμης στην Εύβοια, ήταν η αφορμή για ένα όλο και πιο συχνό πήγαιν' έλα με τη σύντροφό του, Νατάσσα Κεφαλά. Δεν άργησε η στιγμή που κατάλαβαν ότι η ζωή στην Αθήνα δεν τους κάλυπτε πια. Ο Κώστας άφησε μια δουλειά δημοσίου υπαλλήλου, η Νατάσσα τη δική της κι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό του, αλλάζοντας εντελώς τρόπο ζωής. Οι τρεις κυψέλες -"τα πρώτα μας τρία μελισσάκια" όπως μας λέει η Νατάσσα- άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.
Φτάνουμε στο 2012 και το ζευγάρι των νέων μελισσοκόμων έχει πια γύρω στις 150 κυψέλες και αναζητά μια έγκυρη γνώμη για το επίπεδο του μελιού του. Μαθαίνουν για τα Great Taste Awards, τον έγκυρο διαγωνισμό που γίνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, όπου περίπου 350 επαγγελματίες γευσιγνώστες απονέμουν τις πολυπόθητες διακρίσεις ποιότητας και γεύσης, σε υποψήφια προϊόντα από όλο τον κόσμο. Στέλνουν δείγματα των μελιών τους περιμένοντας μια γνώμη. Το αποτέλεσμα ήδη το γνωρίζετε: το θυμαρίσιο μέλι τους αποσπά την ανώτατη διάκριση των τριών αστεριών (μαζί με τη φέτα του τυροκομείου Αρβανίτη είναι τα μόνα ελληνικά προϊόντα που πήραν φέτος τρία αστέρια) -μια διάκριση που πήραν μόνο 123 προϊόντα από τα 8.807 που ήταν υποψήφια από όλο τον κόσμο.

Η γλυκιά ιστορία του "Μελισσουργείου"

Επί πλέον, μπαίνει στη λίστα του Guilt of Fine Food με τα top 50 καλύτερα τρόφιμα, που κυκλοφορούν στη Μ.Βρεταννία και στην Ιρλανδία. Το μέλι τους από πεύκο διακρίνεται και αυτό με ένα αστέρι. Η ετικέτα που θα τα συνοδεύει στο εξής, είναι ένα διαβατήριο για τα καλύτερα deli παγκοσμίως, τυφλή επιλογή για τους καταναλωτές ποιοτικών προϊόντων και -κυρίως- μια επιβράβευση της σωστής δουλειάς των παραγωγών. Προσθέτουμε το αυτονόητο: πρόκειται για ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει ένας έλληνας παραγωγός όταν στοχεύει στην ποιότητα, χωρίς προχειρότητες και με σωστές επιλογές.

Στο κυνήγι της Άνοιξης…

Η Νατάσσα, που σαν Αθηναία είναι εκείνη που πήρε και το βάρος της "μεγάλης απόφασης", μιλάει με πραγματική αγάπη για τη δουλειά τους: "Ξεκινήσαμε, λοιπόν, και σιγά σιγά φτιάξαμε τη μικρή μας επιχείρηση που της δώσαμε το όνομα "Μελισσουργείον οικογένειας Αργύρη". Φτάσαμε στο σήμερα, με περισσότερες από 100 κυψέλες, πολλά τσιμπήματα, εκπληκτικές διαδρομές και εικόνες στη φύση, πολλή και δύσκολη δουλειά, αλλά και ευτυχία".
Ο Κώστας Αργύρης μας μιλάει για τη δουλειά του με τον ενθουσιασμό του ανθρώπου που δίνεται σ' αυτό που κάνει. Μας λέει για τις δυσκολίες και την αφοσίωση που απαιτεί. Για την καταστροφική ζέστη του φετινού καλοκαιριού και για τους θυμαρότοπους που κάηκαν και δεν ξαναγίνονται γρήγορα. "Δουλειά δύσκολη, κουραστική, που θέλει καλή γνώση και απαιτεί χρήματα." Αν έχεις βάλει τον πήχη τόσο ψηλά στην ποιότητα, πρέπει να τρέχεις. Βρίσκεσαι σε ένα συνεχές "κυνήγι της Άνοιξης" με τις μέλισσες, μεταφέροντας τις εκεί που θα βρουν την τροφή που πρέπει.

Τα προϊόντα που παράγουν αυτή τη στιγμή είναι το μέλι από θυμάρι και το μέλι από πεύκο, ενώ στα σκαριά βρίσκεται το μέλι από ρείκι, που θ' αρχίσει να τρυγείται όπου να ναι. Το θυμαρίσιο μέλι τους βγαίνει σε ποσότητα 100-150 κιλά και του πεύκου σε 500-600 κιλά. "Και βέβαια είναι βιολογικό, καθώς δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα από ιδεολογία", μας λέει. "Ο σκοπός, αλλά και η ιδεολογία μας ήταν και είναι να παράγουμε άριστα ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα, με σημασία στη διατροφική τους αξία. Προϊόντα που πρώτοι εμείς θα τρώμε. Φυσικές, αμιγείς ποικιλίες μελιού χωρίς καμία επεξεργασία", συμπληρώνει η Νατάσσα. "Οι δυσκολίες ήταν και είναι πολλές, τα έξοδα είναι τεράστια, αλλά πιστεύουμε πολύ σ' αυτό που κάνουμε κι έτσι συνεχίζουμε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον", συνεχίζει. Στην ερώτηση αν τα βραβεία άλλαξαν τα μελλοντικά τους σχέδια, μας λένε ότι δεν θέλουν να ξεπεράσουν τα "μέτρα" τους, ό,τι κάνουν θα είναι μέσα στις δυνατότητές τους. Από την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό εντυπωσιάστηκαν βλέποντας την αποδοχή που έχουν στο εξωτερικό τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.

Ένα βαζάκι ελληνική φύση

Η γεύση του θυμαρίσιου μελιού που δοκιμάσαμε λεπτή, ευγενική και έντονα αρωματική, ξεχειλίζει αρώματα ατόφιου θυμαριού και σου φέρνει παιδικές μνήμες. Στη μύτη έντονο θυμάρι και ευγενική κηρύθρα. Στο στόμα λεπτή, μεταξένια υφή, θυμάρι, φευγαλέες νότες βανίλιας και απόλυτα ελεγχόμενη γλυκύτητα. Στο σύνολο, ένα γοητευτικό προϊόν.
To βαζάκι είναι απλό και κομψό, με σύγχρονο minimal design, ενώ τα καλλιγραφικά ρετρό γράμματα του λογότυπου παραπέμπουν έξυπνα στο παραδοσιακό προϊόν και τη μαγεία του περιεχομένου. Ο σχεδιασμός πιστώνεται στην Design Firm. Το υπέροχο κεχριμπαρί χρώμα αναδεικνύεται στο φαρδύ βαζάκι και σε προδιαθέτει για το περιεχόμενο. Η ελληνική φύση σε συσκευασία δώρου!

"Κερδίζοντας" την ετικέτα Great Taste

Επί 45 ημέρες 350 κριτές επιλέγουν με τυφλή γευσιγνωσία τα προϊόντα με την καλύτερη ποιότητα και γεύση. Είναι κυρίως κριτικοί εστιατορίων, ιδιοκτήτες μεγάλων deli, σεφ, δημοσιογράφοι γεύσης. Για να δώσουν σε ένα προϊόν 2 ή 3 αστέρια πρέπει να υπάρχει η ομόφωνη γνώμη τουλάχιστον 25 κριτών. Οι υποψηφιότητες χιλιάδες και ο συναγωνισμός μεγάλος. Κερδισμένοι, εκτός από τους βραβευμένους, οι έμποροι που θα βάλουν στο κατάστημα ένα εγγυημένο προϊόν και, φυσικά, οι καταναλωτές: η στρογγυλή ετικέτα των Great Taste Awards είναι μια εγγύηση ότι το προϊόν είναι πραγματικά καλό, πέρα από διαφημίσεις. Έχει ενδιαφέρον η "μετάφραση" των αστεριών του διαγωνισμού: με ένα παραστατικό αγγλοσαξωνικό στυλ, το προϊόν με το ένα αστέρι χαρακτηρίζεται "close to perfect", εκείνο με τα δύο "faultless" και εκείνο που έχει πάρει την ανώτατη διάκριση των τριών χρυσών αστεριών με το επιφώνημα "wow, you must taste this!". "Oι νικητές μας είναι όλοι άνθρωποι παθιασμένοι με την ποιότητα του προϊόντος που παράγουν" αναφέρεται στο επίσημο site τους και το επιβεβαιώνουμε με όσα ελληνικά παραδείγματα γνωρίζουμε.
Χρυσά αστέρια κέρδισαν φέτος πάνω από 30 ελληνικά προϊόντα. Μιλώντας για μέλι, με δύο αστέρια βραβεύτηκε το Pine and Fir Tree Honey της εταιρίας Odysea, και με ένα διακρίθηκαν το μέλι πεύκου του "Μελισσουργείου", το Wild Rare Honey της εταιρίας Karpos και το Orange blossom Honey της Οdysea. Το ελαιόλαδο και το μέλι είναι τα κυριότερα προϊόντα μας που ξεχωρίζουν σ' αυτό τον διαγωνισμό.

Tα προϊόντα του "Μελισσουργείου oικ. Αργύρη" διατίθενται αυτή τη στιγμή από τα καταστήματα "Θυμάρι του Στρέφη", Καλλιδρομίου 51Α, Εξάρχεια κα Box gourmet, Κυδωνιών 36 Βύρωνας, καθώς και μέσω του site melissourgion.com

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.