Παραδοσιακές και εκσυγχρονισμένες συνταγές της Καβάλας

Άρτεμις Τζίτζη 31/05/2018

Εδώ και δύο χρόνια, η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας της Καβάλας και των προϊόντων της περιοχής, μπήκε δυνατά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής της πόλης, με στόχο να ενταχθούν στο μενού όσο το δυνατόν περισσότερων εστιατορίων της περιοχής. Ο γνωστός και βραβευμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης, με καταγωγή από την Καβάλα, υπήρξε σημαντικός αρωγός της προσπάθειας, συντάσσοντας ένα “εγχειρίδιο” με περισσότερες από 30 τοπικές συνταγές, ορισμένες από τις οποίες μετέτρεψε στο πνεύμα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτά καθ΄αυτά τα εδέσματα, οι μικρές ιστορίες-επεξηγήσεις που τις συνοδεύουν έχουν τη δική τους αξία ως πληροφορίες και επιτρέπουν μια ματιά στο πολιτιστικό παρασκήνιο, πίσω από τις ...μπουκιές και τις πιρουνιές.

Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης

Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης

Για παράδειγμα, εξηγώντας το παρατσούκλι των Καβαλιωτών “σαρδελάδες – κασελάδες” γράφει: “Μια πόλη παρ’ ολίγον νησί είναι η Καβάλα, αφού βρέχεται σχεδόν παντού από τη θάλασσα. Από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας, κάποτε. Οι κάτοικοί της είναι λάτρεις αυτού του πλούτου και ιδιαίτερα της σαρδέλας, προσιτή σε όλους και πολύ υγιεινή. Το παρατσούκλι τους «σαρδελάδες- κασελάδες» αποδίδει αυτή την αγάπη και λατρεία των κατοίκων”.
Για τη γαριδοσαλάτα, πάλι, λέει: “Η Καβάλα, λόγω των μεγαλοαστών καπνεμπόρων, εισήγαγε νέες διατροφικές συνήθειες και τις μπόλιασε με τις παλιές ή τις προσάρμοσε στις δικές της δυνατότητες, δίνοντάς τους ένα είδος εντοπιότητας. Συνέπεια τέτοιας επιρροής είναι και οι λεγόμενες “γαρίδες κοκτέιλ” (…) μια ξεχασμένη σαλάτα που κάποτε ήταν εμβληματική για την πόλη μας” .
Αλλού, πάλι, μιλάει για τα εβραϊκά εδέσματα της πόλης: “Οι Σεφαραδίτες της Καβάλας (...) έδωσαν στην πόλη και πήραν από αυτή, ενσωματώθηκαν και πάντρεψαν τις δικές τους γαστρονομικές συνήθειες με των υπολοίπων με έναν δικό τους, πολύ έξυπνο και όμορφο τρόπο, όπως στο “Αρνί με το σπανάκι”.

Εδώ, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό τμήμα από τις συνταγές που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο που συνέταξε ο Φωτιάδης για τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”, παραδοσιακές και σε πιο σύγχρονη απόδοση.

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen