Follow us

Φέτα 12μηνης ωρίμανσης Κωσταρέλου

Η νέα φέτα 12μηνης ωρίμανσης ήταν η αφορμή για μια βόλτα στο όμορφο deli του Τυροκομείου Κωσταρέλου στο Κολωνάκι, μια κομψή φωλιά καλών τυριών και άλλων εκλεκτών προϊόντων...

Φέτα 12μηνης ωρίμανσης Κωσταρέλου

Όταν ακούσαμε για τη φέτα 12μηνης ωρίμανσης, δεν αντισταθήκαμε στην επιθυμία να τη δοκιμάσουμε. Το ραντεβού με τον Κυριάκο Κωσταρέλο κανονίστηκε στο νεότερο από τα καταστήματά τους, στο Κολωνάκι.
Είναι ένας ζεστός χώρος, γεμάτος προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα, που λειτουργεί με τη λογική των παλιών μπακάλικων: εκτός από το να ψωνίσεις εκλεκτά προϊόντα, μπορείς να καθίσεις και σε ένα από τα λιγοστά τραπέζια του και να απολαύσεις κρύα ή ζεστά σάντουιτς και σαλάτες.

Η φέτα 12μηνης ωρίμανσης

Φέτα 12μηνης ωρίμανσης Κωσταρέλου
Ο Χρήστος Κωσταρέλος

Όπως θα έχετε σίγουρα ακούσει, η φέτα αποτελεί το εμβληματικό τυρί του τυροκομείου Κωσταρέλος. Μιλώντας για τη νέα φέτα, που ωριμάζει για 12μήνες σε βαρέλια οξιάς, ο Κυριάκος Κωσταρέλος, εγγονός του συνονόματου παππού, που το 1937 ξεκίνησε την παραγωγή τυριού και γιαουρτιού στο Μαρκόπουλο, μας είπε πως πρόκειται για μοναδικό στον κόσμο προϊόν. Παράγεται με την ίδια οικογενειακή συνταγή του παππού και χειροποίητη διαδικασία, που δίνει τη διαφορά στη γεύση. Είναι πιο μεστή, πιο γευστική και με μεγαλύτερη επίγευση, αφού η ωρίμανση τονίζει όλα τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά. Προέρχεται από επιλεγμένες παρτίδες φέτας, που φτιάχνονται με γάλα από ντόπιες φυλές αιγοπροβάτων της Νότιας Εύβοιας, που παράγουν λιγότερο αλλά πλουσιότερο σε γεύση γάλα. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι ελέγχονται όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος από το ζώο ως το τυρί και τη συσκευασία του. Ψυχή του τυροκομείου είναι ο Χρήστος Κωσταρέλος, ενώ στο τιμόνι σήμερα είναι και τα παιδιά του Νίκος και Κυριάκος.

Η συγκεκριμένη φέτα είναι ένα premium προϊόν περιορισμένης παραγωγής, το οποίο πωλείται σε καλαίσθητη συσκευασία 200-220 γραμ. αποκλειστικά στα καταστήματα του Τυροκομείου Κωσταρέλος, στα duty free των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε Λονδίνο και Παρίσι.

Άλλα προϊόντα του τυροκομείου

Αξίζει να αναφερθούν και μερικά ακόμη προϊόντα τους που αξίζει να βάλετε στο καθημερινό ή και το γιορτινό τραπέζι σας.

Φέτα, σκληρή, μέτρια ή μαλακή, που ωριμάζει από 4 ως 12 μήνες σε παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια οξιάς και φτιάχνεται με χειροποίητη πυτιά.
Το τσαλαφούτι, είναι ένα αλειφώδες δροσερό τυρί από κατσικίσιο γάλα με λίγα λιπαρά (12%) ό,τι πρέπει για σαλάτες, σάντουιτς ή για ντιπ μαζί με κριτσίνια.

Τσαλαφούτι

Το στραγγιστό γιαούρτι τους, που διαφέρει από τα υπόλοιπα, αφού στραγγίζεται παραδοσιακά σε πάνινες σακούλες και αποκτά πυκνή, κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση. Παράγεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα με πλήρη λιπαρά ή 2%.
Το τζατζίκι τους, με σπιτική συνταγή, το στραγγιστό γιαούρτι τους ως βάση, ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο.
Η τυροκαυτερή τους, που φτιάχνεται με βάση τη φέτα και το ανθότυρό τους, μαζί με φρέσκιες πιπεριές. Βουτυράτη και δροσερή, διατηρεί το άρωμα της πιπεριάς και είναι ευχάριστα πικάντικη.
Το ρυζόγαλό τους, μια πεντανόστιμη συνταγή της οικογένειας, με απαλή αρωματική κρέμα και διακριτική παρουσία του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ρυζόγαλο

Το αψάκι, ένα ιδιαίτερο σκληρό τυρί με άσπρο- κίτρινο χρώμα από αιγοπρόβειο γάλα. Αρκετά πικάντικο και αρωματικό, με έντονη επίγευση.
Το μελίπαστο με συνταγή από το Ρουσσοπούλι της Λήμνου. Πρόκειται για μικρά κεφαλάκια τυριού από αιγοπρόβειο γάλα με μέτρια προς σκληρή υφή. Ιδανικό για σαγανάκι.

Αυτά και ακόμη περισσότερα προϊόντα μπορούν να γίνουν και ένα πολύ ξεχωριστό και χρήσιμο δώρο αυτές τις γιορτές, αφού διαθέτουν κομψά κουτιά, στα οποία μπορεί να ενσωματωθεί και ψυγειάκι από φελιζόλ, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια και προϊόντα ψυγείου.

Δοκιμάσαμε στο αθηνόραμα Umami:

Φέτα 12μηνης ωρίμανσης: μας άρεσε πολύ για την πιπεράτη γεύση, την κρεμώδη υφή, την ισορροπημένη οξύτητα και την εξαιρετική επίγευση και διάρκεια. Βγάζει νότες ξηρού καρπού και θα την χαρακτηρίζαμε ένα πολύ καλό τυρί με ταυτότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Γιαούρτι στραγγιστό 2%: στη μύτη, βοτανικές νότες και τονισμένη αίσθηση γάλακτος. Ωραία παραδοσιακή υπόξινη γεύση με πάχος και νοστιμιά. Υπόξινη και η επίγευση, η οποία έχει διάρκεια.
Γραβιέρα κατσικίσια: στη μύτη, αρώματα γάλακτος και ξηρού καρπού. Στόμα πολύ πικάντικο, με τονισμένες αρμυρές νότες και καλή υφή, που παραπέμπει σε παλαίωση.
Κεφαλοτύρι 24μηνης ωρίμανσης: μαλακή υφή με ξηροκαρπάτες νότες και πλούσια γεύση. Πολύ καλή επίγευση με διάρκεια και τονισμένα αρώματα γάλακτος και ξηρού καρπού, που βγαίνουν και στο στόμα.

Μαεστύρι με θρούμπι: τονισμένα αρώματα από θρούμπι που υπερτερούν. Στόμα με σχετικά μαλακή υφή και κρεμώδη αίσθηση.
Μαεστύρι με πιπέρι: τυρί με τα ίδια χαρακτηριστικά του προηγούμενου, μόνο που αντί για θρούμπι περιέχει πιπέρι και κάνει το σύνολο πιο πικάντικο.
Τυροκαυτερή: ωραία, κρεμώδης υφή, πικάντικη γεύση χωρίς να υπερβάλλει στο κάψιμο. Η φέτα που περιέχει είναι διακριτή.

Περισσότερα στο www.kostarelos.gr
Κατάστημα Κολωνακίου: Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, τηλ. 210 7259000.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.