Follow us

Ossau Irraty: το τυρί-βεντέτα των Πυρηναίων

Πρόκειται για ένα κίτρινο τυρί, αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, από τα κοπάδια μιας περιοχής των γαλλικών Πυρηναίων, με πολύ πλούσια γεύση και εξαιρετική επίγευση…

Ossau Irraty: το τυρί-βεντέτα των Πυρηναίων

Στα γαλλικά Πυρηναία, στην περιοχή Βéarn και στη Χώρα των Βάσκων, πάνω από την κοιλάδα Ossau, υπάρχει μια απότομη κορυφή, που υψώνεται στα 2.884 μέτρα και το σχήμα της θυμίζει δόντι. Είναι το περίφημο pic du Midi d’ Ossau. Το δάσος του Iraty, πάλι, εκτείνεται σε 17.300 εκτάρια και είναι ένα δάσος άγριο και αμόλυντο. Τα δύο τοπωνύμια έδωσαν την ονομασία τους σε ένα περίφημο τυρί, το Ossau-iraty. Ένα τυρί, που έχει τις ρίζες του στις αρχαίες κτηνοτροφικές παραδόσεις της περιοχής, αλλά και που μέχρι σήμερα διατηρεί έναν πολύ γνήσιο τρόπο παρασκευής.
Πρόκειται για ένα κίτρινο σκληρό τυρί, αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, από τα κοπάδια της περιοχής, με πολύ πλούσια γεύση και εξαιρετική επίγευση. Ωριμάζει συνήθως για 12 ή και περισσότερους μήνες σε κάβες, υπό την επίβλεψη ειδικών affineurs, με συνεχή έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας, ώστε να αναπτύξει τα σύνθετα αρώματά του και τη μοναδική γεύση του.

Ossau Irraty: το τυρί-βεντέτα των Πυρηναίων

Οι ειδικοί, που επιβλέπουν την ωρίμανση αυτού του τυριού κάνουν πραγματικά πολύτιμη δουλειά, στην οποία οφείλεται και η σπάνια, πλούσια γεύση του τυριού: η κρούστα του τρίβεται συχνά, τα κεφάλια γυρίζονται, όλα επιβλέπονται σχεδόν καθημερινά, δεν υπάρχει καμμιά λεπτομέρεια στην τύχη. Το συγκεκριμένο του τυροκομείου Agour, από απαστερίωτο γάλα 12μηνης ωρίμανσης, θεωρείται από τα καλύτερα και η τιμή του βέβαια, είναι αρκετά υψηλή, στην ελληνική αγορά κυμαίνεται από 31€ και πάνω. Υπολογίστε, για ένα πλατό τυριών 200 γρ.. Aν θέλετε να το γευθείτε όπως στην πατρίδα του, θα το συνδυάσετε με μια μαρμελάδα από μαύρα κεράσια.
To Ossau Iraty έχει διακριθεί επενειλημμένα ως το καλύτερο τυρί του κόσμου στα αναγνωρισμένα World Cheese Awards.

Θα το βρείτε στο Provence deli (Θεοφάνους 12 Αμπελόκηποι), στο Nora’s deli (Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι), στο Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen (Πλατεία Κλαυθμώνος, κέντρο) και σε άλλα εκλεκτά deli.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.