Follow us

Πάβλοβα, το τέλειο ρομαντικό επιδόρπιο

Δεν είναι παρά μια τούρτα με μαρέγκα, κρέμα και φρέσκα φρούτα. Αλλά τι τούρτα! Σελίδες έχουν γραφεί για την καταγωγή της, ενώ Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία τσακώνονται για την πατρότητά της. Εμείς πάντως δοκιμάσαμε μια εκδοχή… χορογραφημένη με μασκαρπόνε, φράουλες και μέλι.

Πάβλοβα, το τέλειο ρομαντικό επιδόρπιο


Η αλήθεια είναι ότι μια καλή Pavlova είναι ένα εξαιρετικό γλυκό και σε τελική ανάλυση λίγο με νοιάζει ποιος την πρωτοέφτιαξε. Η ιστορία που κρατώ –και καθόλου δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς– είναι ότι το όνομά της το πήρε από τη διάσημη Ρωσίδα χορεύτρια Anna Pavlova. Η τουρνέ της στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία το 1926 θεωρήθηκε ΤΟ event της χρονιάς και οι εφημερίδες έγραψαν ότι «δεν χορεύει, αλλά πετά σαν να έχει φτερά». Κάπως έτσι είναι και το γλυκό. Ελαφρύ, αέρινο.

Ο Keith Money που έγραψε τη βιογραφία της, αναφέρει ότι ο σεφ του ξενοδοχείου Wellington στη Νέα Ζηλανδία, έφτιαξε το γλυκό κατά την επίσκεψή της το 1926. Ο σεφ εμπνεύστηκε από το τουτού της μπαλαρίνας που είχε πράσινες μεταξωτές πτυχές και κόκκινα μεγάλα τριαντάφυλλα. Το σχήμα του τουτού αναπαραστάθηκε από τη μαρέγκα και τα τούλια από την κρέμα. Τα τριαντάφυλλα, με kiwi για το πράσινο χρώμα, και φράουλες για το κόκκινο.

Η Πάβλοβα, η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ού αιώνα, γεννήθηκε το 1881 από πολύ φτωχή οικογένεια. Είναι διάσημη για το αριστουργηματικό της «Θάνατος του Κύκλου» σε χορογραφία του Michel Fokine και τη μουσική του κύκνου, από το Καρναβάλι των Ζώων του Camille Saint-Saens – και όχι του μπαλέτου Λίμνη των Κύκνων, όπως πολλοί νομίζουν. Το χαρακτηριστικό του γλυκού είναι η μαρέγκα, που πρέπει στο εξωτερικό να είναι τραγανή, ενώ στο εσωτερικό μαλακή και υγρή. Στολίζεται με σαντιγί και διάφορα φρούτα. Από τη στιγμή που θα τη συναρμολογήσετε, αντέχει για μία νύχτα στο ψυγείο, αλλά μαζεύει υγρασία και χάνει την τραγανή της υφή. Αν δεν συναρμολογήσετε το γλυκό αποβραδίς, αφήστε τη μαρέγκα στο φούρνο μέχρι το πρωί.

Αποφάσισα να τη φτιάξω όταν έπεσε στα χέρια μου το καινούριο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Συνταγές με Φρούτα». Ο γνωστός ζαχαροπλάστης θεωρεί τα φρούτα σαν ένα πλατύ χαμόγελο του Δημιουργού στα πλάσματά του. «Μια πολύχρωμη απεικόνιση στιγμών ζωής», γλυκές, ξινές ακόμη και στυφές. Μέσα θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από συνταγές με φρούτα, πολύ όμορφα φωτογραφημένες. Τη συνταγή της Πάβλοβα βρήκα και στο καινούριο βιβλίο που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Les Livres du Tourisme, «Τα Αβγά» του μεγάλου σεφ, βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin, Michel Roux. Στη σελίδα με τη συνταγή λέει: «Είναι από τα καλύτερα επιδόρπια του κόσμου» και συμπληρώνει ότι «τα φρούτα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι ώριμα, γεμάτα άρωμα».

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.