Follow us

Αρσενικό, η τυροκομική παράδοση της Νάξου

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την εποχή που ο παππούς Γιώργης, από το Φιλώτι της Νάξου, έπηζε

Αρσενικό, η τυροκομική παράδοση της Νάξου

Συναντήσαμε τον Μανώλη Μπαμπούνη, αρχιτέκτονα, εκπρόσωπο της γενιάς, που σήμερα τρέχει το ομώνυμο τυροκομείο μαζί με τον αδελφό του Γιώργη και μας μίλησε για τα προϊόντα, αλλά και τη διαδικασία με πολύ θερμά λόγια. «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα της πρώτης ύλης και αυτό προϋποθέτει να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το γάλα από τα δικά μας ζώα. Ζώα, που ζουν ελεύθερα και τρέφονται αποκλειστικά από τη χλωρίδα της Νάξου.» Επίσης, μας σημειώνει, ότι όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθούν την ίδια συνταγή, με μόνη διαφοροποίηση την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής, που βοηθούν σημαντικά στη διασφάλιση της ποιότητας. Το τυροκομείο ακολουθεί όλες τις δικλείδες ασφαλείας, ενώ είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αρσενικό, η τυροκομική παράδοση της Νάξου
O Μανώλης Μπαμπούνης στο Φεστιβάλ "Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις"

Για την παρασκευή του αρσενικού, χρησιμοποιείται αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα σε αναλογία 70-30%. Αφού περάσει το πρώτο στάδιο παρασκευής, το τυρόπηγμα ή η μανούρα όπως λέγεται , αφού αλατιστεί, αλείφεται προσεκτικά, όπως ακριβώς γινόταν και στο παρελθόν, με ελαιόλαδο της οικογένειας, και το τοποθετούν για ωρίμανση. Ανά τρεις ημέρες αλλάζουν θέση στο τυρί και συνεχίζουν να το αλείφουν με ελαιόλαδο. Σε διάστημα 4 μηνών, το τυρί είναι έτοιμο , η αποκάλυψη όμως είναι όταν περάσει τους 9 μήνες, οπότε, παλαιωμένο πια αποκτά βαθιά γεύση και χαρακτηριστικά αρώματα, και θα το χαρείτε είτε σκετο ή σε σαλάτες, είτε σε ζυμαρικά, είτε σαγανάκι. Θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα της Αθήνας, με μία μοντέρνας αισθητικής ετικέτα.

Το τυροκομείο Μπαμπούνη, παράγει εκτός από το φημισμένο αρσενικό Νάξου, και πολλά άλλα τοπικά τυριά, όπως ανθότυρο ξερό, μυζήθρα γλυκιά, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξινότυρο και κωμό.

Τυροκομείο Μπαμπούνης, Αγιασός Νάξος

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Τυρί

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.