Μια πατάτα αλλά ποια πατάτα;

Άρτεμις Τζίτζη 24/10/2019

Ένα οικονομικό υλικό που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους (για να είμαστε ακριβείς, με όλους τους τρόπους) και πηγαίνει με όλα τα τρόφιμα, εκτός ίσως από τα ζυμαρικά και το ρύζι, αφού όπως η πατάτα, περιέχουν και αυτά πολύ άμυλο. Υπάρχουν κάποιες χιλιάδες ποικιλίες πατάτας στον κόσμο, αλλά στις αγορές (του κόσμου) κυκλοφορούν γύρω στις 100, ενώ στην αγορά της Ελλάδας  κυκλοφορεί κυρίως η σπούντα, που κάνει για όλα ή έτσι την ξέρουμε, και δύο ΠΟΠ, οι πατάτες Νάξου και του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.  Οι άλλες είναι τοπικές ποικιλίες –της Μαντινείας, του Λασιθίου, της Βροντούς,  της Ρόδου (σε πολύ μικρή ποσότητα) από τις Λιβανάτες,  ίσως και κάποιες άλλες. Τι χαρακτηριστικά έχουν όλες αυτές  (δηλαδή περιεκτικότητα σε άμυλο και σε υγρασία, φρέσκες -συλλέγονται μέχρι τα μισά του Ιουνίου-, με κρεμ ή κίτρινη σάρκα, κατάλληλες για τηγάνι, φούρνο, κατσαρόλα, πουρέ, ατμό)  είναι ακόμα μια άγνωστη ιστορία στη χώρα μας.

Όλα αυτά τα σημαντικά, δεν θα τα λύσουμε εδώ –αν λύνονται δηλαδή. Απλώς, θα πούμε εν συντόμω ότι ο πουρές θα γίνει πολύ νόστιμος με πατάτες Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, που έχει πολύ άμυλο και οι τηγανητές πατάτες θα γίνει εξαιρετικός με πατάτες Τριπόλεως ή Νάξου, ακόμα και Νευροκοπίου, αλλά και εδώ δύσκολα θα πούμε ποιες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Νάξο ή στο Νευροκόπι είναι οι πιο κατάλληλες. Όπως και νάχει, εδώ προτείνουμε συνταγές που μπορούν να ταΐσουν πολύ κόσμο, δίνουν πρωταγωνιστική θέση στο γκρατέν και στο φούρνο και μπορούν να αποτελέσουν κύριο γεύμα με το τυρί, το βούτυρο, την κρέμα που περιέχουν (και λουκάνικο chorizo ή μπέικον κάποιες), δηλαδή  γερές πηγές πρωτεΐνης.
Για περισσότερες συνταγές με πατάτες, πληροφορίες και tips, ρίξτε μια ματιά εδώ, εδώ και εδώ.

Updated: 24/10/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 13/10/16




Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen