Μαντινεία: γαλακτοκομικά όπως παλιά

Τυριά και γιαούρτια από την Τρίπολη που μας πάνε σε παλιές, αγνές γεύσεις

Εύη Σκλατινιώτη 21/07/2017

Γνωρίζουμε τα παραδοσιακά προϊόντα ενός τυροκομείου που συνεχίζει να παράγει όπως στο παρελθόν, μέσω του καταστήματος λιανικής τους στην Αθήνα.

Είχα ακούσει γι’ αυτό το πρατήριο του τυροκομείου της Τρίπολης κι όταν με έφερε ο δρόμος στην περιοχή των Αμπελοκήπων δεν δίστασα να μπω μέσα για να μάθω περισσότερα για την ιστορία και τα προϊόντα του. Ξεναγός μου, η πολύ φιλόξενη Ελένη, που βρίσκεται εκεί από το ξεκίνημά του, το 1995.

Όλα άρχισαν όταν ο Νικόλαος Ανδριανάκος δημιούργησε ένα τυροκομείο έξω από την Τρίπολη το 1995. Την ίδια χρονιά, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα λιανικής πώλησης των προϊόντων του στην παλιά Ε.Ο. προς Καλαμάτα, που γρήγορα έγινε δημοφιλές σημείο στάσης των οδηγών, και παράλληλα ένα στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, σε μικρότερο διπλανό χώρο από τον σημερινό.
Τόσο στο κατάστημα της Αθήνας, όσο και στα άλλα πέντε καταστήματα σε Τρίπολη, Βλαχέρνα και Καλαμάτα, βρίσκουμε τα προϊόντα του τυροκομείου της Τρίπολης, καθώς και προϊόντα μικρών παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή.

Το πιο δημοφιλές προϊόν τους είναι το γιαούρτι ταψιού, ένα πολύ γευστικό γιαούρτι από πρόβειο γάλα, το οποίο πήζει με μια ιδιαίτερη διαδικασία μέσα σε λαμαρίνα, από όπου και πωλείται, με το κιλό, σε κομμάτι που κόβεται εκείνη τη στιγμή. Το δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ για την ευχάριστη οξύτητα και την πλούσια γεύση, που μας πήγε πίσω, στα παραδοσιακά γιαούρτια του παρελθόντος. Εξίσου νόστιμο και το γίδινο γιαούρτι τους, αλλά και το γίδινο λευκό τους τυρί, που έχουν και λιγότερα λιπαρά, γι’ αυτό και έχει μεγάλη ζήτηση. Τα προϊόντα τους δεν έχουν καθόλου συντηρητικά, γι’ αυτό και έχουν συντομότερη ημερομηνία λήξης. Για παράδειγμα, τα γιαούρτια τους λήγουν σε περίπου 10 ημέρες μετά την παρασκευή τους.

Παράγουν, ακόμη, φέτα βαρελίσια, γραβιέρα, πικάντικη γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ξηρή μυζήθρα, μανουρομυζήθρα επιτραπέζια, γαλομυζήθρα (που είναι ανάλατη και φτιάχνεται απευθείας από γάλα), τη «μαντινέλα» που είναι η δική της εκδοχή της Φορμαέλας, ένα σκληρό, κίτρινο, πικάντικο τυρί για σαγανάκι, που όμως τρώγεται ευχάριστα και σαν επιτραπέζιο ή τριμμένο πάνω σε μακαρόνια. Φτιάχνουν ακόμη βούτυρο γάλακτος για μαγειρική χρήση, αλλά και φρέσκο βούτυρο για επάλειψη, καθώς και πρόβειο γιαούρτι σε κεσέ, γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό, κρέμα καραμελέ, κρέμες, ρυζόγαλα και γαλόπιτα (σαν την κρέμα του γαλακτομπούρεκου χωρίς φύλλο).

Στο ευρύχωρο κατάστημα των Αμπελοκήπων, στο οποίο μεταφέρθηκαν πριν μερικά χρόνια, βρήκαμε επίσης λαλάγγια Μάνης και παξιμάδια Μάνης του Νικητέα, ζυμαρικά Αρκαδίας, βότανα και μέλι Ταϋγέτου, παστέλια Καλαμάτας του Λάμπου, ενώ καθημερινά φτιάχνουν και το δικό τους τηγανόψωμο με φρέσκο ζυμάρι και γέμιση μόνο τη δική τους φέτα.
Στο διπλανό παλιό τους κατάστημα, που πλέον έχει μετατραπεί σε καφενείο, σερβίρουν τα τυριά και τα γαλακτοκομικά τους, αλλά και το κρασί και τα υπόλοιπα καλούδια που εμπορεύονται.
Το κατάστημα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 8π.μ. ως τις 10μ.μ.

Μαντινεία τυροκομείο: 22ο Χλμ. Τρίπολης – Καλαμάτας, τηλ. 2710 581605
Έδρα: Κηφισίας 72, Μαρούσι, τηλ. 210 8020199
Κατάστημα Αθήνας: Τρικάλων 25, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6984272
www.mantineia.weebly.com
Γράψε την άποψή σου
Τυρί

Ελληνικά τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Ξένα τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Πρώτη ύλη βάσης

Υφή

Αναζήτηση Τυριού

Αναζητήστε τυρία από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος