Κασέρι με μαύρο σκόρδο από τον Βόλο

Ένα τυρί που πετυχαίνει το ταίριασμα του παραδοσιακού με το νέο

Ντίνα Γκρουμούτη 07/01/2019

Ένα τυροκομείο με ιστορία από το 1970 πρωτοπορεί, χωρίς να προδίδει την παράδοση. Το κασέρι Καρακάνα με το μαύρο σκόρδο της Downvillage έχει ήδη κατακτήσει τους καταναλωτές…

Πρόκειται για παραδοσιακό κασέρι, από αιγοπρόβειο γάλα, που παρασκευάζει με την ίδια συνταγή εδώ και τρεις γενιές το τυροκομείο Καρακάνας, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Στο συγκεκριμένο τυρί, προστίθεται το περίφημο μαύρο σκόρδο της βιολογικής φάρμας @downvillage του Παναγιώτη Γανωτή, στο Κατηχώρι Πηλίου, και το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, βουτυράτο κασέρι με διακριτικές νύξεις από την ιδιαίτερη, βαθιά και γλυκιά γεύση του μαύρου σκόρδου.  Πρωτότυπο, χωρίς να “φωνάζει”. Και τι ακριβώς είναι το μαύρο σκόρδο; Αντιγράφουμε, από παλαιότερο άρθρο του αθηνοραμαumami.gr:

“Το μαύρο σκόρδο προκύπτει από το λευκό, όταν αυτό ωριμάζει κάτω από ορισμένες συνθήκες. Συγκεκριμένα, στη φάρμα Downvillage το μαύρο σκόρδο φτιάχνεται από βιολογικό λευκό σκόρδο, το οποίο εκτίθεται μέσα σε αυτοματοποιημένους θαλάμους σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και υγρασίες, για 40 ημέρες. Στη συνέχεια, αφήνεται να ωριμάσει και να ισορροπήσει στο κελάρι για 10-15 ημέρες, πριν καθαριστεί και υποστεί επεξεργασία. Κατά τη διαδικασία παραγωγής δεν χρησιμοποιούν κανενός είδους πρόσθετο στοιχείο ή συντηρητικό, επομένως το μαύρο σκόρδο είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν. Εκτός από το χρώμα, το μαύρο σκόρδο διαφέρει και σε υφή αλλά και -το κυριότερο- στη γεύση. Με τη διαδικασία ωρίμανσης, μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με χαμηλή οξύτητα, ενώ διατηρεί ένα ελαφρύ άρωμα σκόρδου…”. Το υπόλοιπο κείμενο εδώ.


Ο Παναγιώτης Καρακάνας, της τρίτης γενιάς του τυροκομείου, αγαπάει τους πειραματισμούς και έχει προχωρήσει και σε άλλα νέα προϊόντα, όπως το πρώτο κασέρι με βιομηχανική κάνναβη, που περιέχει καρπό και ανθό του φυτού, κατά συνέπεια παίρνει όλη τη γεύση.

“Επιλέξαμε το κασέρι γιατί είναι ένα τυρί που ζυμώνεται σε υψηλή θερμοκρασία, στους 85ο, έτσι ώστε επιτρέπει στο μαύρο σκόρδο να εκχυλιστεί και να απλώσει τα αρώματά του στο τυρί”, μας λέει ο ίδιος. “Πρόκειται για τυρί σχετικά μικρής παραγωγής, με γάλα από τοπικούς παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε τρεις δεκαετίες”. Συνεργάτης στη δημιουργία του, ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης.

Το μαυροσκορδάτο κασέρι έχει βραβευτεί επανειλημμένα: 2017 & 2018 από 2 Χρυσά Αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό iTQi (International Taste & Quality Insitute) στις Βρυξέλλες και Αργυρό Βραβείο στην Dairy Expo 2018.

Το “μαυροσκορδάτο κασέρι” Καρακάνα θα το βρείτε στο Αφοί Βασιλόπουλοι delicatessen (Πλ. Κλαυθμώνος, κέντρο), στου Λεβόν Τσερτσιάν (λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου 80 Πειραιάς 21 0452 2015) και σε ορισμένα υποκαταστήματα Μασούτη.

Τυροκομείο Καρακάνας, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, τηλ. 24250 41232.
Γράψε την άποψή σου
Τυρί

Ελληνικά τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Ξένα τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Πρώτη ύλη βάσης

Υφή

Αναζήτηση Τυριού

Αναζητήστε τυρία από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος