Παντοπωλείο Αλεξανδρής: όνομα με ιστορία

Ένα ξεχωριστό deli με έμφαση στο τυρί

Εύη Σκλατινιώτη 22/11/2012

Υπάρχουν μερικά μαγαζιά που από την πρώτη στιγμή σου δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό. Μια τέτοια περίπτωση είναι το παντοπωλείο του Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη, όπως διαπιστώσαμε κι εμείς, μαζί με τους τόσους πιστούς του πελάτες. Μπαίνοντας μέσα μας υποδέχεται ο Ευθύμιος Αλεξανδρής με ειλικρινές χαμόγελο και διάθεση να μας ξεναγήσει στο κατάστημά του και τα προϊόντα του, που είναι προσεχτικά επιλεγμένα από κάθε γωνιά της χώρας με προσωπική φροντίδα.


Έμφαση στα τυριά

Το μεγάλο του καμάρι, το ψυγείο με τα τυριά. Εδώ βρήκαμε μια πολύ μεγάλη γκάμα κυρίως ελληνικών τυριών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και τι δεν έχει! Μετρήσαμε, ούτε λίγο ούτε πολύ, δέκα φέτες, και ξεχωρίσαμε εκείνη από την Ορεινή Ναυπακτία. Για όσους αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις, υπάρχει και φέτα με μπούκοβο. Βρήκαμε ποντιακά τυριά, όπως το σουλουγούνι και το τζιβίλ, κρητικές γραβιέρες (Γασπαράκη και Μινιουδάκη), γιδοτύρι και ξίγαλο Κρήτης από την εταιρεία Κρητών, γραβιέρα Μετσόβου του Ιδρύματος Τοσίτσα, πετρωτό του Σταθώρη. Το μελίτυρο, πάλι, είναι ένα ιδιαίτερο τυρί με μέλι που παρασκευάζει ο Ίναχος από τη Ρούμελη. Μας δίνει και δοκιμάζουμε το αρσενικό από την Ένωση Συνεταιρισμού Νάξου, που είναι αρκετά παλαιωμένο και με δυνατή γεύση, ένα τυρί ξεχωριστό. Η εξυπηρέτηση περιλαμβάνει οπωσδήποτε δοκιμή τυριών από τον κ. Ευθύμη, που αποδεικνύεται γενναιόδωρος και φιλόξενος, τόσο που σε κάνει να αισθάνεσαι φίλος του μαγαζιού. Στο ψυγείο έχει και αλοιφώδη τυριά, όπως το Π.Ο.Π. κατίκι Δομοκού του Γαλάνη, τσαλαφούτι και τυροκαφτερή του Ίναχου, κοπανιστή Τήνου, ακόμη και ποντιακή παστουρμοσαλάτα. Δοκιμάσαμε πέντε από τα τυριά του σε ειδική γευσιγνωσία και σας τα παρουσιάζουμε πιό κάτω. Εξίσου φροντισμένη είναι και η επιλογή των αλλαντικών. Υπάρχουν παραδοσιακά κερκυραϊκά προϊόντα, όπως το νούμπουλο, το σαλάμι αέρος του Ντελημάρη από τη Λευκάδα, του ονομαστού Σαρήμπογια από τη Δράμα, της αλλαντοποιίας Καρδίτσας αλλά και σύγκλινο και απάκι από την Κρήτη. 


Του (ελληνικού) πουλιού το γάλα!

Τα εκλεκτά προϊόντα που γεμίζουν τα ράφια είναι δικές του επιλογές από επαφή του με παραγωγούς και από τα ταξίδια του προς αναζήτηση αξιόλογων εδεσμάτων. Επισκέπτεται συχνά διάφορα μέρη της Ελλάδος και φέρνει από την τοπική αγορά τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα. Έτσι, ήρθαν στο μαγαζί τα ζυμαρικά Αδαμαντίνα και Αρκαδιανή, τα αλεύρια Οικοπάλ και των Μύλων Πανταζή, το αλάτι Μεσολογγίου και Ταϋγέτου, οι ξηροί καρποί Δεβεράκη, το μέλι Μελίγυρις, οι σοκολάτες χωρίς καθόλου ζάχαρη Wish από τη Λευκάδα. Αξίζει να δοκιμάσετε τη μουστάρδα του Τσεντεμίδη και τις ξεχωριστές μαρμελάδες και σάλτσες της φίρμας Γεωδή. Ακόμα, μας προτείνει τα κρητικά παξιμάδια του Μανούσου και τα κριτσίνια σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις «Ολύρα». Όσο για τις κατεψυγμένες πίτες της Αλεξάνδρας έχουν φανατικούς φίλους γιατί είναι πράγματι σπιτικές. Τα κρασιά εκπροσωπούνται από οινοποιεία όπως του Συμεωνίδη, του Ζαφειράκη, του Παπαϊωνάννου, του Γεροβασιλείου και του Παλυβού. Υπάρχει ακόμα και εξαιρετική μαστίχα Χίου Στουπάκη και τσίπουρο Λαφαζάνη.  


Τρεις γενιές συνυπάρχουν

Ενώ μιλάμε, μπαίνει στο μαγαζί ο πατέρας του κυρίου Ευθύμη, ο κύριος Αλέξανδρος, ο πρώτος ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Του ζητάμε να μας πει λίγα λόγια για την ιστορία του. Το 1949 ήρθε στην Αθήνα από τη Φωκίδα και στην αρχή δούλεψε στην κεντρική αγορά πουλώντας ελιές. Στη συνέχεια άνοιξε το δικό του παντοπωλείο, σε μια εποχή «που το ψυγείο των τυριών είχε μόνο πέντε τυριά». Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το παντοπωλείο άνοιξε το 1969 και σήμερα το στηρίζει και η τρίτη γενιά της οικογένειας, η εγγονή του κυρίου Αλέξανδρου.    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια σειρά παρουσιάσεων των προϊόντων του καταστήματος, που ξεκίνησε αρχές Νοέμβρη, με γευσιγνωσία και προσφορά του «τιμώμενου» είδους στην καλύτερη δυνατή τιμή, σαν απάντηση στην κρίση. Στόχος του κυρίου Αλεξανδρή, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, ήταν να δημιουργήσει ένα γαστρονομικό παράδεισο. Από ότι φαίνεται το έχει καταφέρει!     


Δοκιμάζουμε 5 τυριά του Αλεξανδρή

Κεφαλοτύρι Ορεινής Ναυπακτίας: πλούσια γεύση, που ισορροπεί την τονισμένη αλμύρα ενός χαρακτηριστικού κεφαλοτυριού με καλή υφή.  

Γραβιέρα από γίδινο γάλα: η καλή ωρίμανση δίνει σ' αυτό το τυρί γευστική ένταση και κοκκώδη υφή. Αρωματικά, παραπέμπει στην κρητική γραβιέρα.

Αιγοπρόβειο τυρί με θυμάρι (τυποποιημένο): άρωμα φρεσκοκομμένου θυμαριού σ' αυτό το ημίσκληρο τυρί, με γεύση γάλακτος στο τελείωμα. Ενα πολύ νόστιμο τυρί που το θυμάρι το κάνει ξεχωριστό.

Πλεξούδα καπνιστή (ποντιακό τυρί): έντονη, ευχάριστη αίσθηση καπνίσματος στη μύτη, ελαφρά μαστιχωτή υφή στο ύφος κασεριού, γεύση καπνού που διαποτίζει το τυρί, βαθειά νοστιμιά. Πολύ καλό.  

Καπνιστό αγιοτύρι Χαλκιδικής: ένα τυρί με αδρή γεύση, τονισμένη αλμύρα και κάπνισμα που εμφανίζεται σε δεύτερο πλάνο. Τυρί με προσωπικότητα.  

Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9918730. 




Γράψε την άποψή σου
Τυρί

Ελληνικά τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Ξένα τυριά

Επιλέξτε τυρί...

Πρώτη ύλη βάσης

Υφή

Αναζήτηση Τυριού

Αναζητήστε τυρία από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος