Follow us

Ελληνικά τυριά που δεν τρώμε κάθε μέρα

Αναζητήσαμε ιδιαίτερα τυριά μικρών τυροκομείων από κάθε άκρη της χώρας, που φανερώνουν τον πλούτο της τυροκομικής μας παράδοσης…

Ελληνικά τυριά που δεν τρώμε κάθε μέρα

Η τυροκομική μας παράδοση είναι μεγάλη -μεγαλύτερη απ' όσο οι περισσότεροι νομίζουν- κι αυτό οφείλεται όχι βέβαια στις μεγάλες τυροκομικές μονάδες, αλλά στους πολυάριθμους παραγωγούς που διατηρούν μικρά, οικογενειακά τυροκομεία τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, τα οποία συνήθως περνούν από γενιά σε γενιά. Αναζητήσαμε τυριά που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό, είτε γιατί η παραγωγή τους είναι πολύ περιορισμένη, είτε γιατί η διανομή τους γίνεται σε λίγα σημεία. Απευθυνθήκαμε σε τέσσερα παντοπωλεία, που φημίζονται για την "ψαγμένη" τυροκομική τους βιτρίνα, με γκάμα ιδιαίτερων ελληνικών τυριών, που δεν συναντάμε συχνά στην αγορά. Επιλέξαμε τα πιο ξεχωριστά –συχνά και σπάνια- τυριά τους, που στηρίζονται σε παραδοσιακές συνταγές. Οι γεύσεις είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιάσουν σ' ένα γιορτινό θεματικό πλατό, που φιλοδοξεί να ξεχωρίσει.

23 τυριά στο τραπέζι της δοκιμής

Ελληνικά τυριά που δεν τρώμε κάθε μέρα

Δοκιμάσαμε και παρουσιάζουμε: την ταυτότητα του παραγωγού, την περιγραφή του τυριού και την αξιολόγηση της ομάδας γευσιγνωσίας μας, που θα σας βοηθήσει στην επιλογή σας.

Παντοπωλείο "Μιράν"

Γραβιέρα Ίου ωρίμανσης (Νιώτικο – Μωραΐτης)

Σκληρό τυρί κυρίως από αγελαδινό γάλα του νησιού. Ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες πριν βγει στο εμπόριο.
Η τυροκομική μονάδα με την επωνυμία “Νιώτικο” του Γιώργου Μωραΐτη είναι μικρή, πρότυπη και με πολλές πανευρωπαϊκές διακρίσεις. Δημιουργήθηκε το 2007 από τον Δήμο Ιητών με συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης. (www.niotiko.gr)
Δοκιμή: ώριμα γαλακτικά αρώματα με νότες αρωματικών χόρτων. Στο στόμα πλούσιο, με γεύση που βγάζει ξηρό καρπό και ελαφριά όξινη αίσθηση. Καλό (τιμή κιλού: 16,90 ευρώ).

Κασέρι Ξάνθης (Χατζηιωαννίδης)

Π.Ο.Π. Κασέρι από 100% αιγοπρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων της περιοχής, ωριμασμένο επί 9 μήνες.
Το 1974 σε ηλικία 22 ετών, ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης ανέλαβε το τυροκομείο του πατέρα του, αναβαθμίζοντάς το σε μία πρότυπη και σύγχρονη μονάδα, που παράγει αποκλειστικά κασέρι. Ένα από τα μυστικά του είναι πως δεν στεγνώνει σε θαλάμους με αέρα για να μη χάνει μέρος των αρωμάτων του. (http://www.kaserixanthis.gr/)
Δοκιμή: Αρώματα με τονισμένες γαλακτικές και όξινες νότες. Στόμα μαλακό, ήπιο, με βαθιά γεύση ώριμου κασεριού. Καλό. (τιμή κιλού: 13,5 ευρώ)

Μακρυλίσιο Σαμοθράκης (Παπανικολάου)

Τύπος κασεριού της Σαμοθράκης που παίρνει το όνομά του από το χωριό Μακρυλιές και παράγεται όπως το κασκαβάλι.
Το τυροκομείο ανήκει στον οικονομολόγο Παναγιώτη Παπανικολάου, που αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το πέτρινο τυροκομείο του παππού του, που είναι και το μοναδικό στο κτηνοτροφικό αυτό νησί. Τα μυστικά της τυροκόμισης τα πήρε από Σαρακατσάνους στα Γιάννενα. Όλα τα τυριά που παράγει είναι από αιγοπρόβειο γάλα του νησιού και φτάνουν σε περιορισμένη ποσότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό που θεωρεί ο ίδιος ότι κάνει τα τυριά του να ξεχωρίζουν, είναι η εξαιρετικά πολυποίκιλη χλωρίδα της Σαμοθράκης που θρέφει τα ζώα, τα οποία επίσης πίνουν θαλασσινό νερό.
Τυροκομείο Σαμοθράκης, Μακρυλιές Σαμοθράκη, τηλ. 25510 95219, 6976899545.
Δοκιμή: τονισμένα γαλακτικά αρώματα, με ώριμες νότες ξηρών καρπών και βοτάνων. Στόμα μαλακό, ελαφρώς μαστιχωτό και ήπια πικάντικο, που θυμίζει καλό κασέρι. Τονισμένη επίγευση και διάρκεια. Καλό έως πολύ καλό. (τιμή κιλού: 21,00 ευρώ)

Ξηροτύρι Σαμοθράκης (Παπανικολάου)

Τύπος αιγοπρόβειου κεφαλοτυριού, παραδοσιακό τυρί του νησιού, ωρίμανσης 2 ετών.
Δοκιμή: πικάντικα, πιπεράτα αρώματα, που παραπέμπουν σε ξερά αρωματικά. Στόμα με σκληρή υφή, έντονο και νόστιμο, με βαθιά γεύση και καβουρδισμένες νότες ξηρών καρπών. Υπάρχει στην επίγευση και μια υπόνοια μπλε τυριού. Πολύ καλό. (τιμή κιλού: 21,00 ευρώ)

Γραβιέρα βραστή Τήνου με κόκκους πιπεριού (Σαν Λορέντζο)

Γραβιέρα παραδοσιακή, από αγελαδινό γάλα.
Το τυροκομείο Σαν Λορέντζο της Τήνου λειτουργεί μόλις ένα χρόνο. Δημιουργός του ο Γιάννης Αρμάος, που έφυγε από την Αθήνα για να ασχοληθεί με μια πρότυπη μονάδα παραδοσιακών προϊόντων στον τόπο καταγωγής του. Η μονάδα είναι μικρή, απασχολεί μόλις 3 άτομα αλλά έχει καταλήξει να παράγει ήδη δέκα διαφορετικά προϊόντα.
Δοκιμή: αρώματα γάλακτος χαμηλής έντασης με πιπεράτες νότες. Στόμα μαλακό, με έντονα πιπεράτα στοιχεία. Επίγευση ξηροκαρπάτη, που παραπέμπει σε καρύδι. (τιμή κιλού: 21,20 ευρώ)

Παρχαροτύρ ποντιακό καπνιστό (Ραγιάν)

Τυρί από φρέσκο, αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο γάλα και πυτιά από μοσχαράκι γάλακτος. Καπνίζεται με αρωματικά βότανα και ωριμάζει για τουλάχιστον 1 χρόνο. Παρχάρια στην ποντική διάλεκτο είναι τα ψηλά βουνά. Το Ραγιάν είναι μια επιχείρηση, που στοχεύει στη διατήρηση του θησαυρού των ποντιακών συνταγών ζωντανού ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. (www.ragian.gr)
Δοκιμή: έντονα καπνιστά αρώματα που υπερτερούν των άλλων. Στόμα επίσης με έντονες νότες καπνού και τονισμένη αλμύρα. Τυρί με ιδιαίτερη, χαρακτηριστική, αλλά μονοδιάστατη γεύση. Ενδιαφέρον. (τιμή κιλού: 15,00 ευρώ)

"Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής", παντοπωλείο

Κασέρι ΠΟΠ Βελεστίνου (Φλέγγα)

Παράγεται από 100% ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Το τυροκομείο Φλέγγα της οικογένειας Λαΐτσου έχει μακρόχρονη παράδοση στην παρασκευή υψηλής ποιότητας τυριών και πρόσφατα τελειοποίησε τις εγκαταστάσεις του στο Βελεστίνο. Παράγει παραδοσιακά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Τυροκομείο Φλέγγα, 1ο χλμ. Βελεστίνο Βόλου, Βελεστίνο, τηλ. 2425022788, www.feta-felgga.gr
Δοκιμή: τυπικά αρώματα κασεριού, με γαλακτικές και ξηροκαρπάτες νότες. Στόμα κοκκώδες, με μειωμένη υγρασία, με ήπια, ιδιαίτερη γεύση και καλή επίγευση. Καλό. (τιμή κιλού: 20,00€)

Ανθότυρος ξερός Νάξου (Μπαμπούνης)

Ένα ιδιαίτερο τυρί, αφού η γεύση του δεν θυμίζει τον κλασικό ξηρό ανθότυρο, ενώ και η τυροκόμησή του είναι περιορισμένη και δεν γίνεται όλο το χρόνο. Παρασκευάζεται με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος σε τυρόγαλα από κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Το οικογενειακό τυροκομείο βρίσκεται τα τελευταία 70 χρόνια στην Αγιασό και διαρκώς αναπτύσσεται, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού. Το γάλα προέρχεται από το δικό τους κοπάδι και η συνταγή που ακολουθούν είναι "κληρονομιά" που μεταφέρθηκε μέχρι σήμερα από πατέρα σε γιο, επί τρεις γενιές. Τα προϊόντα τους βρίσκονται σε λίγα σημεία της χώρας.
Τυροκομείο Μπαμπούνη, Αγιασός Νάξου, τηλ. 6944182019
Δοκιμή: Έντονα ζωικά αρώματα. Ωραία, πυκνή υφή, τονισμένη αλμύρα και ιδιαίτερη γεύση με πικάντικο τελείωμα, που έχει διάρκεια. Καλό. (τιμή κιλού: 17,80)

Μανούρα γυλωμένη Σίφνου (Φρατζέσκαρος)

Η μανούρα είναι παραδοσιακό τυρί του νησιού με έντονη γεύση, από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Για τη γυλωμένη μανούρα, το τυρί βουτιέται σε κρασί για 2-4 ημέρες και μετά στη γύλη (οινολάσπη), που του δίνει χαρακτηριστικά αρώματα και χρώμα.
Ο Νίκος Φραζέσκαρος είναι μάγειρας και ιδιοκτήτης της ταβέρνας "Τσικάλι", στο Βαθύ. Θέλοντας να έχει αγνά υλικά για την ταβέρνα του, δημιούργησε μια φάρμα στις κατάφυτες με θυμάρι, σχοίνα και ελιές πλαγιές της περιοχής. Παράγει και διαθέτει στην ταβέρνα του τυριά αλλά και κρέας χοιρινών, εριφίων και κουνελιών.
«Τσικάλι», τηλ. 22840-71177
Δοκιμή: τονισμένα αρώματα γάλακτος, πολύ πικάντικο και δυνατό στόμα, με όξινες και φρουτώδεις νότες. Έντονη επίγευση με διάρκεια. Ιδιαίτερο τυρί, με την εξωτερική φλούδα να κρατά την αίσθηση της οινολάσπης. Πολύ καλό (τιμή κιλού: 21,65)

Τυρί της μπουρνιάς (Τυροκομείο Κρεβασάρα- Ασούτης)

Έτσι ονομάζουν την ανδριώτικη κοπανιστή, ένα κίτρινο μαλακό τυρί με δυνατή γεύση, πιο πυκνό και όχι τόσο αλειφώδες όσο η μυκονιάτικη. Το όνομα προέρχεται από τη μπουρνιά, το δοχείο όπου συμπιέζεται το αλεσμένο βολάκι (που αρχικά ήταν πήλινο), ώστε να αφαιρεθεί εντελώς ο αέρας και μένει έτσι για δυο περίπου μήνες. Το τυροκομείο Κρεβασάρα του Νίκου Ασούτη δημιουργήθηκε όταν εκείνος αποφάσισε να ασχοληθεί με την τυροκομία σπουδάζοντας το αντικείμενο, ώστε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας, στις Χιώνες Κορθίου. Ο Νίκος Ασούτης βάζει την τεχνογνωσία και το ταλέντο του, ο πατέρας την εμπειρία και ο αδερφός του Περικλής το γάλα των αγελάδων του.
Τυροκομικά Άνδρου Κρεβασάρα, Αγία Μαρίνα, Κόρθι Άνδρου, τηλ 2282770046
Δοκιμή: Στόμα πικάντικο, έντονο αλλά με μέτρο και αρκετά όξινο και αλμυρό. Ιδιότυπη γεύση, με νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Ενδιαφέρον και ιδιαίτερο. Καλό (τιμή συσκευασίας 250γρ. 6,85 €).

"Παραδοσιακό Μπακάλικο", παντοπωλείο

Κεφαλοτύρι Ίου (Νιώτικο - Μωραΐτης)

Σκληρό κίτρινο τυρί από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα του νησιού που παράγεται με χιλιόχρονη συνταγή, όπως εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου.
Δοκιμή: Ευχάριστα αρώματα γάλακτος. Ήπια γεύση κεφαλοτυριού, μέτρια υφή, ισορροπημένη αλμύρα και βουτυράτη επίγευση. Καλό (τιμή κιλού 14,90)

Γραβιέρα Κρήτης παλαιωμένη (Μενιουδάκης)

Από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Διατίθεται στο εμπόριο μετά από 3-6 μήνες, ωστόσο στο Παραδοσιακό Μπακάλικο συνεχίζουν την ωρίμανσή της και η συγκεκριμένη που δοκιμάσαμε είναι 16 μηνών. Το μικρό, οικογενειακό τυροκομείο βρίσκεται στο χωριό Κάτω Βαλσαμόνερο Ρεθύμνου και είναι στα χέρια της δεύτερης γενιάς
(τηλ.: 28310-31169).
Δοκιμή: τυπικά αρώματα κρητικής γραβιέρας, με γάλα και νότες γρασιδιού, αλλά και με ελαφρές νότες καπνού. Στόμα ξηροκαρπάτο, με στοιχεία που παραπέμπουν ελαφρά σε παρμεζάνα, με τονισμένα όξινα και αλμυρά στοιχεία. Καλό (τιμή κιλού: 12,90).

Γραβιέρα Κρήτης παλαιωμένη (Βογιατζηδάκης)

Παράγεται από τουλάχιστον 80% πρόβειο γάλα και το υπόλοιπο κατσικίσιο. Φεύγει από τον παραγωγό μετά από 6 μήνες ωρίμανσης, ωστόσο και εδώ το Παραδοσιακό Μπακάλικο συνέχισε την ωρίμανση, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη να είναι 20 μηνών. Το τυροκομείο του Νίκου Βογιατζηδάκη βρίσκεται από το 1955 στα Ρούστικα Ρεθύμνου και παράγει μόνο παραδοσιακά τυριά σε μικρή κλίμακα. (τηλ. επικοινωνίας: 6973421001)
Δοκιμή: ωραία, πιπεράτα αρώματα, πικάντικη και ξηροκαρπάτη αίσθηση. Σκληρή και μεστή υφή, με ισορροπημένη αλμύρα και υπόξινη επίγευση με διάρκεια . Πολύ καλό (τιμή κιλού: 12,90).

Ξύγαλο Σητείας Κρήτης (Κουβαράκης)

Λευκό, αλειφώδες τυρί από κατσικίσιο, αιγοπρόβειο και πρόβειο γάλα. Παράγεται μόνο στη Σητεία και είναι Π.Ο.Π.. Η οικογενειακή επιχείρηση του Ιωάννη Κουβαράκη είναι στα χέρια της δεύτερης γενιάς και χρησιμοποιεί καθημερινά γάλα από το νομό Λασιθίου και κυρίως από τη Ζάκρο. Συνδυάζει το σεβασμό στην οικογενειακή παράδοση και στον πελάτη με τη χρήση της τεχνολογίας. (Π. Κουβαράκης & ΣΙΑ Ο.Ε., Παπαναστασίου 22, Σητεία, τηλ. 28430-28830, www.kouvarakis.gr)
Δοκιμή: Κλασικό ξύγαλο, μαλακό φρέσκο τυρί με τη γνωστή υπόξινη διάσταση. Ενδιαφέρον (τιμή κιλού: 9,90)

Παντοπωλείο "Αλεξανδρής"

Τυρί λαδιού Κεφαλλονιάς (Πανταζάτος)

Το τυροκομείο του Πανταζάτου στο χωριό Πάστρα είναι κρυμμένο μέσα σε ένα μικρό μαγαζί με τυροκομικά-γαλακτοκομικά με την ταμπέλα «Η Στάνη». Πρόκειται για ένα κτίριο με τριώροφη κατακόρυφη διάταξη, στο οποίο μεταφέρθηκαν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας από την Ιταλία. Το γάλα που χρησιμοποιεί καθημερινά προέρχεται από τους τσοπάνους του νησιού.
«Η Στάνη», Πάστρα Κεφαλονιάς, τηλ. 26710 81380.
Δοκιμή: μέτριας σκληρότητας, ήπια πικάντικο τυρί με υπόξινες νότες. Το ελαιόλαδο έχει προσθέσει μια μεστή αίσθηση. Καλό.
( τιμή κιλού: 12,98)

Γίδινη γραβιέρα Κρήτης (Τζουρμπάκης)

Τα τυροκομικά Τζουρμπάκη αντιπροσωπεύουν τη γνήσια κρητική παράδοση από το 1978, κατακτώντας όχι μόνο την τοπική αγορά αλλά και την πανελλήνια. Η παραδοσιακά προβατοτροφική και γιδοτροφική περιοχή στις Καρίνες Ρεθύμνου συντελεί καθοριστικά στην παραγωγή εξαιρετικού πρόβειου και γίδινου γάλακτος.
(τηλ. επικοινωνίας: 2832020013, 6978115253.)
Δοκιμή: Ωραία αρώματα γάλακτος και ξηρών καρπών. Στόμα πλούσιο, με ισορροπημένη αλμύρα και αίσθηση βουτύρου, με ευχάριστη, ελαφρώς κοκκώδη υφή. Ωραία επίγευση, με νότες καρυδιού. Πολύ καλό. (τιμή κιλού: 14,98)

Γραβιέρα Νάξου 5 ετών (Κουφόπουλος)

Από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου και με μπούκοβο στο εξωτερικό του περίβλημα.
Ο τυροκόμος Εμμανουήλ Κουφόπουλος ίδρυσε το 1990 το νέο τυροκομείο του στον Άγιο Ισίδωρο Γαλανάδου, όπου παράγει όλα τα παραδοσιακά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού. Πρώτη ύλη του το εκλεκτής ποιότητας αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα της Νάξου. (http://www.tyrokomia-naxou.gr/)
Δοκιμή: Αρκετά μαστιχωτή υφή και μάλλον μαλακό για τυρί πενταετίας. Πλούσιο στόμα, ιδιαίτερο, με ώριμες νύξεις και τονισμένες πιπεράτες νότες μπούκοβου. Καλό. (τιμή κιλού: 19,78)

Ζηρειοτύρι με πιπέρι (Λέγγας)

Σκληρό, παραδοσιακό τυρί που παράγεται μόνο από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες. Παράγεται από τη Στυμφαλία, μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση από το 1936. (http://www.stymfalia-sa.gr/)
Δοκιμή: Διακριτικά αρώματα με γαλακτικές νότες. Στο στόμα σκληρή υφή, ήπια, όχι ιδιαίτερα αλμυρή γεύση και πιπεράτη αίσθηση. Καλό. (τιμή κιλού: 13,98)

Κατσικάκι Μαστέλο Χίου (Τουμάζος)

Λευκό, μαλακό τυρί, χωρίς επιδερμίδα, με συμπαγή μάζα και ελαστική υφή. Φτιάχνεται από παστεριωμένο πλήρες κατσικίσιο γάλα από ευκίνητα μικρόσωμα θηλαστικά των χιώτικων βουνών. Τρώγεται καλύτερα ψημένο. Μαστέλο δεν είναι ένα είδος χιώτικου τυριού όπως πολλοί νομίζουν αλλά η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Κ. Τουμάζο στη Χίο. Ο κλασικός τύπος του είναι ο αγελαδινός.(www.mastelo.gr)
Δοκιμή: νότες ξηρών καρπών και γρασιδιού με γαλακτικό υπόβαθρο. Στόμα με λαστιχωτή υφή, ισορροπημένη αλμύρα και αρκετά πλούσια γεύση, με καλή επίγευση. Καλό.( τιμή κιλού: 13,90)

Βολάκι Άνδρου (Τυροκομείο Κρεβασάρα - Ασούτης)

Λευκό, μαλακό παραδοσιακό ανδριώτικο τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα. Το σύγχρονο τυροκομείο του Νίκου Ασούτη στο Κόρθι στηρίζεται σε μια μακρυά οικογενειακή παράδοση. Παρασκευάζει από ντόπιο αγελαδινό γάλα όλα τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, αλλά και ωραίες γραβιέρες.
Δοκιμή: ελαφρώς κρεμώδης, πολύ πυκνή υφή με υπόξινες νότες και βουτυράτη γεύση. Καλό. (τιμή κιλού: 13,98)

Ξινότυρο Μυκόνου (Τυροκομείο Μυκόνου)

Λευκό παραδοσιακό τυρί από αγελαδινό γάλα. Το τυροκομείο προέρχεται από κτηνοτρόφους του νησιού, οι οποίοι χρησιμοποιούν το γάλα από τη φάρμα τους. Πρόκειται για πρότυπη τυροκομική μονάδα στην Άνω Μερά Μυκόνου.
(http://www.tyrokomiomykonou.gr/)
Δοκιμή: φρέσκο μαλακό τυρί, με υπόξινες νότες γιαουρτιού και με μια πιπεράτη διάσταση που παραπέμπει μακρινά στην κοπανιστή. Πλούσια υφή και ωραία επίγευση. Πολύ καλό. (τιμή κιλού: 21,98)

Καστελάνο Τήνου (Τηνίων Γεύσεις)

Μαστιχωτό, λευκό τυρί από φρέσκο αγελαδινό γάλα. Παράγεται από το “San Lorenzo-Τηνίων Γεύσεις” του Γιάννη Αρμάου, μια παραδοσιακή αλλά και καινοτόμο μονάδα τυποποίησης τυροκομικών προϊόντων, που έχει στόχο την ανάδειξη των τηνιακών τυροκομικών προϊόντων. (Τηνίων Γεύσεις, Κέχρος, Τήνος, τηλ. 22830 41549)
Δοκιμή: Ήπια υπόξινα, γαλακτικά αρώματα και σχεδόν ουδέτερο στόμα, με υποβαθμισμένη αλμύρα. Χωρίς ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και με ελαφρώς υπόξινη επίγευση. Ενδιαφέρον. (τιμή κιλού: 13,98)

Σκοτύρι Ίου (Δημ. Χάρος)

Μαλακό, λευκό τυρί, από αιγοπρόβειο γάλα, αρωματισμένο με άγριο θρούμπι και λευκό πιπέρι. Παράγεται από το παραδοσιακό τυροκομείο «Διασέλι», στην Ίο, του Δημήτρη Χάρου (τηλ. 6941609387, 6972808503).
Δοκιμή: Αλοιφώδες, ήπια πικάντικο με πιπεράτη γεύση και μαλακή υφή. Έντονα αρώματα βοτάνων. Καλό. (τιμή κιλού: 17,98)

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων:

Αλεξανδρής: Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9918730
Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ. 210 3217187, Τσαμαδού 2 & Γούναρη, τηλ. Πειραιάς, 210 4121766, www.miran.gr
Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1, Αθήνα, τηλ. 210 3628738, www.atenco.org
Παραδοσιακό Μπακάλικο: Πρόκλου 31, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7560055, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500, http://paradosiakompakaliko.blogspot.gr/

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.