Συνταγές για την Τυρινή

Άρτεμις Τζίτζη 06/03/2019

Βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω, που ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού. Αυτή την εβδομάδα επιτρέπονται όλα τα φαγητά, και το ψάρι, εκτός από το κρέας. Είναι, ας πούμε, μια περίοδος προσαρμογής για όσους ενδιαφέρονται για την παράδοση, καθώς πλησιάζει γρήγορα η Καθαρή Δευτέρα και η μεγάλη Σαρακοστή.
Πρώτη θέση στη διατροφική ατζέντα, όμως, έχουν τα γαλακτοκομικά και όσα φαγητά και γλυκά φτιάχνονται με γαλακτοκομικά (και αβγά)  και τα ζυμαρικά (μακαρόνια), εξ ου και το όνομα της εβδομάδας. Γιατί μακαρόνια; Όπως γράφει ο μέγας λαογράφος Γ.Α. Μέγας στο βιβλίο του «Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας», τα δύο Σάββατα, πριν την Κυριακή της Αποκριάς και το Σάββατο της Τυροφάγου, πριν δηλαδή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, είναι Ψυχοσάββατα. Και επειδή στο επιμνημόσυνο δείπνο, τη λεγόμενη μακαριά, εκτός από κόλλυβα προσφέρονται και ζυμαρικά, (που ονομάστηκαν μακαρόνια από τις λέξεις «μακαρία» και «αιωνία») ονομάστηκε η εβδομάδα Μακαρονού. Αυτήν τη φορά, προτιμήσαμε το τυρί και μάλιστα σε συνταγές από τη διεθνή, παραδοσιακή κουζίνα. Περισσότερες συνταγές με τυρί θα βρείτε εδώ, συνταγές με γάλα και μακαρόνια θα βρείτε εδώ και ασυνήθιστες συνταγές για ρυζόγαλο, θα βρείτε εδώ.  




Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen