Οι πιο διάσημες έθνικ τηγανίτες από πατάτα

Άρτεμις Τζίτζη 18/01/2019

Δεν συνηθίζουμε στην Ελλάδα τις τηγανίτες από πατάτα, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και την αμερικάνικη κουζίνα, που έχει πληθώρα τέτοιων συνταγών. Τις περισσότερες από αυτές τις έχουμε ίσως συναντήσει στους μπουφέδες των ξενοδοχείων του εξωτερικού, αφού πέρα από comfort food για ένα πρόχειρο γεύμα ή δείπνο μαζί με μια σαλάτα, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαγητά του breakfast.

Εδώ, χρειάζεται μια διευκρίνιση για τις εβραϊκές latkes: είναι παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνεται στη γιορτή της Hannucka. Οι Σεφαραδίτες τις τηγανίζουν σε ελαιόλαδο, οι Ασκενάζι (από την Ανατολική Ευρώπη) τις τηγανίζουν σε  λίπος πουλερικών. Εμείς, σας προτείνουμε το ελαιόλαδο. Όσον αφορά το ελβετικό ρόστι, δεν είναι παρά ο απλός τρόπος των Ελβετών αγροτών να ξεκινούν τη δύσκολη ημέρα τους με ένα χορταστικό νόστιμο πιάτο (ενίοτε ένα τηγανητό αβγό προστίθεται επάνω στο ρόστι). Από τις ίδιες ανάγκες προέκυψε και και το αμερικάνικο Hash Brown, αλλά και τα γερμανικά Kartoffelpuffer.

Φθηνή και χορταστική η πατάτα, υπήρξε κατά καιρούς και μάλιστα τους δύσκολους καιρούς, βασικό τρόφιμο, ιδιαίτερα για τους αγροτικούς πληθυσμούς. Λίγο λίπος, έδινε νοστιμιά και ενέργεια. Εξ ου και η μακροημέρευση των εδεσμάτων και η δημοφιλία τους μέχρι και σήμερα.
Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen