Πέντε πιάτα για καλή τύχη τη νέα χρονιά

Άρτεμις Τζίτζη 30/12/2017

Τύχη, ευημερία, καλή ζωή! Ό, τι ζητάμε να μας φέρει ο καινούργιος χρόνος και ό,τι ελπίζουμε να πετύχουμε βάζοντας στο τραπέζι μας τα κατάλληλα τρόφιμα και τα κατάλληλα φαγητά. Με βάση τη μαγική αντίληψη πως το όμοιο ελκύει το όμοιο, το ρόδι με τα πολλά σποράκια του, το κρεμμύδι με τι πολλές στρώσεις από ντύματα γύρω από τον πυρήνα του, οι πίτες με τα πολλά τους φύλλα και γενικά όποιο τρόφιμο περιλαμβάνει κάτι σε “πολύ” παραπέμπει σε πλούτο και ευημερία και έχει θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ακόμα, το κόκκινο χρώμα: το χρώμα της ζωής (αίμα) και της ζωτικότητας: ρόδι, παντζάρια, κόκκινο λάχανο και τα φαγητά που έχουν το κόκκινο της ζωής.
Παρόμοια ιστορία, με ιστορικές καταβολές, το χοιρινό. Προφανώς, έρχεται από τα χοιροσφάγια αλλά έρχεται και από το ότι όλα τα μέρη του χοιρινού χρησιμοποιούνται για να έχεις να τρως (καλά) όλο το χρόνο. Να θυμηθούμε, πως το να έχεις φαγητό, δεν ήταν κάτι αυτονόητο μέχρι και πριν 80 περίπου χρόνια, ακόμα και στον επιλεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο.
Πέρα από τα τρόφιμα και τα φαγητά, που γνέφουν καταφατικά στην καλή τύχη, είναι κι εκείνα που αποτρέπουν την κακή τύχη: το σκόρδο κι ο απήγανος είναι τα πιο γνωστά, ενώ το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, λίγο πιο άγνωστα, “καθαρίζουν” τον χώρο από τις κακές ενέργειες (είμαστε ακόμα στο Δωδεκαήμερο και στην επικράτεια των Καλικάντζαρων)!  Εν πάση περιπτώσει, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως σε κάθε μεταβατική στιγμή, πέρα από τις προσδοκίες για το καλύτερο, καραδοκεί και η ανασφάλεια του χάους, όταν το παλιό με τα βάρη του είναι ακόμα εδώ και το καινούργιο δεν έχει ακόμα επιβάλλει την ελπιδοφόρα κυριαρχία του. Εδώ, αγαπημένοι αναγνώστες, ερχόμαστε εμείς με τα κατακόκκινα μπορτς και τα πλιγούρια με το ρόδι, τους αλμυρούς μπακλαβάδες μας με τα πολλά φύλλα και τα καλοροδισμένα χοιρινά μας, να διώξουμε τα παγανά και να φέρουμε την καλοτυχία και τον πλούτο στο σπίτι μας, για όλο τον καινούργιο Χρόνο που ξανοίγεται μπροστά μας. Από καρδιάς, Καλή Χρονιά!
Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen