Γαυράκια και σαρδελίτσες με καλοκαιρινή διάθεση

Άρτεμις Τζίτζη 17/07/2019

Πολύ αγαπημένα αυτά εδώ τα μικρόψαρα στο ελληνικό τραπέζι του καλοκαιριού. Για μεζέ με το ούζο ή τσίπουρο, μαριναρισμένα, τηγανητά, στη σχάρα, στο φούρνο με ντομάτα ή λεμόνι και ίσως με ζυμαρικά, αν και αυτός ο συνδυασμός μας έρχεται κυρίως από τις κουζίνες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Να διευκρινίσουμε εδώ, πως η αντζούγια είναι ο μαριναρισμένος ή παστός γαύρος και όχι κάποιο άλλο, διαφορετικό ψάρι. Μαριναρισμένος ο γαύρος όπως και η σαρδέλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέρος ενός σερί μεζέδων με θαλασσινά, να μπουν σε σαλάτες ή να ενωθούν με σάλτσα ντομάτα για μια πολύ ορεκτική σάλτσα σε ζυμαρικά ή ρύζι. Τόσο ο γαύρος όσο και η σαρδέλα μπορούν, αφού φιλεταριστούν, να γεμιστούν και να ψηθούν στα κάρβουνα ή στο ταψί.
Να θυμίσουμε, πως όπως και να φτιάξουμε τον γαύρο πετάμε το κεφάλι διότι είναι πικρό και ακόμα, ότι η σαρδέλα μπορεί να φθάσει σε μεγάλο μέγεθος, ακόμα και 13 -14 εκ. (σαρδελομάνα), οπότε ο μόνος τρόπος που της αξίζει να μαγειρευτεί για να  αναδείξει την πλούσια λιπαρότητα της σάρκας της είναι ψητή στα κάρβουνα.

Σπουδαία η διατροφική τους αξία, αφού και ο γαύρος και η σαρδέλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα και επίσης μεγάλη ποσότητα από ασβέστιο -κυρίως οι σαρδέλες.
Τελευταίο, αλλά σημαντικό: υπάρχει στην αγορά κατεψυγμένος γαύρος, όπως και κατεψυγμένη σαρδέλα. Αφήστε τα εκεί που βρίσκονται. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα του φρέσκου γαύρου και της φρέσκιας σαρδέλας είναι η χαμηλή τους τιμή. Κρίμα είναι τέτοιες ασημένιες ομορφιές να έρχονται στο πιάτο μας από την κατάψυξη...
Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen