Μας άρεσε το πλούσιο άρωμα πρόβειου γάλακτος με νότες φρεσκοκομμένου χόρτου, η υφή της με τις μεγάλες τρύπες, η υπόγλυκη γεύση της, εντονότερη στην αρχή, που παραπέμπει σε ελβετική γραβιέρα, αποκτώντας στη συνέχεια την πικάντικη χροιά και την γεμάτη γεύση μιας καλής ελληνικής γραβιέρας. Καλοφτιαγμένο, νόστιμο, και φίνο τυρί, που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε διάσημα κίτρινα τυριά και να ξεχωρίσει. Την παρασκευάζει η γαλακτοβιομηχανία Καράλη της Ηπείρου, μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές μονάδες της χώρας, που διατηρεί, όμως, παραδοσιακές γεύσεις. Ο Κωνσταντίνος Καράλης, βλάχικης καταγωγής, μεγάλωσε στο "μπατζαριό" που διατηρούσε ο πατέρας του από το 1947 στο Βαθύπεδο Ιωαννίνων. Ηδη από το 1982 άρχισε τις εξαγωγές (αρχικά στις Η.Π.Α. και Καναδά) που σήμερα απορροφούν μεγάλο τμήμα της παραγωγής. Η τυροκομική μονάδα είναι ιδιαίτερα γνωστή από τη ναυαρχίδα της, την κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π., από πρόβειο ηπειρώτικο γάλα. Τη βρήκαμε στο Nora's deli (Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι). Για άλλα σημεία πώλησης επικοινωνήστε με την εταιρεία.
Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου, 9ο χλμ Ε.Ο. Αρτας- Ιωαννίνων, τηλ. 26810 52393
Ν.Γ.