Η créme brulée σε 5 εκδοχές

Άρτεμις Τζίτζη 29/05/2019

Μια απλή κρέμα είναι η κρεμ μπρουλέ, που γίνεται ιδιαίτερη από την τραγανή, καραμελωμένη επιφάνειά της. Τα υλικά της είναι λίγα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία για να φτιαχτεί και η αντίθεση ανάμεσα στην κρεμώδη υφή και την εύθρυπτη καραμέλα που την καλύπτει, την κάνει πολύ ενδιαφέρουσα.
Η κρεμ μπρουλέ μπορεί να αρωματιστεί με διάφορα υλικά -πορτοκάλι, κακάο, καφέ, μπαχαρικά-, η κλασική συνταγή, όμως, ζητάει μόνο βανίλια. Με την ευκαιρία, θέλω να πω ότι τα πολλά αβγά που περιέχει, ζητούν ούτως ή άλλως βανίλια για να μην μυρίζει το έδεσμα "αβγουλίλα". Η βανίλια είναι το μόνο αντίδοτο σε αυτή τη μυρωδιά και με ό,τι άλλο κι αν την αρωματίσουμε, η βανίλια πρέπει να υπάρχει. Βεβαίως, αν μας βρίσκεται ένα μπαστουνάκι πραγματική βανίλια και έχουμε  διάθεση να ξύσουμε τα σποράκια και να αρωματίσουμε την κρέμα γάλακτος (και μετά να την σουρώσουμε από ψιλή σίτα ή σουρωτήρι στρωμένο με τουλουπάνι) η κρέμα θα έχει την αυθεντική της γεύση (και πολύ φίνο άρωμα) αφού, όταν καταγράφεται για πρώτη φορά περί τα τέλη του 1600 ένα από τα υλικά είναι η βανίλια και τότε δεν υπήρχε ακόμα συνθετική βανίλια.

Για να συνεχίσουμε, όμως, με τα υπόλοιπα υλικά, κάποιες συνταγές για κρεμ μπρουλέ προτείνουν τη μείξη γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Η πρότασή μου είναι να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά. Όχι μόνο επειδή έτσι ξεκίνησε η συνταγή, αλλά με την κρέμα γάλακτος η γεύση είναι πιο πλούσια και η υφή πιο βελούδινη. Το μόνο σημείο, που πρέπει κάποιος να προσέξει όταν φτιάχνει κρεμ μπρουλέ, είναι να προσθέσει σιγά-σιγά το καυτό μείγμα της κρέμας και της ζάχαρης στα αβγά. Πρέπει να τα ζεματίσει δηλαδή, όπως κάνουμε στο αβγολέμονο, αλλιώς το μείγμα θα κάνει κόμπους.
Παρόμοια με την κρεμ μπρουλέ είνα και η κρέμα καταλάνα (crema catalana) από την Ισπανία. Αρωματίζεται συχνά με κανέλα ή λεμόνι και για να πήξει χρησιμοποιείται κορνφλάουρ (ενώ η κρεμ μπρουλέ αρκείται στα αβγά) και ετοιμάζεται στην κατσαρόλα ενώ για την παρασκευή της κρεμ μπρουλέ χρησιμοποιείται η τεχνική του μπεν μαρί και το έδεσμα μπαίνει στον φούρνο.




Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος