Απόκριες και κρέας στον φούρνο

Άρτεμις Τζίτζη 18/02/2019

Μπορεί οι περισσότεροι να ορκίζονται στην κνίσα και στο ξεροψημένο λιπάκι, με τα οποία προικοδοτεί η πυρά το κρέας, υπάρχει όμως και μια γενναία μερίδα κρεοφάγων, που απολαμβάνει τα κρεατικά στον φούρνο με τις σαλτσούλες τους, τις μαρινάδες τους και τα λαχανικά τους. Είναι και σε κάποιο βαθμό πρακτικό το θέμα: δεν ξέρουν όλοι ν' ανάψουν φωτιά, ούτε και να την χειριστούν. Αλλά ακόμα και οι αφοσιωμένοι ψήστες, θα έλθει κάποια στιγμή που θα εκτιμήσουν ένα μαλακό και βαθιά νόστιμο φουρνιστό κρεατάκι με τις γαρνιτούρες του…

Άνοιγμα του Τριωδίου, λοιπόν και πρώτη εβδομάδα της Απόκριας, περίοδος που παραδοσιακά συνδέεται με κρεατοφαγία και διασκέδαση, πριν ξεκινήσει η σαρανταήμερη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Αυτή η πρώτη εβδομάδα, που ξεκινάει με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, ονομάζεται “Προφωνή” ή “Προφωνέσιμη”, αφού παλιά προφωνούσαν, δηλαδή ανακοίνωναν δημοσίως, με τελάληδες, ότι άρχιζαν οι Απόκριες και κάθε οικογένεια έπρεπε να φροντίσει για τις σχετικές προμήθειες. Με την ίδια λογική λεγόταν και “αρτσιβούριο” (προπομπός). Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έχουμε “κατάλυσιν εις πάντα” (και για αυτό τη λένε και απολυτή), επιτρέπεται δηλαδή η κατανάλωση όλων των τροφίμων χωρίς καμία εξαίρεση. Η δική μας πρόταση για αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν, είναι κρέας στον φούρνο, έτσι, σαν προθέρμανση για… ακόμα περισσότερο κρέας την επομένη εβδομάδα, την Κρεατινή, με την κορωνίδα της, την Τσικνοπέμπτη.




Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen