Τα μάφιν αρέσουν σε όλους

Ντίνα Γκρουμούτη 24/11/2017

Τα μικρά κεκάκια που ονομάζουμε μάφιν αρέσουν σε όλους, ίσως εξαιτίας της χαριτωμένης εμφάνισής τους, που τα κάνει πιο λαχταριστά, σε σχέση με τις κοινές φέτες ενός κέικ. Η ονομασία muffin δεν είναι πρόσφατη. Προέρχεται από ένα είδος ατομικών ψωμιών που περιείχαν μαγιά και ήταν γνωστά στην Αγγλία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Άλλωστε, μάφιν φτιάχνουμε τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές γεύσεις (πολύ καλή ιδέα για πάρτι).
Υπάρχουν κάποια μυστικά για να γίνουν αφράτα, το σημαντικότερο από τα οποία αφορά το "δούλεμα" των υλικών. Τα υλικά των μάφιν ανακατεύονται για ελάχιστο χρόνο και πολύ "χονδρικά", έτσι που το μείγμα να μην προκύψει λείο, αλλά απλώς ανακατεμένο. Αν έχουν μείνει γρομπαλάκια αλευριού, ακόμα καλύτερα, ειδικά αν τα μάφιν μας περιέχουν ξερά φρούτα. Το μείγμα μας, λοιπόν, ουσιαστικά "διπλώνεται" με μια σπάτουλα ή κουτάλι. Υπάρχουν και εκείνοι που αποφεύγουν τις χάρτινες θηκούλες, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν τα κεκάκια να ψηθούν όμορφα στα πλάγια, στην περίπτωση αυτή, όμως, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα κολλήσουν ψεκάζοντας με λιπαρή ουσία τα φορμάκια. 
Τα μάφιν είναι ιδανικά για παιδιά, ακόμα και σαν "μάθημα ζαχαροπλαστικής", καθώς ετοιμάζονται πανεύκολα και διασκεδαστικά. Εξίσου ιδανικά είναι και για το απογευματινό τσάι, ενώ συνοδεύουν τέλεια τον καφέ, σαν γεύση και σαν παρουσία. Δοκιμάστε μερικές πανεύκολες συνταγές.
Συνταγές
Αρχείο προτάσεων
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος