Follow us

Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Χωρίς να το πολυσκεφτώ, στο τρίπτυχο που καθορίζει τους λόγους κατανάλωσης των τυριών με χαμηλά λιπαρά, έβαλα πρώτη την απόλαυση και πολύ σωστά. Κανένας δεν θα αμφισβητήσει ότι το φαγητό εκτός από βιολογική ανάγκη είναι πάνω απ’ όλα απόλαυση…

Τυρί με χαμηλά λιπαρά

…Σε ό, τι δε αφορά τα τυριά με χαμηλά λιπαρά υπάρχουν ορισμένοι, κυρίως οι αυστηροί της «καθαρότητας», οι οποίοι τα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο σημείο. Αμ’ έπος αμ΄ έργον λοιπόν. Ψάξαμε σε ένα μεγάλο supermarket, επιλέξαμε πέντε-έξι κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά και τα δοκιμάσαμε. Δεν έχει σημασία η ετικέτα, αυτό που ενδιέφερε ήταν το συμπέρασμα σε επίπεδο γεύσης, άρα και απόλαυσης. Το δια ταύτα λοιπόν έχει ως εξής:
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τυριά που δοκιμάστηκαν είχαν επαρκέστατο γευστικό βάθος με ικανοποιητική παλέτα γεύσεων. Απλά απουσίαζε σε ένα βαθμό η βουτυρώδης αίσθηση που χαρακτηρίζει με πιο έντονο τρόπο τα πλήρη τυριά. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι ένα καλό τυρί με χαμηλά λιπαρά «κάθεται» άνετα σε ένα πλατό τυριών και μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αν χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε σαγανάκι, μία πίτσα, ένα σάντουιτς ή ένα τοστ.

Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Παρ’ όλα αυτά, ο καταναλωτής που δεν έχει πρόβλημα υγείας ή δεν ενδιαφέρεται να χάσει βάρος, πιθανά θα προτιμήσει ένα πλήρες τυρί. Ας δούμε όμως τι κερδίζουν. Όσοι δεν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία και έχουν γνώση του γεγονότος ότι τα τυριά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να «στολίσουν» ένα πιάτο και να δώσουν γεύση. Κατ΄ αρχήν το τυρί είναι πηγή πρωτεΐνης απαραίτητης για τον οργανισμό. Επιπλέον, αν το τυρί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά η κατανάλωσή του ευνοεί αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος (λιγότερες θερμίδες) ή αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας (λιγότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη). Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η αφαίρεση των λιπαρών από ένα τυρί δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα του σε ασβέστιο, το οποίο επίσης είναι πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι πρέπει να ξέρουμε και τι να προσέχουμε.

Τα κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά (και όχι μόνο) παρασκευάζονται κυρίως από αγελαδινό γάλα, σπάνια από αιγοπρόβειο και συχνά από ανάμειξη με το αγελαδινό να κυριαρχεί. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους, το γάλα οδηγείται σε ειδικούς επεξεργαστές όπου αφαιρείται ένα μέρος του λίπους με ειδικά φίλτρα. Για την πλήρη αφαίρεση του, απαιτείται φυγοκεντρική διαδικασία.

Στα τυριά με χαμηλά λιπαρά, το ποσοστό περιεκτικότητας κυμαίνεται από 10% έως 20%.

Πριν αγοράσουμε θα πρέπει να διαβάζουμε την ετικέτα και να αναζητούμε την ένδειξη «περιεκτικότητα σε λιπαρά ανά 100gr».

Για τα υπέρβαρα άτομα ή τα άτομα με προβλήματα υγείας, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι ιδανική λύση. Δεν στερούν την απόλαυση και ταυτόχρονα δεν δημιουργούν πρόσθετο πρόβλημα.

Τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι μία έξυπνη λύση για τη μαγειρική. Το αποτέλεσμα είναι πιάτα πιο υγιεινά χωρίς γευστική έκπτωση.


Ρ.Τ.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.