Τυρί γαλένι έχετε δοκιμάσει;

Ένα ελληνικό κρεμώδες τυρί με πολλές εφαρμογές

Εύη Σκλατινιώτη 06/11/2018

Λίγοι γνωρίζουν αυτό το κρητικό τυρί, καθώς είναι ένα προϊόν που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια από μια νεοσύστατη, οικογενειακή επιχείρηση.

Μου έδωσε πρόσφατα μια φίλη με καταγωγή από την Κρήτη να δοκιμάσω γαλένι, ένα κρητικό κρεμώδες τυρί με πολύ ωραία υφή και σχετικά ήπια γεύση, όχι έντονα αλμυρή και όξινη, όπως έχουμε συνηθίσει με τα ελληνικά κρεμώδη τυριά τύπου κατίκι ή τσαλαφούτι. Mου άρεσε, γιατί μπορεί να καταναλωθεί εύκολα με πολλούς τρόπους, εκτός από ένα ωραίο άλειμμα για το ψωμί ή τη φρυγανιά μας. Το φαντάστηκα ως δροσερό ντιπ για λαχανικά σε μπαστουνάκια ή κριτσίνια, σαν βασικό συστατικό σε σάντουιτς, ακόμη και σε έναν ντάκο με ντοματίνια, αλλά και σε γλυκά όπως το cheesecake ή φαγητά π.χ. σε μια συνταγή αντί για κρέμα γάλακτος. 

Ρώτησα από πού το προμηθεύτηκε και μου ανέφερε την «Αρετούσα» στο Πολύγωνο, που ειδικεύεται στα κρητικά προϊόντα. Παραγωγοί είναι οι Αφοί Ζερβού ΟΕ, νεοσύστατη επιχείρηση από μια οικογένεια με μακρά γαλακτοκομική παράδοση. Πώς προέκυψε το γαλένι; Όπως πολλά πράγματα, κατά τύχη. Όταν κάποια φορά, κατά τη διάρκεια παραγωγής τυριού, έγιναν κάποια "λάθη" στη διαδικασία, προέκυψε τυχαία ένα κρεμώδες προϊόν με πυκνή, βελούδινη υφή, έντονα αρώματα και ισορροπημένη επίγευση.

Έτσι, το προϊόν αυτό απέκτησε τη δική του, ξεχωριστή τυροκόμηση, συσκευάστηκε και ταξίδεψε και εκτός του νησιού. Το όνομα στο νέο προϊόν δόθηκε από την εκκλησία "Γαλενιανή" που βρίσκεται δίπλα στο τυροκομείο κι ο τοπικός θρύλος τη θέλει να κατασκευάστηκε από γάλα. Οι εγκαταστάσεις, στην ευρύτερη περιοχή Ρουκάνι Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης, είναι τελευταίας τεχνολογίας και η εταιρεία πιστοποιημένη με ISO 9001, ISO 22000 (HACCP), ενώ διαθέτει και πιστοποίηση από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το προϊόν το βρίσκουμε χύμα με το κιλό ή συσκευασμένο σε δυο μεγέθη, σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα, καθώς και στα σούπερ μάρκετ «Κρητικός» και «Χαλκιαδάκης». (Μπορείτε να αναζητήσετε το κοντινότερό σας και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας).

Αφοί Ζερβού ΟΕ, Ρουκάνι Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης, τηλ. 2818107737,  6942815196, [email protected], www.galeni.gr
Γράψε την άποψή σου
Τυρί

Ελληνικά τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Ξένα τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Πρώτη ύλη βάσης

Υφή

Αναζήτηση Τυριού

Αναζητήστε τυρία από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος