Follow us

Το σερφιώτικο Τυρί του Λάκκου

Συναντάς ακόμα στη χώρα μας σπάνια προϊόντα, γνωστά σχεδόν μόνο στον τόπο τους. Στα πολύ μικρής παραγωγής, δυσεύρετα κυκλαδίτικα τυριά, θα κατατάξουμε και το “τυρί του λάκκου”, παραδοσιακό της Σερίφου…

Το σερφιώτικο Τυρί του Λάκκου

Η θρησκεία με τη φύση ενώνονται, σύμφωνα με μια μακριά παράδοση, στην παρασκευή αυτού του τυριού. Με ποιον τρόπο, θα μας πει ο κτηνοτρόφος παραγωγός του, Γιώργος Παρασκευόπουλος, από το Λιβάδι της Σερίφου, που υποστηρίζει, ότι υπάρχουν σχετικές αναφορές 750 χρόνια πριν…

«Το τυρί του λάκκου γίνεται μόνο με το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που βγαίνει κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, γιατί τότε είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά, άρα και πιο νόστιμο. Μετά την τυροκόμηση, μένει να στραγγίξει και την ημέρα της Αναλήψεως “λακκιάζεται”, μαζί με τα βότανά του, που εκείνη την εποχή βρίσκονται στην έξαρσή τους. Μπαίνει σε πήλινα ή πλαστικά δοχεία τροφίμων -παλαιότερα σε κόφες με λάσπη- μια στρώση βότανα και μια τυρί και θάβεται σε λάκκο στα 3.50 μέτρα βάθος, πάνω-κάτω. Εκεί βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, που θα το ωριμάσουν. Θα βγει την ημέρα του Σταυρού, τότε που “σταυρώνονται οι σπόροι”. Βλέπουμε αν έχει πιάσει μια λευκή μούχλα στην επιφάνεια και τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο. Όσο περισσότερο το αφήσεις στον λάκκο, τόσο πιο πολύ θα ωριμάσει…».

Δεν μπορεί να γίνει αλλού το ίδιο τυρί -ίδια γεύση, ίδια αρώματα-, όπως όλα τα τυροκομικά, και όχι μόνο, προϊόντα, γιατί είναι συνδεδεμένο με τη γη του, τη γεύση του γάλακτος, τα τοπικά βότανα, ακόμα και το χώμα -και αυτή είναι η αξία και η σπανιότητά του. Τα βασικά βότανα, που το αρωματίζουν είναι “τσιγκούρι, καραμπάσι, αστοιβή, αθάνατος”, θα μας πει ο τυροκόμος, διευκρινίζοντας ότι δεν τα λέει όλα…

Το σερφιώτικο Τυρί του Λάκκου

Το τυρί που δοκιμάσαμε είναι ένα ώριμο τυρί με σύνθετα αρώματα γάλακτος και βοτάνων, ιδιαίτερη γεύση και σκληρή υφή. Πλούσια, μεστή και δυνατή γεύση, που αποκαλύπτει την πρώτη ύλη του, στιβαρό, πικάντικο. Ιδανικό να συνοδεύσει αποστάγματα (τσίπουρο, ούζο) αλλά και ένα γλυκό κρασί.

Το διαθέτει στου Μιράν (Ευριπίδου 45 210 321 7187), αλλά δέχεται και απ’ ευθείας παραγγελίες για όλα τα τυροκομικά του. Γεώργιος Παρασκευόπουλος, Λιβάδι Σερίφου τηλ. 22810 51434, 694445093)

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.