Θαλασσοτηγανιές!

Άρτεμις Τζίτζη 15/03/2019

Τηγανιές με ψάρι και θαλασσινά; Ε, ναι, οι “θαλασσοτηγανιές” είναι μια νοστιμότατη  και επίκαιρη μεταφορά της κλασικής τηγανιάς (με κομματάκια χοιρινό που αρωματίζονται συνήθως με ρίγανη ή κάποιο άλλο μυρωδικό).
Αν και παραδοσιακά η τηγανιά δεν περιλαμβάνει λαχανικά, εκτός από την πρασοτηγανιά της Β. Ελλάδας, η νεοελληνική μετεξέλιξή της προσθέτει και λαχανικά, την φτιάχνει και με κοτόπουλο, την κάνει και με μοσχάρι. Εμείς, πάμε λίγο παραπέρα και την προτείνουμε με θαλασσινά -όστρακα, γαρίδες και τα συναφή- συν λαχανικά.

Για να διατηρήσει η τηγανιά στοιχειωδώς τον αρχικό της χαρακτήρα, με ότι και αν φτιαχτεί, δεν πρέπει να είναι σαλτσερή. Είναι στεγνό φαγητό, με δυνατή, συμπυκνωμένη γεύση. Επομένως, το τηγάνισμα πρέπει να είναι σύντομο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για να σωθούν γρήγορα τα όποια υγρά, αλλά να μην σκληρύνουν τα θαλασσινά, τα οποία δεν έχουν την αντοχή του χοιρινού. 

Εκτός από τις συνταγές που ακολουθούν, ρίξτε μια ματιά στην “Τηγανιά με τόνο” από το εστιατόριο της Θεσσαλονίκης “Γλυκάνισος”, ένα πολύ ωραίο πιάτο, που θα βρείτε εδώ.
Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen