Φτιάχνουμε κουλουράκια

Άρτεμις Τζίτζη 31/01/2019

Λίγα αρωματικά κουλουράκια, τραγανά ή αφράτα, είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου μαζί με τον καφέ ή το τσάι, για να τη συνεχίσεις στη δουλειά, για να τα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο ή απλώς για να μασουλήσεις κάτι ωραίο, επειδή έτσι σου κάνει κέφι. Έχουν γραφτεί ολόκληρες πραγματείες για το πώς φτιάχνονται τα τέλεια κουλουράκια. Αλλά υπάρχει τέτοιο πράγμα; Άλλος τα θέλει πιο μαλακά, τότε η μπέικινγκ πάουντερ είναι η λύση, άλλος τα θέλει πιο τραγανά και τότε ενδείκνυται η σόδα.
Αν τα βγάλεις από τον φούρνο ακριβώς την ώρα που λέει η συνταγή, θα συνεχίσουν να ψήνονται και εκτός φούρνου, οπότε θα “τραγανίσουν” έστω κι αν εκείνη τη στιγμή υποχωρούν στην πίεση του δαχτύλου, ενώ αν τα βγάλεις ένα λεπτό πιο πριν θα μείνουν πιο μαλακά.
Γενικά, τα κουλουράκια γίνονται καλύτερα με μαλακό αλεύρι, που δεν φουσκώνει πολύ, αλλά αν θέλουμε την ευκολία μας, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι μια χαρά. Είναι βασικό να μην πολυζυμώνουμε τα υλικά. Ναι στο καλό χτύπημα με το μίξερ της όποιας λιπαρής ουσίας χρησιμοποιούμε με τη ζάχαρη και τα αβγά, όχι στο ζύμωμα μέχρι τελικής πτώσεως. Το ιδανικό είναι το ανακάτεμα μ’ ένα κουτάλι ή με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη, που πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια. Και κάτι ακόμα: η ζύμη ωφελείται αρκετά, αν ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 1 ώρα πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας.
Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος