Γλυκά με πορτοκάλι

Ντίνα Γκρουμούτη 21/11/2019

Φρεσκάδα και άρωμα, άρωμα και φρεσκάδα. Αυτά θα χαρίσει το πορτοκάλι όπου κι αν προστεθεί και κυρίως στα γλυκά, μια που η ζάχαρη τα χρειάζεται πολύ. Εύκολο, καθημερινό, προσιτό κι όμως τόσο ξεχωριστό σε άρωμα. Το πορτοκάλι απογειώνει ένα κοινό κέικ (αυτό που φτιάχνετε με τη γνωστή σας συνταγή, αρκεί να αντικαταστήσετε το γάλα με φρέσκο χυμό και να προσθέσετε λίγο ξύσμα) ή μια απλή κρέμα ψυγείου. Ο χυμός του, σιγοβρασμένος λίγα λεπτά με την ανάλογη ζάχαρη, θα δώσει ένα αρωματικό σιρόπι για να "ποτίσετε" το γλυκό σας. Αν μέσα σ' αυτό το σιρόπι γλασάρετε φετάκια πορτοκαλιού, έχετε το τέλειο γαρνίρισμα για το κέικ, τη μους ή και το ρυζόγαλο. Και μην ξεχνάμε το πάθος του πορτοκαλιού για τη μαύρη σοκολάτα, που δίνει γλυκά με φινέτσα, ικανά να σταθούν σε οποιοδήποτε τραπέζι.

Το αιθέριο έλαιο βρίσκεται στην εξωτερική κίτρινη φλούδα, που την παίρνουμε κατά προτίμηση από ακέρωτα πορτοκάλια, και αν δεν βρούμε πλένουμε σχολαστικά το πορτοκάλι πριν τη χρήση. Την αφαιρούμε με κοφτερό μαχαιράκι προσεκτικά, παίρνοντας μόνο το κίτρινο μέρος, καθώς το λευκό πικρίζει (το ίδιο προσέχουμε και όταν την τρίβουμε στον τρίφτη). Ευκολότερα τρίβονται τα πολύ φρέσκα πορτοκάλια, που έχουν κρουστή φλούδα. Μη δοκιμάσετε ποτέ να αντικαταστήσετε τον φρέσκο χυμό μιας συνταγής με έτοιμο - ακόμα κι ο καλύτερος δεν θα δώσει το αναμενόμενο άρωμα στο γλυκό σας. Δοκιμάστε σήμερα κιόλας μια εύκολη, γλυκιά πορτοκαλένια γεύση από αυτές που προτείνουμε, θα μοσχομυρίσει το σπίτι και θα το χαρούν όλοι.

Updated: 21/11/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 13/11/14




Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος