Τρία νέα τυριά που θα συζητηθούν

Τυρί με μελάνι σουπιάς, με παντζάρι και καρύδι αλλά και με μάνγκο!

Εύη Σκλατινιώτη 03/05/2017

Οι γευστικά απρόσμενες νέες δημιουργίες της τυροκομίας Καϊδαντζή μας άρεσαν πολύ…

Θα μπορούσατε να φανταστείτε πώς είναι ένα αλειφώδες, πρόβειο τυρί με μελάνι σουπιάς, με μάνγκο ή με παντζάρι, καρύδι και σκόρδο; Ο τυροκόμος Ηρακλής Καϊδαντζής είχε αυτές τις τολμηρές εμπνεύσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν αποκλειστικά για πρώτη φορά στο περίπτερό του στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις». Λίγες μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ (5-7 Μαΐου στην Τεχνόπολη) είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε και οι εντυπώσεις μας ήταν πολύ καλές.

Το σταμνοτύρι είναι ένα επιτυχημένο προϊόν του τυροκομείου της Kaidancheese, που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι φρέσκο, ελαφρύ και αλειφόμενο και παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Έχει μόνο 15% λιπαρά και λιγότερο από 1 % αλάτι. Μετά την πολύ καλή εκδοχή του με μαστίχα που άρεσε πολύ, τώρα το σταμνοτύρι, σε νέα συσκευασία, βγήκε και σε τρεις πρωτότυπες εκδοχές: με μελάνι σουπιάς, με παντζάρι και καρύδι και με μάνγκο. Και τα τρία αυτά τυριά έχουν ακόμη λιγότερα λιπαρά 13,1% και 0,7% αλάτι, έχουν βελούδινη υφή και μας άρεσαν πολύ.

Το σταμνοτύρι με μελάνι σουπιάς, με το συννεφένιο γκρίζο χρώμα του έχει μέσα και οστρακοειδή και βγάζει μια θαλασσινή νοστιμιά, που θα μας ταίριαζε πολύ πάνω σε μια μπρουσκέτα ως τσιπουρομεζεδάκι.


Το σταμνοτύρι με παντζάρι και καρύδι είναι πολύ νόστιμο, παραπέμπει σε παντζαροσαλάτα κι έχει μια διακριτική γεύση σκόρδου, που του πάει πολύ.
Το σταμνοτύρι με μάνγκο είναι πρωτότυπο, πιο δροσερό, θυμίζει ελαφρώς γιαούρτι με φρούτα και θα το βάζαμε στην κατηγορία του επιδόρπιου, χωρίς να είναι γλυκό. Βγάζει πολύ ωραία αίσθηση μάνγκο.

Το τυροκομείο παρασκευάζει όλα τα κλασικά τυριά, από φέτα και γραβιέρα, μέχρι μυζήθρα, αλλά και γιαούρτι και βούτυρο. Έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης επιτυχίας των εξαιρετικών φρέσκων πρόβειων τυριών του, σκέτα ή συνδυασμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά βότανα.

Ηρακλής Καϊδαντζής, Kaidancheese, 32ο χλμ. Λεωφ. Σουνίου, Μαρκόπουλο, τηλ. 22990 25102, http://kaidancheese.com/

Γράψε την άποψή σου
Τυρί

Ελληνικά τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Ξένα τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Πρώτη ύλη βάσης

Υφή

Αναζήτηση Τυριού

Αναζητήστε τυρία από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος