Follow us

Τα top παγωτά της Αθήνας

Παραδοσιακό καϊμάκι από πρόβειο γάλα ή εξαιρετικό παγωτό τριαντάφυλλο με μαύρο τσάι; Η Αθήνα είναι μια απέραντη τζελατερία επιπέδου! Αυτή ήταν η σκέψη μας, όταν τελειώσαμε την απολαυστική, ομολογουμένως, γευσιγνωσία μερικών από τα ωραιότερα παγωτά, που μπορεί να βρει κανείς σ' αυτή την πόλη -και χωρίς να αμφιβάλλουμε ότι δεν είναι τα μόνα…

Τα top παγωτά της Αθήνας

Σας παρουσιάζουμε παγωτά που επιλέξαμε με κριτήριο τα αγνά και ποιοτικά υλικά και που μας εξέπληξαν με τις γεύσεις γνήσιας παράδοσης ή φευγάτης πρωτοτυπίας, την τεχνική, το επίπεδό τους. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε παλιά ζαχαροπλαστεία με παράδοση, που κράτησαν και βελτίωσαν την ποιότητά τους, σε νεότερες αφίξεις που δημιουργούν με μεράκι, αλλά και σε μεγαλύτερες βιοτεχνίες που στοχεύουν στην ποιότητα και την πρωτοτυπία. Το παγωτό από πρόβειο γάλα, που καταφθάνει από ένα χωριό, μας πήγε πίσω στην αγνότητα των 50s, το τριαντάφυλλο με μαύρο τσάι μας ταξίδεψε σε αραβικές αυλές, με το μάνγκο, γιασεμί και τζίντζερ βρεθήκαμε σε εξωτικά νησιά του Ειρηνικού, ενώ το νοσταλγικό καϊμάκι πικραμύγδαλο μας έστειλε τον μυρωμένο αέρα ελληνικού νησιού…

Στο τέλος, αναφωνήσαμε "δεν υπάρχει!" και ανέλαβα να σας μεταφέρω τις γευστικές εμπειρίες μας, αφιερωμένες ιδιαίτερα σε όσους περνούν αυτές τις ζεστές μέρες στην πολύπαθη Αθήνα: κάτι σαν δώρο.
Σ' αυτή τη γευστική δοκιμή δεν συγκρίναμε και δεν βαθμολογήσαμε. Απλώς απολαύσαμε και με δυσκολία ξεχωρίσαμε. Η πόλη δικιά σας, διαλέγετε και παίρνετε…

Capuccino: σαν να έκανες παγωτό τον πετυχημένο καφέσου, με το πυκνό αφρόγαλα και τον απολαμβάνεις. Εξαιρετική αίσθηση καφέ, κρεμώδης αφρός, κόκκοι καφέ που σπάνε στο στόμα και κοντράρουν τη βελούδινη υφή του παγωτού (Fresh).

Σορμπέ φράουλα 0%: ζωντανή αίσθηση πολτοποιημένης, ώριμης και αρωματικής φράουλας . Η πιο φρουτένια πρόταση (Fresh).

Cheesecake φράουλα: cheesecake σε έκδοση παγωτού με ωραίο μπισκότο, διακριτική φράουλα και ελαφριά κρέμα (Fresh).

Τα γνωστά ζαχαροπλαστεία Fresh ποντάρουν στα καλά υλικά και στην τεχνική του βραβευμένου chef patissier Alain Chartier, που τα πάει καλά τόσο με κλασικές όσο και με δημιουργικές συνταγές και θα λέγαμε ότι διανύουν την καλύτερή τους περίοδο.

Τα top παγωτά της Αθήνας

Sorbet mango με γιασεμί και τζίντζερ: η ολόφρεσκη αίσθηση του μάνγκο πάνω απ' όλα, με το γιασεμί να προσθέτει ανατολίτικη μαγεία και το παιχνιδιάρικο τζίντζερ να εμφανίζεται κλεφτά στο τέλος. Εκρηκτικά αρώματα σ' ένα σορμπέ ζωντανό, καλοκαιρινό και ικανό να σου φτιάξει το κέφι. Η εξωτική απόδραση εξασφαλισμένη! (Kayak)

Dark forest: πλούσια σοκολάτα manjari, γνήσια βανίλια και βατόμουρα μαζί με το χυμό τους, που προσθέτουν φρουτένιο άρωμα και ισορροπούν τη γλύκα της σοκολάτας. Θα το λατρέψουν οι chocomaniacs. Μιά βόλτα στο δάσος, έτσι γι' αλλαγή…(Kayak)

Lemongrass: έντονα δροσερό, με ευγενική και καθαρή αίσθηση λεμονιού -περισσότερο από lemongrass- και απολαυστική, βελούδινη υφή. Η απόλυτη δροσιά γιά το καλοκαίρι (Kayak).

Η πρωτοποριακή μικρή βιοτεχνία παγωτών Kayak δημιουργήθηκε το 1993, με στόχο παγωτά μόνο με φρέσκα υλικά και συνταγές χωρίς συμβιβασμούς. Το πρώτο παγωτό με αλκοόλ (σορμπέ σαμπάνια), αλλά και το πρώτο αλμυρό (σορμπέ ντομάτα με βασιλικό), τα πρώτα βιολογικά παγωτά, η συνεργασία με τον διάσημο Pierre Herme, οι κομψές concept boutiques και, κυρίως, οι συνταγές που ξεπερνούν τη φαντασία και ανανεώνονται συνέχεια, την καθορίζουν. Η εταιρία μεγάλωσε, αλλά το παγωτό της παρέμεινε βιοτεχνικό.

Kαϊμάκι πολίτικο: το παραδοσιακό, μαστιχωτό καϊμάκι που περιμένει κανείς. Πλούσια γεύση γάλακτος με διακριτική μαστίχα και βανίλια, απολαυστική επίγευση, με το σαλέπι να βοηθά στην ελαφρά μαστιχωτή υφή. Σωστό και γνήσιο (Louisa).

Parfait κρέμα: το αγαπημένο parfait των 60s, που είναι ένα κλασικό γαλλικό παγωτό. Εξαιρετικά πλούσια, αρωματική κρέμα, που λιώνει όμορφα στο στόμα χωρίς να αφήνει "βούτυρο", προδίδοντας τα καλά υλικά της και απολαυστικά κομματάκια ξηρών καρπών μαζί με ψιλοκομμένα αρωματικά κόντιτα. Δεν αντιστέκεσαι με τίποτα… (Louisa).

Η λιλιπούτεια, σχετικά νέα, boutique γλυκών Louisa έχει πίσω της τον patissier Μάριο Δοξάκη, που δημιουργεί στο εργαστήριό του γλυκά με γαλλικές και γνήσιες ανατολίτικες συνταγές και μόνο εκλεκτά υλικά. Η Λουίζα Ζωγράφου, πιστώνεται τη δημιουργία μιας γωνιάς με εξαιρετικά γλυκά σε προσιτές τιμές.

Παγωτό τριαντάφυλλο με μαύρο τσάι: το πλούσιο αλλά ντελικάτο άρωμα ροδοπέταλων κλέβει την παράσταση, με το τσάι να προσθέτει λίγο μυστήριο και το σύνολο να σε στέλνει στιγμιαία στη λάγνα Ανατολή…Υπερβολή; Μπορεί, αλλά να το δοκιμάσετε. Υπόλευκο και με πλούσια υφή, ισορροπεί ανάμεσα στο μεθυστικό τριαντάφυλλο και τη φευγάτη φινέτσα του τσαγιού, έχει εθιστική γεύση και θα το θέλαμε να υπάρχει καθημερινά στο ψυγείο μας, για δόσεις φυγής από την πεζή καθημερινότητα (Μέλισσα).

Παγωτό Valrohna 80% με blackberries και βιολέττα: πληθωρικό παγωτό, που συνδυάζει σχεδόν σε ίσα μέρη δόσεις εξαιρετικής σοκολάτας -που δεν είναι πικρή- με την φρουτένια, υπόξινη γεύση των βατόμουρων και ο συνδυασμός το φέρνει κοντά στο καλοκαίρι. Αρχοντικό, με βελούδινη υφή και τα δύο παγωτά να μπλέκουν τα χρώματά τους, μαζί και χωριστά, μαρτυράει πολύ καλή τεχνική και θ' αρέσει τόσο στους λάτρεις της σοκολάτας, όσο και των φρούτων του δάσους (Μέλισσα).

Με ιστορία από το 1925 και τον κωνσταντινουπολίτη παππού να σερβίρει παγωτό Σικάγο στην εξοχή του Περιστερίου, ο Χρήστος Μπιτσακτσής του "Μέλισσα" μεγάλωσε με πάθος για τα γλυκά. "Η αναζήτηση του τέλειου, ανεξαρτήτως κόστους" χαρακτηρίζει τους πειραματισμούς του, που καταλήγουν σε μερικά από τα πιο επιτυχημένα γλυκά και παγωτά της Αθήνας. Top υλικά, βιολογικά, σπάνια και ακριβά, συνεργασία με τον βραβευμένο chef patissier Yann Duytsche, ακολουθεί τα τελευταία trends της ζαχαροπλαστικής, αγαπάει τους αναπάντεχους συνδυασμούς κι έχει φανατικό κοινό απ' όλη την Αττική.

Καϊμάκι μαστίχα: ελαφρύ και αέρινο, με τη λεπτή αλλά επίμονη γεύση της αυθεντικής μαστίχας να συνδυάζεται με τη γαλατένια φρεσκάδα, είναι περισσότερο απαλό παρά μαστιχωτό. Φινετσάτο καϊμάκι με γνησιότητα (Παυλίδης).

Καϊμάκι πικραμύγδαλο: μυρωδάτο κι ευγενικό, σε στέλνει στη μεγάλη σάλα νησιώτικου αρχοντικού, φέρνοντας στη μνήμη πατροπαράδοτα κεράσματα. Με λεπτή υφή, λιώνει στο στόμα απαλά αφήνοντας το εξαίσιο άρωμα του πικραμύγδαλου και αναζητάς γρήγορα την επόμενη κουταλιά. Σαν αγνό, καλοκαιρινό αεράκι (Παυλίδης).

Sorbet πεπόνι: σαν να δαγκώνεις ένα ώριμο, μυρωδάτο πεπονάκι ολοζώντανο. Σε εκπλήσσει με το εκρηκτικό άρωμα και την πολύ καλή υφή του. Το φρουτένιο παγωτό που θα διάλεγα για τα καλοκαιρινά μου βράδια (Παυλίδης).

Η ιστορία ξεκινά το 1932, με το εργαστήρι του μικρασιάτη Παύλου Παυλίδη στου Ζωγράφου, που έφτιαχνε μάντολες και παγωτά. Το τωρινό ζαχαροπλαστείο χρονολογείται από το 1946 και ο Στέλιος Παυλίδης διατηρεί τις σπεσιαλιτέ του πατέρα του έχοντας προσθέσει και νέες, φτιάχνει γλυκά με σπιτική φροντίδα και υποδέχεται με σπάνια εγκαρδιότητα.

Καϊμάκι από πρόβειο γάλα: η γεύση της αγνότητας. Γεμίζει το στόμα με πλούσια και ευχάριστη αίσθηση φρέσκου γάλακτος, που τονίζεται διακριτικά με βανίλια. Η δύναμη της απλότητας και του αυθεντικού, με απαλή υφή και ισορροπημένη γλύκα. Από αυτή την άποψη, είναι μοναδικό. Παρασκευάζεται στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας και έρχεται καθημερινά στην Αθήνα (Ραβάνης).

Παγωτό καταϊφι: η ίδια κρέμα από πρόβειο γάλα ανακατεμένη με καταίφι γλυκό, σ' ένα πάντρεμα πετυχημένο. Αρώματα καταϊφιού με μικρές κλωστούλες στην υφή και γεύση κλασικά ελληνική (Ραβάνης).

Το παγωτό Ραβάνη φτιάχνεται από το 1952 στη Μουσουνίτσα Φωκίδας (σημερινό Αθανάσιο Διάκο), πάντα με φρέσκο, πρόβειο γάλα της περιοχής. Το εργαστήρι έχει εκσυγχρονιστεί, οι γεύσεις έγιναν πολλές και τα παγωτά φτάνουν καθημερινά στο κατάστημα της Αργυρούπολης, γιά τους Αθηναίους πιστούς αυτής της αφοπλιστικά αγνής γεύσης.

Παγωτό τριαντάφυλλο με αγριοκέρασο: αρωματική φινέτσα που δεν γίνεται να μη σε γοητεύσει. Γνήσιο άρωμα τριαντάφυλλου που καταφέρνει να μη "φωνάζει", συνδυάζεται με καθαρή γεύση φρέσκου κερασιού: το λουλούδι δένει με το φρούτο σ' ένα παγωτό ισορροπημένο, που μπαίνει στην κατηγορία των "εθιστικών". Τα χωριστά μείγματα που "έδεσαν" στην πορεία, αφήνουν το αποτύπωμά τους στα χρώματα, off white και βιολετί δίνουν μία country chic εμφάνιση, γιατί και η "όψις" παίζει ρόλο…(Φύσις).

Παγωτό εκμέκ καταίφι: πρωτότυπο και γευστικό. Καταίφι σε στρώσεις, κρέμα με έντονο άρωμα μαστίχας και καρύδια ανάμεσα. Κανέλα και μαστίχα μας πάνε στην ανατολίτικη παράδοση, που μας είναι τόσο οικεία. Το γευστικό καϊμάκι κάνει ευχάριστο κοντράστ υφής με το υγρό, πλούσιο καταίφι. Γιά τους λάτρεις των παραδοσιακών γλυκών (Φύσις).

Το "Φύσις" ξεκίνησε το 2009 ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο των γλυκών, με διαλεγμένες πρώτες ύλες, κατά 80% βιολογικές, μειωμένη ζάχαρη και λιπαρά, ελαφρά και φινετσάτα γλυκά, όπου κυριαρχούν τα φυσικά αρώματα των υλικών. Τα "γλυκά με ήθος", όπως τα ονομάζουν οι αδελφοί Νταλιάνη, έχουν άρτια τεχνική και σωστές τιμές, ενώ οι ελληνικές πρώτες ύλες, όπως η μαστίχα ή το μέλι, έχουν ιδιαίτερη θέση στη ζαχαροπλαστική τους. Τα παγωτά τους δεν περιέχουν αβγά.

Διευθύνσεις

Fresh, Κριεζώτου 12 Κολωνάκι και πολλά καταστήματα στην Αθήνα, www.wearefresh.gr
Kayak boutique, Kασσαβέτη 10 Κηφισιά, τηλ. 210 8014329 (και Ν.Ερυθραία, Γλυφάδα)www.kayak.gr
Louisa pastry boutique, Τρύφωνος 8 Κηφισιά, τηλ. 210 8014101
Μέλισσα, Εθν.Μακαρίου 43 Περιστέρι τηλ. 210 5711055 www.melissa.gr
Παυλίδης, Λ.Κατεχάκη 59, Ν.Ψυχικό τηλ. 210 6911912 www.mandoles.gr
Ραβάνης, Αλ. Παναγούλη 4, ΑΓ.Μαρίνα Ηλιούπολης τηλ. 210 9756219
Φύσις, Λ.Μεσογείων 450 Αγ. Παρασκευή τηλ. 210 6090740 www.fisis.eu

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.