Follow us

Sweet Xmas

Αναπολείτε τη μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο στους κουραμπιέδες, από μελομακάρονα που ψήνονται κι από μέλι που ρέει πάνω σε φρεσκοτηγανισμένες δίπλες; Σκέφτεστε χριστουγεννιάτικα τραπέζια στρωμένα με Christmas cakes, bouches de Noel και λαχταριστές πουτίγκες; Ιδού οι καλύτερες διευθύνσεις στην Αθήνα για ψαγμένα εορταστικά γλυκά!

Sweet Xmas

Koυραμπιέδες: πάλι γέμισα άχνη!

Τον πρώτο τον τρως για το καλωσόρισμα, το δεύτερο για το αμύγδαλο και τον… δέκατο γιατί είναι αδύνατον να σταματήσεις! Οι κουραμπιέδες, σε μίνι, μάξι και XXL εκδοχή, είναι ΤΟ γλυκό των Χριστουγέννων υπό την προϋπόθεση ότι το βούτυρο "ακούγεται" γλυκά, το αμύγδαλο σπάει στο στόμα και η ζάχαρη κλείνει την παράσταση σ' ένα σύννεφο παρατεταμένης ευχαρίστησης. Μας αρέσουν αυτοί της Αλέα (μικροσκοπικοί σαν μπισκότο), του Ασημακόπουλου (με καλά χτυπημένο βούτυρο), του Χατζή (φουλ στο αμύγδαλο) και της Irene, με κατσικίσιο βούτυρο.

Μελομακάρονα: Sweet honey

Sweet Xmas

Αν και η καταγωγή τους είναι μικρασιατική, από τα περίφημα φοινίκια που τα "κεντούσαν" στην επιφάνειά τους μ' ένα τσιμπιδάκι, αποτελούν το μεγαλύτερο σουξέ της εορταστικής κατανάλωσης με πολλαπλές παραλλαγές ανά περιοχή. Η παράδοση απαιτεί ελάχιστο μέλωμα, μπόλικο mix μπαχαρικών -κυρίως κανέλας-, πορτοκάλι, κονιάκ και καρύδι (σπασμένο ή ολόκληρο, με σουσάμι όπως περιγράφει η Λωξάντρα). Η γευσιγνωσία του είναι ολόκληρη επιστήμη, αλλά εξαιρετικούς, με βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης σχεδιάζει η Ιrene, η Μέλισσα (με βιολογικό μέλι), το Fresh (εν είδη μπουκιάς) και το Nouvelle Patisserie με την πατροπαράδοτη συνταγή. Τελευταία ανακάλυψη και τα υπέροχα μίνι μελομακάρονα που φτιάχνει η Έφη Γιαλούση στο ζαχαροπλαστείο Chez les Parissiers. Μελωμένα με ακρίβεια, τρίβουν στο στόμα και έχουν άρωμα πορτοκαλιού.

Δίπλες, ξεροτήγανα και ελληνικά παραδοσιακά

Μπορεί τα περισσότερα να είναι είδος υπό εξαφάνιση, αλλά οι ημών πρόγονοι γιόρταζαν με χαλβά με αλεύρι ή σιμιγδάλι, ρυζοριβανή (ένα είδος πίτας με ρύζι), μπακλαβά με γίδινο βούτυρο και χριστόψωμα. Χριστουγεννιάτικα ξεροτήγανα θα βρείτε στον Χαραμή, υπέροχα ισλί με ολόκληρο καρύδι στον Κτιστό Φούρνο. Νησιώτικη πουτίγκα και τραγανές δίπλες στον Κωνσταντινίδη, εκπληκτικές δίπλες με βιολογικό μέλι (χωρίς ίχνος λαδιού) στην Μέλισσα και πολίτικη πουτίγκα με καρυκεύματα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες στο Πανόραμα. Πολύ καλές και οι δίπλες από την Τούλα στο Παγκράτι.

Όλο σοκολάτα

Και τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς την μυρωδιά της σοκολάτας να πλημμυρίζει τα ρουθούνια. Στο Αριστοκρατικόν θα βρείτε χειροποίητα σοκολατάκια που έχουν γλυκάνει του Αθηναίους από το 1928. Αγαπημένα εκείνα με ολόκληρο δαμάσκηνο αλλά και εκείνα με καραμελωμένα φουντούκια και σοκολάτα. Αλλά και ο κορμός Χριστουγέννων είναι το άλλο πολύ δημοφιλές γλυκό. Ενδιαφέρουσα η συλλογή του Fresh (σοκολάτα bitter, bitter βατόμουρο, καραμέλα σοκολάτα γάλακτος, κάστανο, λευκή σοκολάτα με φράουλα, πράσινο μήλο-τζίντζερ, κλπ) και του Μέλισσα με εξαιρετικά πρωτότυπους συνδυασμούς και μοναδική ποιότητα σοκολάτας. Στα χριστουγεννιάτικα delice συμπεριλαμβάνεται, τέλος, και η τούρτα κάστανο Μont Βlanc που θα βρείτε στην Κυβέλη, το Palet και το Desserts, η περίφημη μπαβαρουάζ με κόκκινα φρούτα της Ιrene και τα croquant του La Cigale, με σου αλά κρεμ με καραμέλα.

Gingerbread: Χάνσελ και Γκρέτελ calling…

Θυμίζουν το σπίτι στο παραμύθι Χάνσελ και Γκρέτελ. Σπιτάκια φτιαγμένα από μπισκότο. . Αν και φαίνεται αμιγώς δυτικό έθιμο, το gingerbread εισήλθε επί ευρωπαϊκού εδάφους από τους Σταυροφόρους. Θα αγοράσετε από το Desserts, την Κυβέλη και το Irene. Ginger μπισκοτάκια σε γιορτινά σχέδια που μπορείτε να κρεμάσετε και στο δέντρο, θα βρείτε στο Simply Delicious.

To παγωτό και τα μακαρόν

Υπάρχει χριστουγεννιάτικο παγωτό; Τα Kayak κυκλοφόρησαν ειδικά για τα Χριστούγεννα ένα εξαιρετικό παγωτό με άρωμα από λευκή τρούφα, το οποίο μεταφράστηκε και σε Χριστουγεννιάτικα γλυκά! Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και high class γλυκό για να καταπλήξετε στα τραπέζια σας.

Σιροπιαστά: Φύλλο και καρύδι

Μπορεί να μην ανήκουν στο prive club των χριστουγεννιάτικων γλυκών, αλλά ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, το σαραγλί και το γαλακτομπούρεκο ανήκουν στο παραδοσιακό χειμωνιάτικο ρεπερτόριο. Το μυστικό είναι στο φύλλο και στο σωστό σιρόπιασμα που πρέπει να είναι διακριτικό (τα αυθεντικά πολίτικα σιροπιαστά είναι σχεδόν στεγνά). Στον μακρύ κατάλογο των εκλεκτών περιλαμβάνεται ο Xατζής (χανούμ μπουρέκ, ραχάτ σεράι) και ο Gulluoglu, Όσο για τους ma?tre του γαλακτομπούρεκου, δεν είναι άλλοι από τους all time classic Koσμικόν και Ασημακόπουλο.

Γλυκά του κόσμου

Ιταλικό panettone και pandoro θα βρείτε στον Βασιλόπουλο. Το ζαχαροπλαστείο με τις περισσότερες επιλογές από 'γλυκά του κόσμου' είναι το Friandises που εκτός από panettone έχει και σουηδικό stolen (τσουρέκι με φρούτα και γλάσσο), ρώσικο κούλιτς και Grand Marnier αλλά και γερμανικό κούγκελ χοπ (κέικ με βάση το πορτοκάλι). Στο Desserts και στο Chez les Patissiers θα βρείτε την περίφημη βιεννέζικη sacher torte, κέικ σοκολάτα με στρώση από μαρμελάδα βερίκοκο, αλλά αν είστε λάτρεις μπορείτε να παραγγείλετε διαδικτυακά (https://shop.sacher.com) την αυθεντική από το ξενοδοχείο Sacher στην Βιέννη.

Διευθύνσεις

Αλέα (210 3625528, Τσακάλωφ 6, Κολωνάκι),
Αριστοκρατικόν (210 3220546, Καρ. Σερβίας 9, Σύνταγμα)
Αφοι Ασημακόπουλοι (210 3610092, Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια)
Cake Ηροδότου Κολωνάκι 15 210 721 2253
Chez les Patissiers Λυκούργου 4, Χαλάνδρι, 210 6716281
Desserts(210 8029324, Θησέως 22, Μαρούσι)
Εύη (210 7241766, Μαρασλή 19, Κολωνάκι)
Fresh (210 3642948-9, Κριεζώτου 12, Κολωνάκι)
Friandises(210 8023949, Σπ. Λούη 6, Μαρούσι)
Karakoy Gulluoglu Νίκης, Αθήνα, , 210-321-3059
Kayak Κασσαβέτη 10 & Κυριαζή 40, Κηφισιά Τηλ. 210 8014329 ..
Κτιστό Φούρνο (210 4836700, Αναξαγόρα 45, Ταύρος)
Κοσμικόν Λεωφ. Iωνίας 104, Άγιος Nικόλαος 2108649124
Κυβέλη (210 4836700, Αναξαγόρα 45, Ταύρος)
Κωνσταντινίδη(210 6082220, Μεσογείων 368, Αγ. Παρασκευή)
Μέλισσα (210 5711055, Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι)
Πανόραμα(210 8027230, Β. Σοφίας 24, Μαρούσι)
Πρωτότυπο(210 8944514, Αγ. Ιωάννου, Γλυφάδα)
Simply Delicious(210 8089249, Λεωφ. Κηφισίας 267, Κηφισιά)
Τούλα Ευτυχίδου 41. Παγκράτι 210-7218255
Χαραμής (210 4296964, Κ. Παλαιολόγου 13, Πειραιάς)

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.