Ένα τυρί για… βουτιές

Το Mont d’ Or δεν είναι τυρί, είναι λατρεία

Ντίνα Γκρουμούτη 27/10/2017

Όταν φτάνει η εποχή του Mont d’ Or οι “τυρόφιλοι” προσκυνούν.  Είναι ένα τυρί μοναδικό σε όλα του, που οι γνώστες αποκαλούν “το Ιερό Δισκοπότηρο των απαστερίωτων τυριών”…

Το μαλακό εσωτερικό του συγκρατείται από σκληρό περίβλημα και όλο μαζί συσκευάζεται σε στρογγυλό κουτάκι από φλούδα ξύλου. Αφαιρείς το “καπέλο” του και το τρως με το κουτάλι -το απλούστερο. Συχνότερα, όμως, το ζεσταίνεις στο φούρνο μέσα στη συσκευασία του. Αφαιρείς πάλι το περίβλημα από πάνω και… γεύεσαι τη ρευστή πανδαισία βουτώντας ψωμάκια, όπως στο fondue. Ακόμα, μπορείς πριν το ζεστάνεις να τρίψεις μέσα σκόρδο, να προσθέσεις δυο κουταλιές κρασί, λίγο ξεροψημένο μπέικον, πιπέρι, ακόμα και να το κάνεις όπως είναι, σάλτσα για ζυμαρικά. Η γεύση του δεν παίζεται ενώ είναι και κατ’ εξοχήν παρεΐστικο, συντροφιά με το κατάλληλο κρασί.

Το Mont d’ Or (ή vacherin du Haut-Doubs) γίνεται από αγελαδινό μη παστεριωμένο γάλα και είναι εποχικό τυρί. Το φτιάχνουν στη Γαλλία στην περιοχή Franche-Comté (γίνεται όμως και στην Ελβετία) τους κρύους μήνες, τότε που οι αγελάδες της ράτσας montbeliarde κατεβαίνουν από τις Άλπεις και δεν έχουν αρκετό γάλα για τα άλλα τυριά, όπως το Comté. Ωριμάζει συνήθως 6-12 εβδομάδες και είναι τυρί ΑOP (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). 

Σκεφτείτε το για τα κρύα βράδια που έρχονται, με παρέα ή και μόνοι. Γιατί είναι από μόνο του παρέα.

Θα το βρείτε στο Provence, Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 8981435.

Γράψε την άποψή σου
Τυρί

Ελληνικά τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Ξένα τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Πρώτη ύλη βάσης

Υφή

Αναζήτηση Τυριού

Αναζητήστε τυρία από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος