Follow us

Η μοναδική σιτάκα Κάσου

Η σιτάκα είναι ένα ιδιαίτερο τυρί με πολύ μακρά παράδοση σε νησιά σαν την Κάσο και την Κάρπαθο. Είναι μαλακό, αλοιφώδες, με νόστιμη δυνατή γεύση που μαρτυράει το "ψήσιμό" της.

Η μοναδική σιτάκα Κάσου

Στην Κάσο την έφτιαχναν παραδοσιακά από πρόβειο γάλα (ή κατσικίσιο, ανάλογα με την εποχή) το οποίο αφηνόταν να ζυμωθεί και να ξινίσει ελαφρά, κατόπιν αλατιζόταν και έμπαινε σε μεγάλο καζάνι. Εκεί, ο τυροκόμος το ανακάτευε με ξύλινο ειδικό ραβδί επί 7-8 ώρες επάνω σε φωτιά από ξύλα, μέχρι να αφυδατωθεί και να μείνει μια κοκκώδης κρέμα. Ήθελε τέχνη για να μην παραψηθεί και να αποκτήσει σωστή υφή. Από 50 κιλά γάλα έβγαζες 10 κιλά σιτάκα… Στην εποχή μας τα πράγματα φυσικά απλοποιήθηκαν και η σιτάκα παράγεται με την ίδια πρώτη ύλη αλλά με μηχανικά μέσα. Στο τυροκομείο Κάσος, ο Ιωάννης Βοναπάρτης, κτηνοτρόφος ο ίδιος, έμαθε την τέχνη από την οικογένειά του και χρησιμοποιεί γάλα από τα δικά του πρόβατα και άλλων κτηνοτρόφων του νησιού. Το γάλα δεν "ζυμώνεται" όσο παλιά, γεγονός που κάνει τη σιτάκα να έχει πιο ήπια γεύση. Η σιτάκα τρώγεται και στο ψωμί, αλλά η πιο συνηθισμένη χρήση της είναι στις περίφημες μακαρούνες της Κάσου, που μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε με ένα κοντό ζυμαρικό, έστω και μη χειροποίητο: η σιτάκα αραιώνεται με λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και ανακατεύεται με αυτά. Εν τω μεταξύ έχουμε καραμελώσει στο τηγάνι αρκετά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες, σωτάροντάς τα με ελαιόλαδο, μέχρι να μελώσουν και να γίνουν διάφανα (αυτή είναι η "τσίκνωση"). Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το λάδι τους πάνω στα ζυμαρικά.
Τη σιτάκα του τυροκομείου Κάσος Ι. Βοναπάρτης βρήκαμε στου Μιράν, Ευριπίδου 45 τηλ. 210 3217187. Για άλλα σημεία πώλησης επικοινωνήστε με τον παραγωγό.
Τυροκομείο Κάσος, Αγία Μαρίνα Κάσου τηλ. 22450 41953

Ν.Γ.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.