Τα καλύτερα κέικ με ελαιόλαδο

Άρτεμις Τζίτζη 28/11/2019

Δεν ανήκουν στην ελληνική ζαχαροπλαστική μας παράδοση τα κέικς, αλλά σίγουρα ανήκουν στην καθημερινότητά μας περισσότερα από 80 χρόνια. Πολύ εύκολα και αγαπητά, για όλες τις ώρες τις μέρας, αποκτούν ιδιαίτερο άρωμα και πιο υγιεινό χαρακτήρα, αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με ελαιόλαδο.

Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του κέικ με ελαιόλαδο, είναι το είδος του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποκλείουμε οπωσδήποτε όσα είναι πικάντικα και πικρά με αρώματα χορταριού ή βοτάνων και δεν μας περνάει από το μυαλό να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο αγουρέλαιο. Θα κυριαρχήσουν απόλυτα σε όλα τα άλλα αρώματα και θα ισοπεδώσουν τη γεύση. Επιλέγουμε ένα ελαιόλαδο με απαλά αρώματα φρούτων, γλυκό και απαλό που θα συνεργαστεί «δημοκρατικά» με τα άλλα υλικά. 
Μερικές συνταγές, βάζουν στη θέση του ελαιόλαδου άλλα σπορέλαια. Εμείς το αποφύγαμε. Θεωρούμε το σωστό, απαλό ελαιόλαδο απαράμιλλο. Αν, όμως, δεν μπορείτε να το αποδεχθείτε μόνο στη μαγειρική και σε καμία περίπτωση στα γλυκά, το μόνο που θα μπορούσαμε να προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά λαμβάνοντας υπ΄ όψη και τους παράγοντες υγείας, είναι το ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως. Θαυμάσιο υλικό από κάθε άποψη.

Τέλος, αν μπούμε γενικότερα στη λογική των πειραματισμών, ακόμα και το κλασικό λευκό σταρένιο αλεύρι μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα αλεύρια: σταρένιο ολικής αλέσεως, από ντίνκελ, αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (Triticum Dicoccum) και ακόμα από κινόα ή από αμύγδαλα, και άλλα, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Updated: 28/11/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 02/04/15

Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος