17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Επιδόρπια με υπογραφή, που ταιριάζουν με την εποχή

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Δεκαεπτά υπέροχα, πρωτότυπα επιδόρπια δημιούργησαν οι Θεσσαλονικείς σεφ, όσα και τα εστιατόρια που πήραν μέρος στο event “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”…

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Άνθρωπος-κλειδί σε όλη αυτήν την καταπληκτική γαστρονομική δεκαπενθήμερη διαδρομή που οργάνωσε το αθηνόραμα στα πλαίσια του θεσμού “Ημέρες Μακεδονικής Σύγχρονης Κουζίνας”, που ανέβασε θεαματικά το επίπεδο της ελληνικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Σπουδαίος εκπρόσωπος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς της Αγιορείτικης Κουζίνας και συγγραφέας του πολυμεταφρασμένου βιβλίου “Μαγειρική του Αγίου Όρους”.  Από τις συνταγές αυτού του βιβλίου άντλησαν έμπνευση οι σεφ και αφηγήθηκαν τη δική τους σύγχρονη γαστρονομική ιστορία, με μενού 3 ή 4 πιάτων συν ένα επιδόρπιο. Μόνο που το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου δεν περιλαμβάνει επιδόρπια. Έτσι οι σεφ, κατέφυγαν αποκλειστικά στις δικές τους μνήμες, στις δικές τους γευστικές αγάπες, στις δικές τους ιδέες για το “πώς και το τί”  της σημερινής γευστικής και πολιτιστικής περιπέτειας στην οποία έχει ριχτεί η ελληνική κουζίνα, για να δημιουργήσουν τα επιδόρπια των μενού.

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Σχεδόν όλα τα γλυκά είναι νηστίσιμα. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, που εξηγείται αφενός από το ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν τη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής -και το event έγινε μέσα στη Σαρακοστή-, και αφετέρου από σεβασμό προς την αγιορείτικη κουζίνα όπου αναφερόταν η όλη εκδήλωση.
Όπως θα δείτε, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το ταχίνι, τα γλυκά ταψιού (γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, ρεβανί), το παγωτό καϊμάκι, η μπουγάτσα, ενέπνευσαν τους περισσότερους σεφ -στη Βόρεια Ελλάδα βρισκόμαστε. Η σοκολάτα δεν έλειψε βεβαίως, αλλά δεν βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις. Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι συνταγές των σεφ είναι εύκολα υλοποιήσιμες και για εμάς, τους οικιακούς μάγειρες. Όλα τα γλυκά, μπορούν να βρουν τη θέση τους στα τραπέζια μας ολόκληρο τον χρόνο και σίγουρα θα αγαπηθούν από το μικρό ή μεγάλο κοινό που μαζεύεται στα σπίτια μας.


Συνταγές

Γλυκά

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες γλυκών

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος